Επικαλούμενη το περιεχόμενο email, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τους δύο κληρικούς ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτωβρίου, συνεχίσθηκαν επί εβδομάδες και ήταν σε γνώση του FBI.
Ο Πίτερ Κάσιγκ αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι η δολοφονία ήταν «πράξη "απόλυτου κακού" από μία τρομοκρατική οργάνωση που ο κόσμος δικαίως θεωρεί απάνθρωπη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποτυχημένη προσπάθεια για τη σωτηρία του Κάσιγκ, μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης, ήταν έργο του δικηγόρου της Νέας Υόρκης Στάνλεϊ Κοέν, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει σε αμερικανικά δικαστήρια τον γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν και μέλη της Χαμάς.
Ο Κοέν έπεισε δύο υψηλόβαθμους μουσουλμάνους κληρικούς που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα να παρέμβουν προς το Ισλαμικό Κράτος υπέρ του αμερικανού ομήρου, ο οποίος είχε ασπασθεί το ισλάμ. Ο ένας είναι ο Αμπού Μουχάμεντ αλ-Μακντίσι, που θεωρείται ο ισχυρότερος εν ζωή πνευματικός ηγέτης του τζιχαντισμού, ενώ ο άλλος είναι ο Αμπού Κατάντα, που έχει αποκληθεί από ισπανό δικαστή «πνευματικός πρεσβευτής» της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη.
Ο Κοέν ήρθε επίσης σε επαφή με έναν βετεράνο της Αλ-Κάιντα, από το Κουβέιτ, και κάποτε κρατούμενο στη βάση του Γκουαντάναμο. Οταν τού ζητήθηκε βοήθεια από τον αμερικανό δικηγόρο στην υπόθεση, ο πρώην κρατούμενος του Γκουντάναμο του απάντησε: «Θέλουμε να τον σώσουμε».
Στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν απλώς η απελευθέρωση του Κάσιγκ, αλλά και να πεισθεί το Ισλαμικό Κράτος να σταματήσει τη σύλληψη και δολοφονία ομήρων, μία τακτική που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό πολλών τζιχαντιστών και έχει βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στην οργάνωση και την Αλ-Κάιντα.
Πηγές του FBI επιβεβαίωσαν ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ενημερώνονταν για τις ενέργειες του Στάνλεϊ Κοέν. Η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει 24.000 δολάρια για τα έξοδα του αμερικανού δικηγόρου.
Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε, αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ότι η ύψιστη προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι η ασφαλής επιστροφή των αμερικανών πολιτών και ότι σπανίως συζητά δημόσια τις λεπτομέρειες των ενεργειών της.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι έστειλε τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης στην οικογένεια του Πίτερ Κάσιγκ πριν από τη δημοσίευσή τους, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Πηγή: Το Βήμα