Η Μόνικα έχει μεγαλώσει στην επαρχία και είναι πτυχιούχος στα χρηματοοικονομικά με μεταπτυχιακό στις διεθνείς τραπεζικές και χρηματοοικονομικές αγορές. Μετά τις σπουδές της, αποφάσισε ότι η ζωή στη μεγάλη πόλη και η εργασία με τους αριθμούς δεν ήταν αυτό που ήθελε.
Από μικρή είχε πάθος για τη φύση, το κλίμα και το περιβάλλον. Μια μέρα διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα που έγραφε ότι ο πληθυσμός των μελισσών μειώθηκε κατά 30% μέσα σε 20 χρόνια. Αποφάσισε έτσι να αφοσιωθεί στην προσπάθεια για τη σωτηρία των μελισσών.
Η ιστορία της προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης με τίτλο Το πλεονέκτημα του να είσαι μελισσοκόμος, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Μικρές Ιστορίες στις 2 Ιανουαρίου.
Η εκπλήρωση της επιθυμίας της αποδείχθηκε σκληρή δουλειά. Με τα χρήματα που της έδωσαν οι γονείς της για την αποφοίτησή της, αγόρασε τρία μελίσσια και τα εγκατέστησε σε ένα οικογενειακό κτήμα. Συμβουλεύτηκε ένα βιβλίο για να μάθει για τη βιολογική εκτροφή των μελισσών. Αλλά η θεωρητική γνώση χωρίς πρακτική εμπειρία την οδήγησε σε πολλά λάθη.
Οι κυψέλες της αυξήθηκαν και μειώθηκαν πολλές φορές, φτάνοντας το σημείο να χάσει τις περισσότερες από αυτές λόγω μιας αρκούδας. Ωστόσο, η Μόνικα δεν πτοήθηκε. Σήμερα, σε ηλικία 26 ετών, έχει περίπου 100 μελίσσια και σκοπεύει να συνεχίσει τη μελισσοκομία για να εξασφαλίσει το βιοπορισμό της.
Καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ήταν άντρες, αρχικά την αντιμετώπισαν με δυσπιστία, ωστόσο, με τον καιρό, η Μόνικα κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Κατανόησαν ότι ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη με αυτό, αναφέρει.
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πολλά από τις μέλισσες. Μια αποικία μελισσών είναι ένα τεράστιο σύμπαν που μας διδάσκει πώς να προοδεύουμε μαζί, δηλώνει. Αν υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της συνεργασίας και της θυσίας για το κοινό καλό, μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια πιο προηγμένη κοινωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ