Ο αγώνας κατά του AIDS, η εκπαίδευση μαθητών στην Ουγκάντα και η βοήθεια σε θύματα πλημμυρών στο Νότιο Σουδάν είναι μερικά από τα προγράμματα που πλήττονται.
Το πάγωμα της διεθνούς βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ, το οποίο αποφάσισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει ενδεχομένως καταστροφικές επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Με μια υπογραφή του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέστειλε όλα τα προγράμματα διεθνούς αρωγής για διάστημα 90 ημερών, εκτός από αυτά που αφορούν την παροχή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας, καθώς και τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επί τρεις μήνες η κυβέρνησή του θα εξετάζει το σύνολο του συστήματος διεθνούς αρωγής, μια απόφαση που έχει προκαλέσει πανικό στις πιο εύθραυστες χώρες.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Ουαϊσούα, μέλος του δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας Compassion Connectors στην Ουγκάντα, «Αν οι ασθενείς με HIV/AIDS δεν λαμβάνουν φάρμακα για πολλές ημέρες, κινδυνεύουν να πεθάνουν». Παράλληλα, κάποια σχολεία της Ουγκάντας που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει μηνύματα στους μαθητές να σταματήσουν να πηγαίνουν.
Οι επιπτώσεις του διατάγματος του Τραμπ προκαλούν ανησυχία και στο Νότιο Σουδάν, όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από την αμερικανική βοήθεια. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως, προσφέροντας περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Το πρόγραμμα Pepfar, το οποίο ξεκίνησε για την αντιμετώπιση του AIDS, εξαρτάται άμεσα από την αμερικανική χρηματοδότηση. Ωστόσο, η ασαφής διατύπωση των εξαιρέσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την έκτακτη βοήθεια προκαλεί ανησυχία.
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι οργανώσεις που λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους, επικαλούμενος την ανάγκη συνεργασίας με αυτές τις υπηρεσίες, και τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ