Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως ρόλος στα συμβάντα που οδήγησαν στην πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, τονίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή της από τη νότια Ασία και την υποβολή παραίτησής της.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας χαρακτήρισε τις υποθέσεις περί ανάμειξης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση ως «απλά ψευδείς».
«Δεν είχαμε καμία συμμετοχή. Οποιαδήποτε πληροφορία ή φήμη που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμίχθηκε σε αυτά τα γεγονότα είναι τελείως αναληθής», δήλωσε η εκπρόσωπος, Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά την ενημέρωση προς τους πιστοποιημένους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Economic Times της Ινδίας την προηγούμενη Κυριακή, η κ. Χασίνα φέρεται να κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι την ανέτρεψαν λόγω των επιθυμιών τους για τον έλεγχο του νησιού Σεντ Μάρτιν, στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Ο γιος της Σατζίμπ Ουαζέντ διέψευσε την πληροφορία αυτή μέσω X την ίδια ημέρα, διαβεβαιώνοντας ότι η μητέρα του δεν έχει κάνει ποτέ μια τέτοια δήλωση.
«Πιστεύουμε ότι ο λαός του Μπανγκλαντές πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του και την κυβέρνησή της, αυτή είναι η θέση μας», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Μία προσωρινή κυβέρνηση υπό τη διακυβέρνηση του νομπελίστα ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους ορκίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και αναμένεται να οργανώσει νέες εκλογές.
Τα αιματηρά επεισόδια στο Μπανγκλαντές ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μαζικών κινητοποιήσεων, αρχικά ζητώντας την κατάργηση των ποσοστώσεων για προσλήψεις στο δημόσιο για συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού, και στη συνέχεια αποκτώντας ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Η Σέιχ Χασίνα είχε εξασφαλίσει τέταρτη θητεία τον Ιανουάριο, σε εκλογές από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κρίνει ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.
Η πρώην πρωθυπουργός Χασίνα βρίσκεται πλέον στο Νέο Δελχί μετά την φυγή της από το Μπανγκλαντές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας.