Η τελευταία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης αναμένεται να βρεθεί η διαμάχη γύρω από το ρούβλι, του εθνικού νομίσματος της χώρας που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις κυρώσεις της Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ενώ το ρούβλι κινείται σε χαμηλά ετών, αλλά η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80% -έστω κι αν η δυσφορία για την οικονομία όπως και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις ενισχύεται, κυρίως στη Μόσχα.
Ο αρχηγός του Κρεμλίνου αναμένεται επίσης να δεχθεί ερωτήσεις για την Ουκρανία και τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
Ξεκινώντας με την αναφορά ότι το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%-0,7% στο δεκάμηνο, ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε σε εξωτερικούς παράγοντες την πίεση που υφίσταται η ρωσική οικονομία.
Η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Πούτιν ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα οικονομικά στοιχεία.
«Παρά τη θυελλώδη κατάσταση στις αγορές, τα ρωσικά έσοδα θα είναι υψηλότερα των εξόδων της» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πούτιν, επισημαίνοντας επίσης ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει τις σωστές πρωτοβουλίες.
«Η ανατίμηση του ρουβλίου είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα εξαντλήσει απερίσκεπτα τα αποθεματικά της».
Η σημερινή «δυσμενής οικονομική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια» είπε ο Πούτιν. Η ρωσική οικονομία, είπε, «θα προσαρμοστεί στις δυσκολίες εάν συνεχιστούν».
Σε δημοσκόπηση του αμερικανικού Associated Press και του κέντρου ερευνών NORC, το 81% των Ρώσων εμφανίζονται να υποστηρίζουν αρκετά ή πολύ τον Πούτιν.
Η δυσφορία για την κατάσταση της οικονομίας όμως είναι απτή, ιδιαίτερα στη Μόσχα όσον αφορά τις κυρώσεις λόγω Ουκρανίας.
Έξι στους δέκα Μοσχοβίτες δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από τις κυρώσεις και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αποτιμά την οικονομική του κατάσταση χειρότερη από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Στην επαρχία ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά, με λιγότερους από τους μισούς να απαντούν το ίδιο.
Πηγή: Το Βήμα