Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2025, 10:31:07 μμ
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2025 09:22

Ρεκόρ θερμοκρασιών στην Κίνα για το 2024 amid κλιματική αλλαγή

Το 2024 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην Κίνα, ανακοίνωσε αρμόδια δημόσια υπηρεσία, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι το κράτος το οποίο εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που ευθύνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή. Παραμένει ωστόσο πίσω από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ανά κάτοικο.

«Το 2024, η μέση θερμοκρασία σε εθνική κλίμακα ήταν 10,92 ° Κελσίου, ή 1,03 βαθμός επιπλέον σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πιο θερμή χρονιά από το 1961, την ημερομηνία που άρχισαν να τηρούνται αρχεία πλήρους παρατήρησης», ανέφερε η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία μέσω του ιστοτόπου της.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τα πιο θερμά που καταγράφτηκαν ποτέ. Τα πιο θερμά δέκα χρόνια από το 1961 καταγράφτηκαν όλα τον 21ο αιώνα», διευκρίνισε.

Η Κίνα είχε ήδη αναφέρει πέρυσι πως ο Ιούλιος και Αύγουστος του 2024 ήταν οι θερμότεροι από το 1961. Αυτό το κινεζικό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδίως κύματα καύσωνα σε μεγάλο μέρος των βόρειων και δυτικών περιοχών της.

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και ζέστη-ρεκόρ πέρυσι, τόνισε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών, που κατά μεγάλο μέρος της αποδίδεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχει σοβαρές συνέπειες, ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης επιπλέον θερμότητας στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες.

Ο θερμότερος αέρας μπορεί να περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες εξατμισμένου νερού, ενώ οι πιο ζεστοί ωκεανοί σημαίνουν πως καταγράφεται μεγαλύτερη εξάτμιση – και αυτοί οι δυο παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρακτώδεις βροχές και πιο σφοδρές καταιγίδες.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες, θανάσιμες και ολοένα πιο δαπανηρές, καθώς συνεπάγονται εκτεταμένες υλικές και καταστρέφουν σοδειές.

Στην Κίνα, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρυσι. Τον Μάιο, ισχυρές βροχές προκάλεσαν την κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 48 άνθρωποι.

Στην Καντόνα (νότια), οι κάτοικοι έζησαν εξαιρετικά μακρύ καλοκαίρι το 2024. Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τους 22 ° Κελσίου για 240 ημέρες, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, των 234 ημερών, που είχε καταγραφεί το 1994.

Η Κίνα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και με κύματα καύσωνα, ξηρασίας και πλημμυρών, ολοένα πιο συχνά.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει υποσχεθεί πως οι εκπομπές CO2 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους το 2030 και θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2060. Προσπαθεί ενεργά, συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο.

Το 2024, φονικές πλημμύρες σάρωσαν επίσης την Ισπανία και την Κένυα. Πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν εξάλλου τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες. Μεγάλη ξηρασία και δασικές πυρκαγιές έπληξαν εξάλλου τη νότια Αμερική. Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους πέρυσι.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημίες 310 δισεκ. σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με εκτίμηση της αντασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr