Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ Σιμπάνι θα συμμετάσχει σήμερα στο Παρίσι σε διεθνή διάσκεψη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα του και τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Σιμπάνι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην ΕΕ, αφού συμμετείχε τον Ιανουάριο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. Η διάσκεψη στο Παρίσι, η τρίτη του είδους μετά τις διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία έπειτα από την ανατροπή Άσαντ, αποτελεί ένδειξη της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.Η Δαμασκός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Συρία θα αποκτήσει την 1η Μαρτίου κυβέρνηση που θα αντανακλά «την ποικιλομορφία» του συριακού λαού.
Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων περιφερειακών συμφερόντων – τουρκικών, ισραηλινών, σαουδαραβικών…–, συχνά αντικρουόμενων. Πρόκειται επίσης για μια χώρα που έχει καταστραφεί οικονομικά έπειτα από 14 χρόνια πολέμου, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Στο Παρίσι θα εκπροσωπηθούν, κυρίως σε υπουργικό επίπεδο, οι αραβικές χώρες της περιοχής, η Τουρκία αλλά και η G7 και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τη στρατηγική τους για τη Συρία και θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη ως παρατηρητές. Το Ισραήλ δεν θα εκπροσωπηθεί, όπως και οι Κούρδοι της Συρίας.
Η διάσκεψη έχει στόχο να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» για να προστατευθεί η συριακή μετάβαση από ξένες παρεμβάσεις, να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να σταλούν μηνύματα στις νέες συριακές αρχές, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Σκοπός της είναι επίσης να στηρίξει την απόδοση δικαιοσύνης και τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας.
Το Παρίσι, που πρόκειται να επαναλειτουργήσει σύντομα την πρεσβεία του στη Δαμασκό, θα υποδεχθεί «τις επόμενες εβδομάδες» τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα, επεσήμανε η γαλλική προεδρία. «Προς το παρόν ο αλ Σάρα δεν έχει κάνει κανένα λάθος, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και υπάρχουν ερωτήματα για τη συνέχεια», εκτίμησε πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στη Συρία.
Παράλληλα οι Βρυξέλλες εξετάζουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία, αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα στη διάρκεια της διάσκεψης.
«Χωρίς σημαντική οικονομική στήριξη, η μετάβαση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», υπογράμμισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, με τον ΟΗΕ να εκτιμά σε περισσότερα από 400 δισεκ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας. Στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης όμως δεν θα συγκεντρωθούν πόροι, κάτι που θα γίνει τον Μάρτιο στην ετήσια διάσκεψη που πραγματοποιεί η ΕΕ στις Βρυξέλλες για την «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής».
Ο πόλεμος έχει καταφέρει «μοιραίο πλήγμα» και στις υποδομές υγείας της Συρίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Mehad, η οποία υπενθύμισε πως 16,5 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη από έκτακτη οικονομική βοήθεια. Όμως η χώρα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει κατακερματισμένη και μπορεί να βυθιστεί ξανά στο χάος ανά πάσα στιγμή, ενώ ο αλ Σάρα διαθέτει περίπου 30.000 άνδρες.
Ο μεταβατικός πρόεδρος έχει καταργήσει τον στρατό του Άσαντ και έχει ανακοινώσει την ένταξη των ένοπλων ομάδων στον μελλοντικό εθνικό στρατό της Συρίας. Όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες που συγκρούονται στη βόρεια Συρία με τους Κούρδους, ορκισμένους εχθρούς της Άγκυρας που όμως έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.
Ήδη οι Κούρδοι και οι νέες αρχές στη Συρία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες, όπως και με την Τουρκία, υπό την πίεση του Παρισιού και της Ουάσινγκτον.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/MOHAMMED AL RIFAI)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ