Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025, 5:41:35 μμ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025 09:41

Σημαντική προειδοποίηση Χαμάς προς Τραμπ: Η σεβαστή συμφωνία κατάπαυσης πυρός ως κλειδί για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να θυμάται ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στο σπίτι τους είναι να γίνει σεβαστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει συναφθεί στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο Τραμπ πρέπει να θυμάται ότι υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουν πίσω τους κρατούμενους. Η γλώσσα των απειλών δεν έχει καμία αξία και μόνο περιπλέκει τα πράγματα, σημείωσε.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα προτείνει την ακύρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και θα αφήσει να ξεσπάσει κόλαση, αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατάει η Χαμάς ως το Σάββατο.

Η Χαμάς, η οποία προβλέπεται να απελευθερώνει σταδιακά ομήρους βάσει της συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, ανέβαλε μέχρι νεωτέρας την απελευθέρωση ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας συνεχίζοντας τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ εξόργισε τον αραβικό κόσμο με την πρότασή του οι ΗΠΑ να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας, να απομακρύνουν τους πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους της και να μεταμορφώσουν τον παλαιστινιακό θύλακα σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα σε μια πιθανόν τεταμένη συνάντηση μετά την ιδέα που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη Γάζα και την απειλή του να σταματήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην αραβική σύμμαχό του χώρα αν αυτή αρνηθεί τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων εκεί.

Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ενός πληθυσμού υπό στρατιωτική κατοχή είναι έγκλημα πολέμου που απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που εξαπολύθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος τον Οκτώβριο του 2023, σταμάτησε λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου, βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr