Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 8:57:50 πμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 01:50

Τουσκ προς Κάμερον: «Δεν είναι προς πώληση οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ»

Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στη σχέση Βρετανίας - ΕΕ έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατανοώντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε τον Κάμερον ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν είναι «προς πώληση» και κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα σεμνό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο Τουσκ είπε ότι υπάρχουν ορισμένες βρετανικές ανησυχίες που θα εξετάσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά τόνισε ότι αυτό θα γίνει «μόνο με τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλη την Ευρώπη».

«Σήμερα ξεκινά αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, κάτι πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή: οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πωλούνται και είναι μη διαπραγματεύσιμες» τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός αποδέχεται ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί της έγκρισης των αλλαγών που ζητά το Λονδίνο από τα κράτη-μέλη.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του BBC, ο Κάμερον κατανοεί ότι η διαπραγμάτευση για την αλλαγή των Συνθηκών θα είναι μια μακρά διαδικασία και προτίθεται να ζητήσει αντ' αυτής «μη αναστρέψιμες και νομικά δεσμευτικές» εγγυήσεις ότι το δίκαιο της ΕΕ θα αλλάξει σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, ο Κάμερον επιμένει στη δέσμευσή του για μια «σωστή, πλήρη αλλαγή της Συνθήκης».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, αναφέρει ο Guardian, προτίθεται να διεξάγει το δημοψήφισμα στη βάση μιας «μεταχρονολογημένης επιταγής». Βρετανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η έγκριση μιας αλλαγής στη Συνθήκη της Λισαβόνας θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

«Θα υπάρξει μία πολιτική συμφωνία στους 27 ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν. Ύστερα θα υπάρξει μια διαδικασία έγκρισης αυτών των αλλαγών, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, επειδή χρειάζεται να εγκριθεί και στις 27 χώρες» είπε αξιωματούχος.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητάμε απαιτούν τις αλλαγές στη Συνθήκη και ότι θα χρειαστεί μία συμφωνία για το τι είδους θα είναι αυτή η αλλαγή στη Συνθήκη πριν από το δημοψήφισμα; Ναι, είμαστε» πρόσθεσε.

Άλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και δεσμευτικές, όταν το ζήτημα της παραμονής της ΕΕ φτάσει στον βρετανικό λαό.

Το σχέδιο του Κάμερον για αλλαγή της Συνθήκης θα χρειαστεί πολύ χρόνο, δήλωσε ο γερμανός υπουργός για την Ευρώπη Μίκαελ Ροθ, τονίζοντας, πάντως, ότι ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιτύχει «σημαντικές» αλλαγές στη σχέση Βρετανίας - ΕΕ και χωρίς την αλλαγή της Συνθήκης.

Ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και ότι θα αναλάβει εποικοδομητικό ρόλο στην επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προειδοποίησε ότι εάν ο Κάμερον θέλει αλλαγή στη Συνθήκη, αυτή δεν θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει λίγο.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε, η διαδικασία αυτή δεν θα είναι εύκολη. Οι διαπραγματεύσεις για αλλαγή στις Συνθήκες είναι περίπλοκες και συνήθως απαιτούν πολύ χρόνο» σημείωσε ο Ροθ μιλώντας στο Λονδίνο και αναφερόμενος στα δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων που χρειάστηκαν για την Συνθήκη της ΕΕ.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει μία πιο σύντομη διαδικασία. «Οι σημαντικές αλλαγές δεν συνεπάγονται αλλαγές στις συνθήκες. Υπάρχει δυνατότητα ελιγμών, αλλά εξαρτάται από τους βρετανούς φίλους μας να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι» τόνισε ο Ροθ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ άσκησε κριτική στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνηση να πραγματοποιήσει πρώτα το δημοψήφισμα πριν γίνουν οι αλλαγές στις Συνθήκες. «Θυμίζει μετα-χρονολογημένη επιταγή» είπε και τόνισε ότι αυτή η επιταγή θα μπορούσε να είναι ακάλυπτη, καθώς μέχρι να φτάσει η στιγμή να «πληρωθεί» θα έχουν πάρει άλλοι την εξουσία.

Αγγελική Στελλάκη

Πηγή: Το Βήμα