Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 6:17:42 πμ
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 15:40

Κιλτίδης: Προτάσεις για την υγεία ως βουλευτής της Συμμαχίας

kiltidis


Ριζοσπαστικές προτάσεις κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Κώστας Κιλτίδης, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την διαδικασία επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».
Περί του κεφαλαίου των υγειονομικών διαγωνισμών, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι επιστρέφουμε στο δοκιμασμένο καθεστώς, το προ δεκαπενταετίας και ότι επικροτεί και παροτρύνει την συμπλήρωση με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την διεξαγωγή και τον έλεγχο των διαγωνισμών. Οι αθλιότητες του παρελθόντος, εν ονόματι δήθεν νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών, πρέπει να ελεγχθούν. Πώς δεν γίνονταν οι προβλεπόμενοι διαγωνισμοί; Πώς καθιερώνονταν ανώτατες ληστρικές τιμές, από το ίδιο το κράτος, σε υγειονομικά υλικά; Γιατί ακόμη μέχρι σήμερα παραμένουν ανοιχτοί διαγωνισμοί επί δέκα χρόνια;
Περί της λειτουργίας των φαρμακείων ανέφερε, ότι η συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς». Πώς είναι δυνατόν, να έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία και με διασπορά και να μην καρπώνεται το δημόσιο εκ του ανταγωνισμού; Η απάντηση είναι απλή. Αναστρέψαμε την πυραμίδα του ανταγωνισμού. Αντί να υπάρχει ο ανταγωνισμός στη βάση παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου τον μετατοπίζουμε ψευδεπίγραφα στην κορυφή. Γιατί δεν εφαρμόζεται η ασφαλιστική τιμή στα φάρμακα με ό,τι σημαίνει αυτό;
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα είπε ότι είναι αδιανόητο να νομοθετούμε τόσο πρόχειρα και αποσπασματικά, θέτοντας σαθρά θεμέλια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που είναι το ζητούμενο της μεταπολεμικής Ελλάδος και πρότεινε να αξιοποιηθούν οι κτιριακές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του ΙΚΑ. Είναι λάθος να αναπτυχθούν επιπλέον Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Εκείνο που χρειάζεται είναι οικογενειακοί γιατροί ενηλίκων και παίδων με ευθύνη παροχής υπηρεσιών ανά δύο έως τρεις χιλιάδες κατοίκους ο καθένας. Ήρθε η ώρα, αν όχι στη λειτουργία, τουλάχιστον στον έλεγχο, για την ανάμειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, απολύτως, στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Για τη λειτουργία των νοσοκομείων πρότεινε να κλείσουν τα εξωτερικά ιατρεία και να παραμείνουν ιατρεία εκτίμησης και επανεξέτασης εντός των κλινικών. Έτσι τα νοσοκομεία θα καταστούν ουσία οργανισμοί δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα ιατρεία επειγόντων περιστατικών. Να καλυφθούν τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία για εφημερίες μηνός όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ολοκληρωμένη παρουσία του ΕΚΑΒ σε Νομαρχιακό επίπεδο και τέλος διοίκηση των νοσοκομείων εκ των υπηρεσιακών στελεχών (ιατρικό-νοσηλευτικό-διοικητικό-τεχνικό προσωπικό) και εποπτεία κοινωνική. Να τελειώνουμε με τους κομματικούς στρατούς και τους δήθεν τεχνοκράτες.
Τέλος, πρότεινε οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εξομοιωθούν με το καθεστώς της πλήρους και της ελεγχόμενης εργασίας και όσοι γιατροί το επιθυμούν, με φορολογική αναφορά, να ασκούν ιδιωτικό έργο. Σήμερα, πλην ιατρών ΕΣΥ, όλοι οι υπόλοιποι του ευρύτερου δημόσιου τομέα ασκούν και ιδιωτικό έργο επιφέροντας αναρχία και αναποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. (Στρατιωτικοί, Πανεπιστημιακοί, Ιατροί ΙΚΑ, Ιατροί ΤΕΒΕ).