Το Μνημόνιο ΙΙ καταστρατηγεί και καταλύει το σύνταγμα και τους νόμους, βυθίζει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, της αφαιρεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους νέους και τις γυναίκες.
Επιπλέον, ως συνέπεια του Μνημονίου, βιώσαμε και τις ωμές παρεμβάσεις των συνεταίρων μας στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας με τις προτροπές και απειλές τους προς τον ελληνικό λαό για στήριξη και ψήφιση των δύο μεγάλων κομμάτων στις επικείμενες εκλογές.
Άλλες εποχές, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θα προκαλούσαν τη θυελλώδη αντίδραση της μεγάλης «δημοκρατικής» παράταξης. Σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απλώς σφυρίζει αδιάφορα.
Οι διαβεβαιώσεις λοιπόν σήμερα των πολιτευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ ότι, παρά τα λάθη και τις αστοχίες τους, μόνο αυτοί αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ότι μόνο αυτοί μπορούν να εγγυηθούν τη σωτηρία της χώρας, μόνο γέλια προκαλούν.
Αυτοί που υπέγραψαν το Μνημόνιο ΙΙ και δεσμεύτηκαν σε αυτό, δεν έχουν τη δυνατότητα να το επαναδιαπραγματευθούν.
Έφθασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου. Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή. Πρέπει να προβάλλουμε σθεναρές αντιστάσεις τόσο απέναντι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, του ΝΑΙ σε όλα, όσο και απέναντι στις υστερικές κραυγές της ισοπεδωτικής άρνησης των υπολοίπων κομμάτων.
Η πρόταση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» , το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, αποτελεί σήμερα το μόνο ρεαλιστικό, κατάλληλα επεξεργασμένο και απόλυτα κοστολογημένο ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες με τους οποίους μπορούμε να διαπραγματευθούμε την έξοδο από την κρίση:
➢ Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης για νοικοκυριά
➢ Δίκαιο μοίρασμα των βαρών και μείωση της σπατάλης
➢ Ρευστότητα στην αγορά
➢ Ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης
➢ Κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία και συνοχή για τις ευάλωτες ομάδες
Το σχέδιο ανασυγκρότησης περιλαμβάνει μία Πολιτική Εθνικών Ισοδυνάμων, που σημαίνει ότι σχεδιάζεις και εφαρμόζεις μέτρα αντίστοιχου ποσοτικού αποτελέσματος με τα μνημονιακά υφεσιακά, αλλά προς την κατεύθυνση που προετοιμάζουν ή τουλάχιστον δεν ανακόπτουν την ανάπτυξη. Για παράδειγμα: Κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που με τον κυρωτικό Νόμο του Μνημονίου δόθηκαν στις τράπεζες, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, ώστε να εξοικονομηθούν έσοδα να δοθούν για στήριξη εισοδήματος των αδύνατων κοινωνικών ομάδων και σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Περιστολή δημόσιας σπατάλης, μέσω αποτελεσματικού ελέγχου ιατροφαρμακευτικών δαπανών, προμηθειών και ενοικίων στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις και στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης.
Αγαπητοί συμπολίτες,
➢ Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι ψευδεπίγραφο. Η συμμετοχή μας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι παραπλανητική και βαθύτατα συντηρητική η άποψη ότι αν διαπραγματευθούμε σκληρά, ότι αν θέτουμε «κόκκινες γραμμές» στους δανειστές μας, τότε θα βγούμε από το ευρώ.
➢ Περιθώρια υπάρχουν, επειδή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγεσίες της δεν έχουν συμφέρον να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ. Γνωρίζουν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της ευρωζώνης. Έχουν κάθε κίνητρο να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν μαζί μας.
➢ Περιθώρια υπάρχουν, επειδή σήμερα όλη η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η μονόπλευρη και σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι αδιέξοδη. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.
➢ Περιθώρια, επομένως, ασφαλώς υπάρχουν, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή την προσπάθεια και να πάψουμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής.
Ήρθε πλέον η ώρα να αποφασίσουμε μαζί, να προχωρήσουμε μαζί, να δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον μας.