Λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, της υγρασίας και της διάβρωσης, είναι συχνό το φαινόμενο να πέφτουν σοβάδες, γυψοσανίδες σε θαλάμους ασθενών και διαδρόμων στις κλινικές, όπως την Παθολογική, αλλά και σκεπές σε εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου.
Λόγω προβλημάτων στατικότητας το κτίριο των Διοικητικών Υπηρεσιών έχει εκκενωθεί, ενώ η Παθολογική κλινική έχει καταρρεύσει. Για την Παθολογική Κλινική ο οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει 7 μόνιμους παθολόγους. Από αυτούς οι τρεις ειδικοί παθολόγοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και άλλοι τρεις παραιτήθηκαν !!!! Έτσι, πλέον στην Κλινική, υπάρχει ένας και μόνο μόνιμος παθολόγος με βαθμό Διευθυντή, ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους!!!
Οι τραγικές και σοβαρές ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το Διαβητολογικό Ιατρείο, ούτε ειδικά παθολογικά ιατρεία, ούτε το Τακτικό
Παθολογικό ιατρείο, ούτε τα ιατρεία υπερλιπιδαιμίας (ιατρεία που οφείλει να έχει μια κλινική).
Περνώντας τώρα στις εφημερίες, άλλες καλύπτονται από τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από τις πρωτοβάθμιες δομές του Νομού Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και του Νομού Σερρών (δαπανώντας οι
γιατροί χρόνο, και χρήματα). Άλλες ακυρώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλων χώρων εξέτασης, ενώ οι ασθενείς περιμένουν στην αναμονή για εξέταση ή αναμένουν να χειρουργηθούν.
Το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων. Ο χώρος δε των επειγόντων περιστατικών είναι γιαπί.
Για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο οργανισμός προβλέπει την λειτουργία της με 5 κλίνες, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίου τύπου να σκουριάζει χωρίς να χρησιμοποιείται. Λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού (ιατρικού και
χειριστών) δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο, καθώς και ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός Μαστογράφος με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Λόγω της υποστελέχωσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το Αναισθησιολογικό τμήμα που είναι γνωστά στην Διοίκηση με έγγραφα των υπηρεσιακών παραγόντων και του Σωματείου Εργαζομένων.
Επίσης η Ψυχιατρική κλινική παρουσιάζει προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας λόγω έλλειψης Ψυχιάτρου. Κενές οργανικές θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων: Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου, Δερματολόγου, Ουρολόγου.
Μέσα σε 10 μήνες, λοιπόν, από τη σχετική Επίκαιρη Ερώτησή μου για το ΓΝ Κιλκίς το Δεκέμβριο 2023 και για την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ιατρών, οι Υπουργοί Υγείας, Χρυσοχοΐδης και Γεωργιάδης, κατάφεραν οι δύο Παθολόγοι που υπήρχαν στο νοσοκομείο να γίνουν ένας και αυτός να μην βρίσκεται εκεί !!! Να ακυρώνονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλων χώρων εξέτασης, καθώς τα εξεταστήρια είναι, είτε γιαπιά, είτε άδεια από ιατρικό εξοπλισμό. Οι γιατροί για τα επείγοντα να κάνουν 60 και 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες με προσωπικό κόστος για να καλύψουν τα επείγοντα. Οι λίστες των χειρουργείων στα ορθοπεδικά περιστατικά, όχι μόνο να μην μειωθούν με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία, αλλά να δημιουργηθούν νέες και σε οφθαλμολογικά περιστατικά!
Και παρότι ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πέρσι μου ανέφερε ότι για το Νοσοκομείο του Κιλκίς τα τελευταία 4 χρόνια (από τότε που ανέλαβε Κυβέρνηση η ΝΔ το 2019) η χρηματοδότηση σχεδόν διπλασίασε τον προϋπολογισμό του και ενισχύθηκε με 86 υπαλλήλους, 13 γιατρούς, 45 νοσηλευτές και με 28 άτομα λοιπό προσωπικό, η αισχρή κατάσταση συνεχίζεται και οι ασθενείς στερούνται τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνεται η ταλαιπωρία τους.
Από την προκήρυξη της 7Κ/2022 το ΓΝ Κιλκίς νοσηλευτικό προσωπικό
περιμένει:
ΠΕ: 1 νοσηλεύτρια,
ΤΕ: 6 νοσηλευτές και
ΔΕ: 6 νοσηλευτές, από τους οποίους κάποιοι ήταν επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο ενώ κάποιοι παραιτήθηκαν για άλλες δομές υγείας ή δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους.
Την ίδια στιγμή, έχουν συνταξιοδοτηθεί από το νοσοκομείο μέσα στην τελευταία τριετία πάνω από 120 εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι νοσηλευτές (60 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού). Υπάρχουν 6 χειρουργικές κλίνες ανεπτυγμένες για τις χειρουργικές
ειδικότητες.
Τι σκοπεύει επιτέλους να κάνει το Υπουργείο Υγείας; Ποιο είναι το πλάνο των 7 καινούριων σκληρών κομματικών διορισμών των 7 Διοικητών των Υ.Π.Ε που σπεύσατε να ολοκληρώσετε πριν κλείσει
η Βουλή το καλοκαίρι;
Κύριε Υπουργέ Υγείας, στην 88η ΔΕθ διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι "το σύστημα δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο", ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών που σκοπεύετε να κάνετε για να κλείσετε τις "τρύπες" του Ε.Σ.Υ. είναι απλώς ένα μπάλωμα, μια μετακύλιση του προβλήματος από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη, χωρίς ουσιαστική και ριζική λύση εφόσον δεν σκοπεύετε να προβείτε σε πραγματικές προσλήψεις.
Ως εκ τούτων καταδικάζω απερίφραστα την εν γένει πολιτική της Ν.Δ και του Υπουργείου Υγείας που κλίνει προς τον ιδιωτικό τομέα, τις φαρμακοβιομηχανίες και τη Big Pharma!