Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2024, 4:20:32 μμ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 15:22

ΠΟΕΔΗΝ: Στο νοσοκομείο Κιλκίς υπάρχουν μέχρι και οκτάκλινοι θάλαμοι του 1938!

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάρρευση των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας σε προσωπικό και υποδομές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δημιοσίευσε με αφορμή την 88η ΔΕΘ, τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας, που αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 29 νοσοκομεία και τα 14 Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας.

 

Στην έρευνα γίνεται λόγος σοβαρές ελλείψεις παθολόγων, κυρίως σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς και μεγάλες αναμονές χειρουργείων εξαιτίας κλειστών χειρουργικών αιθουσών και ελλείψεων προσωπικού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του ΑΧΕΠΑ λειτουργούν μόνο οι 4 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών, στο Θεαγένειο υπάρχουν ελλείψεις 25 με 30 % γενικά στο προσωπικό, ενώ στο Ιπποκράτειο υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες.

Επίσης, αναφέρεται ότι «ο Νομός Κιλκίς είναι από τους ελάχιστους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτει ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα οι κλινικές να στεγάζονται σε κτήρια του 1938 και του 1952 με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε πεντάκλινους, εξάκλινους και οκτάκλινους θαλάμους δυσκολεύοντας στην παροχή υπηρεσιών υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

 

Τι αναφέρει η έρευνα για τα Νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας:

9. ΚΙΛΚΙΣ: Ο Νομός Κιλκίς είναι από τους ελάχιστους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτει ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα οι κλινικές να στεγάζονται σε κτήρια του 1938 και του 1952 με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε πεντάκλινους, εξάκλινους και οκτάκλινους θαλάμους δυσκολεύοντας στην παροχή υπηρεσιών υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Λόγω της παλαιότητας των κτηρίων, της υγρασίας και της διάβρωσης, είναι συχνό το φαινόμενο πτώσεις σοβάδων, γυψοσανίδων σε θαλάμους ασθενών και διαδρόμων σε κλινικές (πχ: Παθολογική κλινική) και πτώσεις σκεπών σε εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου. Λόγω προβλημάτων στατικότητας έχει εκκενωθεί το κτήριο των Διοικητικών Υπηρεσιών. Οριστική είναι πλέον η κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής, ο οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει 7 μόνιμους παθολόγους, ενώ ο μοναδικός μόνιμος παθολόγος με βαθμό Διευθυντή απουσιάζει για προσωπικούς λόγους, δυστυχώς όμως μετά τις συνταξιοδοτήσεις τριών ειδικών παθολόγων και τις παραιτήσεις τριών ειδικών παθολόγων, τα εφημεριακά κενά καλύπτονται από τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από τις πρωτοβάθμιες δομές του Νομού Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και του Νομού Σερρών. Οι τραγικές και σοβαρές ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το Διαβητολογικό Ιατρείο που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Λόγω της υποστελέχωσης δεν λειτουργεί το Τακτικό Παθολογικό ιατρείο, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες της τακτικής παθολογικής παρακολούθησης του πληθυσμού του Νομού Κιλκίς. Το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν , ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ο οργανισμός προβλέπει την λειτουργία της με 5 κλίνες, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίου τύπου να σκουριάζει χωρίς να χρησιμοποιείται.

Λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού (ιατρικού και χειριστών) δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο, καθώς και ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός Μαστογράφος με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Λόγω της υποστελέχωσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως το Αναισθησιολογικό τμήμα και που είναι γνωστά στην Διοίκηση με έγγραφα των υπηρεσιακών παραγόντων και του Σωματείου Εργαζομένων.

Επίσης η Ψυχιατρική κλινική παρουσιάζει προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας λόγω έλλειψης Ψυχιάτρου. Κενές οργανικές θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων: Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου, Δερματολόγου, Ουρολόγου. Λίστες αναμονής υπάρχουν στα ορθοπεδικά περιστατικά που περιμένουν να χειρουργηθούν, ενώ τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στην ουσία δεν μείωσαν την αναμονή και λίστα αναμονής υπάρχουν και σε οφθαλμολογικά περιστατικά.

Από την προκήρυξη της 7Κ/2022 περιμένουμε νοσηλευτικό προσωπικό: ΠΕ: 1 νοσηλεύτρια, ΤΕ: 6 νοσηλευτές και ΔΕ: 6 νοσηλευτές, από τους οποίους ορισμένοι ήταν επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο μας ενώ ορισμένοι παραιτήθηκαν για άλλες δομές υγείας ή δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ενώ την ίδια στιγμή έχουν συνταξιοδοτηθεί από το νοσοκομείο μας την τελευταία τριετία πάνω από 120 εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι νοσηλευτικό προσωπικό (60 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού). Υπάρχουν 6 χειρουργικές κλίνες ανεπτυγμένες για τις χειρουργικές ειδικότητες.

 

10. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ: Το μείζον πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι η αναστολή λειτουργίας της Χειρουργικής κλινικής. Ο Αναισθησιολόγος που είχαν μετακινήθηκε σε άλλο Νοσοκομείο και δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος καθόλου. Μεγάλη έλλειψη υπάρχει επίσης σε Παθολόγους Ιατρούς. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν, το κτίριο είναι σε καλή κατάσταση. Με βάση την προκήρυξη θα προσληφθούν 2 άτομα τα οποία ήδη εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό και ήταν σε άλλα Νοσοκομεία.