Έγινε συζήτηση και ενημέρωση για τη λίμνη – ταμιευτήρα Αρτζάν – Αματόβου, με γενικές πληροφορίες για τους σκοπούς της αποξήρανσης αλλά και της δημιουργίας του ταμιευτήρα στα τέλη της δεκαετίας του 2.000, ο οποίος λειτουργεί ως αντιπλημμυρικό έργο το χειμώνα και ως αρδευτικό το καλοκαίρι. Ακολούθησε εκτενέστερη ενημέρωση για την εμφάνιση των φετινών ειδικών συνθηκών, τους λόγους και τις αιτίες τους.
Η στάθμη του ταμιευτήρα έχει κατέβει αισθητά δημιουργώντας πολλά προβλήματα αλλά και εντάσεις μεταξύ των αγροτών στην άρδευση των παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων, απόρροια του φαινομένου της ανομβρίας, το οποίο και ήταν ιδιαίτερα έντονο, αλλά και της μη αξιοποίησης των υδάτων του ποταμού Αξιού.
Ακολούθησε επίσκεψη σε κανάλια και ρέματα περιμετρικά του ταμιευτήρα όπου διαπιστώθηκε η έλλειψη φυσικής ροής, όπως και στις εγκαταστάσεις του Τ.Ο.Ε.Β., στα αντλιοστάσια, όπου οι υπάλληλοι διαχείρισης ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργία τους, τόσο για την άρδευση όσο και για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.
Στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας επίσκεψης - συνάντησης έγινε αναφορά στο ενεργειακό κόστος, το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και βαρύτερο, με το αίτημα της έκπτωσης του να κυριαρχεί. Άμεση παρέμβαση θα αποτελούσε η κατασκευή αναβαθμού σε συγκεκριμένο σημείο που θα κρατάει ψηλά τη στάθμη του ποταμού Αξιού και έτσι θα επιτρέπει τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα από αυτόν.
Η μελέτη θεωρείται ότι υπάρχει και ότι έχει και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χρειάζεται βέβαια μια επικαιροποίηση. Κατατέθηκαν, επίσης, προτάσεις για ελέγχους (τήρηση διακρατικών συμφωνιών για τον Αξιό), αλλά και νέα έργα που θα έπρεπε να γίνουν για την αναβάθμισή του (αποπεράτωση 2ης φάσης, κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού) που θα οδηγούσαν στην ανακούφιση των χρόνιων προβλημάτων και την ολική αξιοποίηση του ταμιευτήρα.
Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να στηρίξουμε το έργο, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και έργα που θα οδηγήσουν σε σωστότερες και ορθολογικότερες καταστάσεις, στην κάλυψη και εξυπηρέτηση περισσότερων γεωργικών εκτάσεων, αφού όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση, ο ταμιευτήρας Αρτζάν – Αματόβου αποτελεί το μεγαλύτερο έργο Τ.Ο.Ε.Β. του Νομού Κιλκίς, ο οποίος όμως παραμένει ο φτωχότερος σε εγγειοβελτιωτικά έργα στη Β. Ελλάδα.