Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:11:05 πμ
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 17:08

Αφιέρωμα ‘’Είναι παντού το ποίημα’’ στο Γιώργο Σεφέρη


texnh-kilkis
Το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουνίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς ολοκληρώθηκε ο κύκλος του 17ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ του Κιλκίς, με την απονομή των Βραβείων και Επαίνων στους διακριθέντες στη φετινή διοργάνωση.Της απονομής προηγήθηκε το αφιέρωμα ‘’Είναι παντού το ποίημα’’ στο Γιώργο Σεφέρη. Ένα αφιέρωμα ποιοτικό, ξεχωριστό, όλως ιδιαίτερο. Οι εισηγήτριες Ζωή Σαμαρά, Αφροδίτη Σιβετίδου και Μαρία Λιτσαρδάκη, όλες καθηγήτριες στο Α.Π.Θ. αναφέρθηκαν στο έργο του Γιώργου Σεφέρη, και ιδιαίτερα στο έργο του ‘’Κίχλη’’, στη φιλοσοφία του, στο μεστό λόγο του, στην προχωρημένη και τολμηρή του σκέψη, σε όλα όσα τον κατέταξαν στη χορεία των μεγάλων του πνεύματος και με τα οποία επάξια κατέκτησε το βραβείο Νόμπελ, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους. Αναφερόμενη στο ποίημα ‘’Κίχλη’’ η Ζωή Σαμαρά λέει χαρακτηριστικά:
«Σε όσους πρόσφατα αμφισβητούν τον Σεφέρη –γιατί σε μια παρακμιακή εποχή τα πάντα μπορούν να συμβούν– ένα έχω να πω: να διαβάσουν, δηλαδή να διαβιβάσουν, από το χαρτί στα μάτια, τα αυτιά και τη σκέψη τους, την ‘’Κίχλη’’. Και μόνο την ‘’Κίχλη’’ να είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης, θα ήταν μεγάλος ποιητής. Η σύνθετη ματιά του, η αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό ήλιο, η ανανέωση της ομηρικής ποίησης, με σύγχρονα σύμβολα και γεγονότα, όλα δίνουν μια ποίηση που θα ζήσει όσο και τα μεγάλα έπη. Διαβάζοντας την ‘’Κίχλη’’, κατανοούμε τον τρόπο που τα σύμβολα αλλάζουν μέσα στους αιώνες. Όπως σχολιάζει ο ποιητής στις ‘’Δοκιμές’’: ‘’κρατούμε τα σύμβολα και τα ονόματα που μας παρέδωσε ο μύθος, φτάνει να ξέρουμε πως οι τυπικοί χαρακτήρες έχουνε μεταβληθεί σύμφωνα με το πέρασμα του χρόνου’’.»
Τις εισηγήσεις συνόδευε και απόδοση αποσπασμάτων από το έργο του Σεφέρη, από μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ, η δυνατότητα και η εμπειρία των οποίων ήταν καταφανής. Ταυτόχρονα προβάλλονταν στην οθόνη φωτογραφίες του ποιητή και της οικογένειάς του.
Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν μια ακόμη μυσταγωγική βραδιά και έκαναν όλους τους παρευρισκόμενους κοινωνούς των μηνυμάτων του μεγάλου μας ποιητή.
Η συγκίνηση και ο θαυμασμός ήταν ολοφάνερος στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, που καθηλωμένοι στις θέσεις τους παρακολούθησαν τα δρώμενα και έζησαν τη μαγεία του ποιητικού λόγου του παμμέγιστου νομπελίστα Έλληνα δημιουργού.
Μετά το αφιέρωμα ‘’Είναι παντού το ποίημα’’ στο Γιώργο Σεφέρη, που σκηνοθέτησε ο ταλαντούχος, ευρηματικός και δεξιοτέχνης σκηνοθέτης Παύλος Δανελάτος, ακολούθησε η απονομή των Βραβείων και Επαίνων στους διακριθέντες στο 17ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ.
Της απονομής προηγούνταν σχολιασμός της ποιητικής συλλογής του διακριθέντος, από μέλη της Κριτικής Επιτροπής, και απόδοση ενός ή δύο ποιημάτων τους.
Η Κριτική επιτροπή για φέτος απένειμε:
   Το 1ο Βραβείο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Διαθήκη’’ και ψευδώνυμο ‘’Έκτωρ’’, που ανήκει στον κ. Χάρη Μελιτά, από την Αθήνα.
   Το 2ο Βραβείο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Αρχιτεκτονικές στίχου’’ και ψευδώνυμο ‘’Αμφιλύκη’’, που ανήκει στην κ. Νίκη Βλάχου, από τη Λαμία.
   Το 3ο Βραβείο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Ιφιγένεια’’, που ανήκει στην κ. Σοφία Μπεκιώτη, από τη Λάρισα.
    Έπαινο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Λυρική Εποποιία’’ και ψευδώνυμο ‘’Κίρκη’’, που ανήκει στην κ. Παναγιώτα Διέννη, από το Χαλάνδρι Αθηνών.
   Έπαινο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Ρω’’, που ανήκει στην κ. Ειρήνη Ρηνιώτη, από τον Πειραιά.
   Έπαινο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Λαομαρδόνιος’’, που ανήκει στον κ. Γιώργο Αμπατζίδη, από την Πάτρα.
Έτσι έπεσε και η αυλαία του 17ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ, ενός θεσμού καταξιωμένου, για τον οποίο μπορεί να επαίρεται η πόλη μας, μιας πρωτοβουλίας που φέρνει σε επικοινωνία το μικρό ακριτικό Κιλκίς με όλη την Ελλάδα, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού.