Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025, 12:09:40 μμ
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 22:02

Αναβίωση του «Κλήδονα» και των «Φωτιών του Αη-Γιάννη» στο Πολύκαστρο

Το έθιμο του Κλήδονα έφερε στη θύμηση παλαιότερων και ταυτόχρονα έκανε γνωστό στους νεότερους ο Σύλλογος Μικρασιατών Πολυκάστρου & Περιχώρων .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του συλλόγου, όπου αρχικά η πρόεδρος Κατερίνα Τσαγκάκη αναφέρθηκε στην ιστορία του εθίμου, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ομήρου. Ο Κλήδονας, όπως ανέφερε η πρόεδρος, ήταν μία μαντική διαδικασία σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτονταν στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.


Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Κλεομένης Κατσαρής παρουσίασε όλο το τελετουργικό του εθίμου του Κλήδονα όπου οι ανύπαντρες κοπέλες (στη συγκεκριμένη εκδήλωση μικρά κορίτσια) έφερναν με κανάτια από το πηγάδι ή την πηγή (στις μέρες μας από την βρύση) το «αμίλητο νερό» και το έβαζαν σε ένα δοχείο (καζάνι) στο οποίο έριχναν προσωπικά αντικείμενα τα λεγόμενα «ριζικάρια».  Αφού σκεπαζόταν με ένα ύφασμα και δένονταν με κορδόνι το βράδυ οι κοπέλες ονειρεύονταν το παλικάρι που θα παντρευόντουσαν. Λόγω στενότητας χρόνου ο Κλήδονας στη συγκεκριμένη εκδήλωση άνοιξε ύστερα από μερικά λεπτά και ο Κλεομένης καλούσε την καθεμιά να πάρει το ριζικάρι της απαγγέλοντας ένα σατυρικό δίστιχο που προκαλούσε το γέλιο όλων των παρευρισκομένων.  Η γιαγιά Μενεξέ μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων αφού και λόγω της ηλικίας της είναι ο συνδετικός κρίκος της παλαιότερης με τη νεότερη γενιά.
Ακολούθησαν εδέσματα και παραδοσιακοί χοροί που θύμισαν την αρχοντιά και την κομψή ευγένεια των Μικρασιατών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, αφού οι νεότερες ηλικίες δεν ξέχασαν την πατρίδα τους αλλά την φυλάνε βαθιά μέσα στην ψυχή τους.
Πριν από την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα προηγήθηκαν οι φωτιές του Αη-Γιάννη στο δρόμο μπροστά από το κτήριο του συλλόγου, όπου οι Μικρασιάτες του Πολυκάστρου με το άναμμα πετούσαν τα ξεραμένα στεφάνια του Μάη, όπως ορίζει το έθιμο, και πηδούσαν πάνω απ’ αυτές, θεωρώντας ότι η δύναμη της φωτιάς επιφέρει κάθαρση και διώχνει το κακό.
Στον πειρασμό αυτό δεν άντεξε ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και πηδώντας τις φωτιές τήρησε το έθιμο, κατά το οποίο πιστεύεται ότι αυτός που συμμετέχει  εισέρχεται καθαρός, υγιής και ακμαίος σε μια καλύτερη χρονική περίοδο.  
Παρόλη την προτροπή του δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να πράξουν το ίδιο  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Μπαβέλης, οι οποίοι όμως διασκέδαζαν με το γεγονός αυτό το οποίο στις μέρες μας δεν είναι τόσο συχνό.
Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο Κλεομένης Κατσαρής για την προσφορά του στο σύλλογο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την διατήρηση της παράδοσης.