Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 10:51:46 πμ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:27

Εκδρομή στα Γιάννενα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου Κιλκίς, στα πλαίσια του προγράμματος “Ελάτε να γνωρίσουμε την Ελλάδα”, την 26.7.2009 με πρόγραμμα που εκπόνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Σιδηράς, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα. Στον τόπο των μεγάλων ευεργετών, μια θύμιση των αγώνων για την επιβίωση των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά, του Ελληνοϊταλικού πολέμου του ‘40 μια πόλη του ασημιού, της βλάχικης κουλτούρας και του κλαρίνου.


Όμορφη παρέα, χαρούμενη διάθεση και επιθυμία για γνωριμία με άλλα μέρη, είχαμε στις αποσκευές μας.
Πριν μερικά χρόνια όταν άκουγε κανείς ημερήσια εκδρομή Κιλκίς-Γιάννενα, κάπου ξένιζε, φαινόταν παράτολμο ως παράλογο, όμως τώρα που ολοκληρώθηκε η Εγνατία οδός, τα Γιάννενα και όχι μόνο, φθάσανε πολύ κοντά μας γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε λίγες ώρες εύκολα και άνετα κανείς αφού περάσει 45 γαλαρίες (τούνελ) (μετρητής ο κ. Κώστας Καλιπέρης, Λαοδικηνό) φθάνει στα Γιάννενα.
Έτσι λοιπόν αφού ενδιάμεσα στα Γρεβενά σε ένα υπέροχο τόπο αναψυχής, ήπιαμε τον καφέ  παίρνοτας το πρωινό μας φθάσαμε πολύ νωρίς στα Γιάννενα. Η πρώτη μας επίσκεψη στα κέρινα ομοιώματα του κ. Παύλου Βρέλλη, 12 χλμ νότια των Ιωαννίνων, όπου αναπαρίσταναι όλοι οι μεγάλοι άνδρες του γένους και της απελευθέρωσης του 1821.  Πραγματικά αριστουργήματα και έργα τέχνης τα κέρινα ομοιώματα. Κατόπιν μέσω περιφερειακού δυτικά των Ιωαννίνων, πήγαμε στα βόρεια της πόλεως στο πέρασμα όπου και το υπέροχο σπήλαιο. Εκεί κάποιοι επισκέφθηκαν το σπήλαιο και άλλοι ξεχύθηκαν στα γύρω τουριστικά μαγαζιά για ψώνια. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το κατάστημα του κ. Λάππα Νικήτα (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιαννένα) με τα μπιζού και ασημικά του. Όσοι επισκέφθηκαν το κατάστημα του πήραν και κάποιο δώρο προσφοράς.
Ο κ. Λάππας προσέφερε στο σύλλογο μας ωραιώτατο ασημικό αναμνηστικό και τον ευχαριστούμε θερμά. Κατόπιν πήγαμε στο κάστρο της πόλης στην παραλία όπου γευματίσαμε υπέροχα.
Με καϊκι στη συνέχεια μεταβήκαμε στο νησί της κυρά Φροσύνης. Εκεί αφού ξαφνιαστήκαμε από τους παράξενους μεζέδες (βατράχια-χέλια) και άλλα ψαρικά διασχίσαμε τα πλούσια τουριστικά μαγαζιά του νησιού και φθάσαμε στο μικρό διώροφο κτήριο (καταφύγιο αναψυχής του Αλή Πασά) όπου το 1822 κατ’ εντολή του Σουλτάνου της Κωνσταντινουπόλεως εθανατώθη από σταλμένους εκεί μουσουλμάνους, διότι ήθελε την απεξάρτησή του από τον Σουλτάνο.
Επιστρέψαμε ξανά στην παραλία με τα αιωνόβια πλατάνια, που κάποια από αυτά σφικταγκαλιασμένα με κισσούς ζούσαν το δικό τους έρωτα κάτω από τον ήχο πουλιών και βατραχιών.
Στην διαδρομή της επιστροφής ο κ. Μαλιαχόβας (Λαοδικηνό) μας διασκέδασε με τα κλαρίνα που είχε στο C.D. ο δε Μιχ. Σαββίδης έκλεψε την παράσταση με τα έξυπνα ανέκδοτα του. Ο (γιατρός) με τα καμώματά του έδωσε μια άλλη νότα στην παρέα μας, συνοδεία με τον ασύγκριτο Γαβρά οι τυχεροί της ημέρας Απόστολος και Τάσος. Η εκδρομή ήταν υπέροχη και περιμένουμε την άλλη φορά ένα λεωφορείο να μην είναι αρκετό. Ευχαριστούμε το προεδρείο του Συλλόγου και τους κατοίκους Λαοδικηνού, Πυργωτού για την συμμετοχή τους.

Φαναριώτης