Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024, 12:17:51 πμ
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 15:03

Η Γουμένισσα στο ρυθμό της παράδοσης και του πολιτισμού

Για μία ακόμα χρονιά, ιδιαίτερα δύσκολη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών άνοιξε την αυλαία του αποδεικνύοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, μέσα από συλλογική δουλειά και προσπάθεια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη κάθε πρωτοβουλία που αφορά τον πολιτισμό, δίνοντας χώρο δράσης στα παιδιά.

Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΆγιοςΤρύφων” Γουμένισσας. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, στο προαύλιο χώρο του εξωκκλησίου Αγίου Τρύφωνα, στις 8:30μ.μ.. Πρόκειται για μία ποιοτική εκδήλωση του Συλλόγου με μοναδικό στόχο την προβολή, διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία δίνει ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης στα παιδιά που παίρνουν τη σκυτάλη για τη συνέχιση της παράδοσης. Ο Πρόεδρος κ. Αστέριος Τάτσης κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου Φεστιβάλ είπε: «Η επιστροφή στις ρίζες είναι επιβεβλημένη και αναγκαία ως εφαλτήριο για το αύριο. Οι χορευτές χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες είναι οι ρίζες τους, να μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν του τόπου τους, γιατί πάντα υπάρχει ένα νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον».
Το ταξίδι στην παράδοση ξεκίνησε με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία του Δήμου Κιλκίς. Ακολούθησαν οι σύλλογοι Λαογραφικός Σύλλογος «Ο Μέγας Βασίλειος» Θηριόπετρας Ημαθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων”, ο Μορφωτικός Σύλλογος “Κωνσταντία” Αριδαίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Αγία Βαρβάρα” Βέροιας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Φάρος» Καβάλας και ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού.
Το Δ.Σ. βράβευσε με επαίνους τους αθλητές των Special Olympics που διακρίθηκαν από το ΕΕΕΕΚ και από το ΚΔΑΠ μεA Κιλκίς, γιατί έκρινε ότι είναι απαραίτητη η μνεία των επιδόσεων τους στους σχετικούς διαγωνισμούς, καθώς έτσι τονώνεται ο αυτοσεβασμός τους και επιβεβαιώνεται η στήριξη τους από την κοινωνία. Σε όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους προσέφερε αναμνηστικά..
Πλήθος κόσμου και ακουσμάτων από τη Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τα νησιά πλημμύρισαν το χώρο του εξωκκλησίου, ενώ η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα των παραδοσιακών φορεσιών δημιούργησε ένα ψηφιδωτό χρωμάτων και εικόνων. Καθήκοντα παρουσιαστή του φεστιβάλ είχαν αναλάβει η κ. Ανδρονίκη Τοσιλιάνη και η κ. Ραφαηλία Παπανικολάου οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν “Για ακόμα μία χρονιά μετατρέπουμε την πόλη μας σε πηγή πολιτιστικής έμπνευσης, κάνουμε το χορό θεσμό μέσα από μία όμορφη διαδρομή με πρωταγωνιστές αυτά τα παιδιά. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας οδηγήσει σε πολιτιστική χρεοκοπία”.
Χορηγοί του φεστιβάλ: Αντιπεριφέρεια Κιλκίς, Δήμος Παιονίας, Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας, Ιωακειμίδης Χρήστος, Λαΐνας Δημήτριος, Χατζηστογιάννης Γιώργος, Μακρής Αθανάσιος, Καλαϊτζίδου Παναγιώτα,, Σούπερ Μάρκετ Συμεωνίδης, Ανθοπωλείο Ίρις, Βαλτάρας Σωτήρης, Κούπανης Ιωάννης, Κουβάτσης Ιωάννης, Ζέγλης Δημήτριος, Παπαπαναγιώτου Πρόδρομος, Κρομλίδου Γεωργία, Κούπανης Αντώνης και Δημήτρης, Κούρλης Ιωάννης, Κεχαϊδου Γιάννα, Τραχανίδης Αθανάσιος, Μαυρίδης Σάκης, Οικογένεια Σιδηρόπουλου, Τσιμερίκας Χρήστος, Τερζής Βασίλειος.
Η πρωτοβουλία του Συλλόγου της διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα μέλη του με την αφιλοκερδή συμμετοχή και τη θέληση τους να προσφέρουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Οι θεατές απόλαυσαν εδέσματα, φρούτα, αναψυκτικά και νερά. Το Φεστιβάλ έληξε με πυροτεχνήματα και μουσική από τα χάλκινα της Γουμένισσας.