Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 2:06:27 μμ
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 07:27

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" τη Δευτέρα στο Κιλκίς

Ο  Οργανισμός  Πολιτισμού  Νέας  Γενιάς   και  Αθλητισμού  του  Δήμου  Κιλκίς παρουσιάζει  την  παράσταση  του  ΔΗΠΕΘΕ  Λάρισας «Ιφιγένεια  εν Αυλίδι»   του   Ευριπίδη, τη  Δευτέρα  20   Αυγούστου  και  ώρα  9  στο  Θέατρο  Λόφου.

     Ο σκηνοθέτης της  παράστασης, Σωτήρης Χατζάκης, γράφει για το έργο:                                                                                                                                               
Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι"  είναι κατά τη γνώμη μου, ένα από τα κορυφαία κείμενα του αρχαίου ελληνικού δράματος. Με όπλα τη σοφιστική αμφιβολία και την διαλεκτική ανάλυση, θα κατεβάσει από τα βάθρα της, όλη την ηγετική ομάδα της εκστρατείας εναντίον της Τροίας. Κι ένας, ένας, θα παρελάσουν, γυμνοί από τα ’αξιώματά τους, μπροστά στην κριτική μας σκέψη, οι ήρωες:
Ο Αγαμέμνων, πατέρας-δολοφόνος της κόρης του.
Ο Μενέλαος, δεινός δολοπλόκος και διαχειριστής του ανίερου σχεδίου.
Ο Αχιλλέας, επηρμένος οιστρήλατος, με υπέρμετρο ενδιαφέρον για την υστεροφημία του.
Ο Οδυσσέας, ιντριγκαδόρος και επικίνδυνος μνηστήρας της εξουσίας.
Ο μάντης Κάλχας, καιροσκόπος και αναμεμιγμένος στους σχηματισμούς δυνάμεων.
Τί είναι λοιπόν μια εκστρατεία που στελεχώνεται από τέτοιους «ήρωες»; Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την Ιλιάδα του Ομήρου. Η υπερβολή στο στοιχείο της σφαγής, στο μοτίβο των άγριων φόνων που επανέρχεται σπειροειδώς σ’ όλο το κείμενο, μας αποκαλύπτει σχεδόν μινιμαλιστικά το κεντρικό αίσθημα θεών και ανθρώπων στις μάχες: τη δίψα. Διψάνε οι πολεμιστές, οι θεοί-προστάτες τους, μα και η γη -οριστικός παράγοντας- για αίμα. Και αυτό το στοιχείο του ακόρεστου, φανερώνει την πραγματική φύση αυτού του πολέμου.
Μία βαρβαρότητα εντελώς απαραίτητη στον ιστορικό ρου, για πέρασμα από ένα πολιτισμό στον άλλο, για το θρίαμβο του νικητή και την ισοπέδωση του νικημένου. Όμως το φυτίλι αυτής της άγριας έκρηξης, βρίσκεται πίσω, πέρα από τη θάλασσα, στα στενά της Αυλίδας. Και είναι ένα κορμάκι κοριτσιού, ένα χλωρό κλαράκι νυφούλας άμωμης και άμεμπτης που έρχεται ανύποπτη για γάμο. Αυτήν ακριβώς την λευκότητα, την απόλυτη αθωότητα επιλέγει ο χρησμός, σύμφωνα με τους αρχαίους κανόνες αποφόρτισης της κοινότητας μέσω του αποδιοπομπαίου τράγου ή του φαρμάκου.
ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Φιλαρέτη Κομνηνού, ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: Αλέξανδρος Μυλωνάς, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: Ταμίλα Κουλίεβα, ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Αλέξανδρος  Μούκανος, ΓΕΡΩΝ: Αρτώ  Απαρτιάν, ΑΧΙΛΛΕΑΣ: Γιώργος  Χρυσοστόμου.
Εισιτήρια  προπωλούνται  από  τα  γραφεία  του  ΟΠΟΝΓΑ  τις  εργάσιμες μέρες  και  ώρες.