Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025, 2:52:18 πμ
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 19:04

Η πίτα των χορευτών του «Αγίου Τρύφωνα» και το Κουρμπάνι της Γουμένισσας

ag-tryfon
Με την έναρξη των χορευτικών τμημάτων για το έτος 2014 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας για τους μικρούς και μεγάλους χορευτές του Συλλόγου. Μέσα σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, παρουσία όλων των χορευτών, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας, ευελπιστώντας το νέο έτος να είναι ευτυχές, δημιουργικό και αισιόδοξο.
Οι τυχεροί της χρονιάς που κέρδισαν το φλουρί, παρέλαβαν τα αναμνηστικά δώρα τους εκ μέρους του Συλλόγου.
Η κοπή πίτας έγινε στο εντευκτήριο του συλλόγου. Τυχεροί ήταν: Τμήμα ενηλίκων: Μουγιάντση Ελπίδα, Μικρό Τμήμα: Πατρασκάκη Ελένη, Μεσαίο Τμήμα: Ζανίδα Ζωή.

Το Κουρμπάνι
της Γουμένισσας

Ο Μορφωτικός, Λαογραφικός  Πολιτιστικός σύλλογος ″Άγιος Τρύφων″ Γουμένισσας, σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στις 01/02/2014, στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Τρύφωνος (κουρμπάνι), που είναι προστάτης των Αμπελουργών .
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
−ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  31 Ιανουαρίου
•16.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
• 17:15 Περιφορά της εικόνας του Αγίου Τρύφωνα εντός του προαύλιου χώρου του ναού
   −    ΣΑΒΒΑΤΟ 1 Φεβρουαρίου
•6.15 Μεταφορά Μόσχου από τα γραφεία του Συλλόγου με συνοδεία μουσικής στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα.
 •7.30 Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
•13.00 Αγιασμός
•13.30 Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων και εν συνεχεία λαϊκό γλέντι με τα ΧΑΛΚΙΝΑ Γουμένισσας και άφθονο  μπρούσκο κρασί.
Συμμετέχουν:
• Πολιτιστικός Σύλλογος  «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας
•Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πάστρας Κεφαλλονιάς το «Παλιόκαστρο»
•Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης
•  Κρητική Αδελφότητα Καβάλας
                                   
‘Άγιος των αμπελουργών
Την 1η Φεβρουαρίου η εκκλησία μας, όπως είναι γνωστό,  τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και μαρτύρησε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 249 μ.χ., χρονιά που αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο φοβερός διώκτης των χριστιανών, ο Δέκιος. Το όνομα του Αγίου συνδέθηκε περισσότερο με τους αμπελουργούς και θεωρείται προστάτης τους.
Στη Γουμένισσα, έναν τόπο που είχε πάντα σαν κύρια απασχόληση των κατοίκων της στην αμπελουργία δίδονταν ξέχωρη τιμή στον Άγιο. Αυτό μαρτυρεί και η διατηρημένη σε καλή κατάσταση τοιχογραφία, που βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Γουμένισσας. Εικονίζεται ο Άγιος ολόσωμος και κρατά στο χέρι του κλαδευτήρι. Σε παρόμοια παράσταση τον συναντούμε και σε άλλα των νεωτέρων χρόνων.
Την ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του ψέλνονταν στην εκκλησία. Όπως και σήμερα, αγιασμός . Με το αγιασμένο νερό ράντιζαν και ραντίζουν οι γεωργοί τα κτήματα τους επικαλούμενοι τη βοήθεια για τη συνδρομή του Αγίου, για να δώσουν πολύ καρπό και να μείνουν για πάντα γερά.
Ο υφιστάμενος αυτός εορτασμός ανέκτησε μεγαλοπρέπεια και πήρε μορφή πάνδημου πανηγυριού στη Γουμένισσα με την εγκατάσταση σ ’αυτήν Ανατολικορωμλιωτών τη δεκαετία του 1920. Οι νέοι κάτοικοι προερχόμενοι από τα Άνω Βοδενά της αλησμόνητης Ρωμυλίας ήταν γεωργοί και κατά λόγο αμπελουργοί. Άνθρωποι που αγαπούν και λατρεύουν τη μάνα γη. Για να τιμήσουν τον Άγιο προστάτη τους κατ’ αρχάς δίπλα στο κεντρικό δημόσιο δρόμο Γουμένισσας – Θεσσαλονίκης και λίγο έξω από την κωμόπολη έστησαν μικρό προσκυνητάρι γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 60. Ως τότε οι τελετές της ακολουθίας του αγιασμού τελούνται στον κεντρικό ναό της κωμόπολης, στον Άγιο Γεώργιο. Πολύ γρήγορα όμως φάνηκε πως το προσκυνητάρι ήταν  αδύνατο να εξυπηρετήσει τους πιστούς, όσο και την όλη διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμής του Αγίου. Έτσι αποφάσισαν να ανεγερθεί στην άκρη και στο ψηλότερο σημείο του συνοικισμού των Ανατολικορωμυλιωτών παρεκκλήσι αρκετά ευρύχωρο και με μεγάλο χώρο. Το παρεκκλήσι τιμάται στο όνομα Αγίου Τρύφωνα. Σ’αυτό κάθε χρόνο 1η Φεβρουαρίου, εκτός από την τελετή της Θείας Λειτουργίας και του αγιασμού αναβιώνουν και παλιά έθιμα με κύριο και πρωταρχικό το λεγόμενο <<κουρμπάνι>>.
Με προσφορές των κατοίκων της Γουμένισσας αγοράζεται ένα μοσχάρι. Αυτό την ημέρα της γιορτής θυσιάζεται και το κρέας του βράζεται σε μεγάλα καζάνια σε παρακείμενους προς το εκκλησάκι βοηθητικούς χώρους, που έχουν οικοδομηθεί για το σκοπό αυτό.
Στην συνέχεια το παρασκεύασμα διαμοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές .Πολλοί με σκεύη παίρνουν το <<κουρμπάνι>> και το πηγαίνουν στο σπίτι, γιατί το θεωρού ευλογία όπως και τον αγιασμό , για το ράντισμα του σπιτιού και των αμπελιών . Μεγάλες ποσότητες του κρέατος καταναλώνουν οι γλεντοκόποι, όπως και καλό κόκκινο γουμενοσσιώτικο κρασί . Η μοσχαροκεφαλή δημοπρατείται με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας του Δ.Σ του συλλόγου και των μελών του, των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα.
Όλη την ημέρα, την 1η Φεβρουαρίου, πλήθος κόσμου από τη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή προσέρχονται στο πανηγύρι του Αγίου για να προσκυνήσουν το στολισμένο με κληματόβεργες εικόνισμα του Αγίου και σταφύλια από τον προηγούμενο χρόνο και όλοι παίρνουν μέρος στο γλέντι και στο φαγοπότι με τη συνοδεία των τοπικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλά χορευτικά συγκροτήματα τοπικά και ξένα με πρώτο βέβαια του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Ανατολικορωμυλιωτών, που φέρει την επωνυμία << Άγιος Τρύφων>> και έχει αναλάβει τη διοργάνωση κατ’ έτος της γιορτής αυτής.
Για όλα, όπως προαναφέρθηκε, φροντίζει το Δ.Σ. καθώς και τα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι χρόνια τώρα χωρίς διακοπή στην πραγματοποίηση του πανηγυριού και στην αναβίωση των σχετικών μ’άυτο εθίμων.
Οι ρίζες αυτών είναι πανάρχαιες αφού, όπως η μυθολογία, λέει στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας και γενικότερα στη Θράκη γεννήθηκε και πρωτολατρεύθηκε ο Διόνυσος και ο πρώτος των μουσικών Ορφέας. Και από την λατρεία και τη ζωή των αρχαίων προγόνων επιβίωσαν στοιχεία που μαζί μ’ εκείνα του Χριστιανισμού συνέβαλαν στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του ελληνοχριστιανικού πνεύματος και πολιτισμοήυ. Πρέπει να σημειωθεί, πως οι ΄Ελληνες του βορρά ήταν οι πρώτοι από τους Ευρωπαίους που δέχθηκαν τον Χριστιανισμό, έχοντας κορυφαίους δασκάλους τον << Πρώτο μετά τον Έναν>> Απόστολο Παύλο και τον Πρωτόκλητο Ανδρέα.
Το πανηγύρι του Αγίου Τρύφωνα στη Γουμένισσα, την ωραία αυτή κωμόπολη της Μακεδονίας, είναι μια γνήσια εκδήλωση της λαϊκής ψυχής, γεμάτη θρησκευτικότητα και πολλά παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία μαρτυρούν και αποδεικνύουν τη συνέχεια του Γένους μας.