Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, 1:00:16 πμ
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 11:51

Η “ΤΕΧΝΗ” στην Αθήνα

Απόλυτα επιτυχημένη πρέπει να χαρακτηριστεί η εκδρομή της “ΤΕΧΝΗΣ” στην Αθήνα. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την τεταμένη ατμόσφαιρα της Αθήνας, οι εκδρομείς τόλμησαν να ξεκινήσουν για το ταξίδι τους, την Παρασκευή 11.1.2009, και δεν μετάνοιωσαν. Το πρώτο βράδυ όλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση, δικής τους επιλογής. Κάποιοι είδαν τον “Έμπορο της Βενετίας” του Σαίξπηρ, με τον Ι. Μεσσάλα, στο θέατρο “Αλκυονίς”. Άλλοι επέλεξαν να δουν τη Ράν Πιττακή σε μια θαυμάσια παράσταση και άλλοι προτίμησαν παραστάσεις πρωτοποριακές σε πειραματικό θέατρο.


Το πρωί του Σαββάτου οι εκδρομείς επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αρχαίας Αθήνα. Θαύμασαν το Ηφαίστειο, τα ερείπια των άλλων κτισμάτων της Αρχαίας Αγοράς, καθώς και τα εκθέματα του Μουσείου της στη Στοά του Αττάλου. Αμέσως μετά στο Κέντρο Πολιτισμύ “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, επισκέφθηκαν την έκθεση της Ισορίας των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, και στη Θόλο είδαν να ζωντανεύει και να λειουργεί η Αρχαία Αγορά, σαν εικονική πραγματικότητα. Έτσι έμαθαν πολλά για το κέντρο της ζωής της Αρχαίας Αθήνας και θαύμασαν τα επιτεύγματα της σύγχρονης τενχολογίας.
Η κορύφωση της εκδρομής, λεγόταν  παράσταση “Μήδεια” με σκηνοθέτη τον Δημ. Παπαϊωάννου, που παίχθηκε στο θέαρο “Παλλάς”. Μοναδική σε σύλληψη και απόδοση η παράσταση αυτή του χοροθεάτρου, με βάση το μύθο της Μήδειας. Αμέσως μετά περιμένε τους εκδρομείς η Πλάκα γιά να τους δώσει την ευκαιρία να γευτούν την ομορφιά και γραφικότητα της παλιάς Αθήνας, με τις μικρές ταβέρνες και τα στενά πλακόστρωρα δρομάκια.
Το πρωί της Κυριακής οι φίλοι της “ΤΕΧΝΗΣ” επισκέφθηκαν το Μουσείο των Ελληνικών Λαϊκών οργάνων που θαύμασαν τα περίπου 1200 μουσικά λαϊκά όργανα. Επόμενος σταθμός ήταν η έκθεση Κοσμήματος στο Μουσείο του Ηλίας Λαλαούνη, όπου μία θαυμάσια ξεναγός βοήθησε τους επισκέπτες να δουν την ιστορία εποχών και λαών μέσα από τα εκθέματα, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 4000.
Ο επόμενος σταθμός ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Η ποικιλία, το πλήθος,  ο τρόπος ταξινόμησης των εκθεμάτων ήταν, ομολογουμένως, ασύλληπτος.
Η εκδρομή έκλεισε με την επίσκεψη των Κιλκισιωτών στη Βίλλα Καζούλη, όπου 80 Καλλιτέχνες εξέθεταν έργα τους, σχετικάμε τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία ήταν του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Η έκπληξη ήρθε όταν είδαν τα έργα του Νικόλα Μλιάτκα, δασκάλου των εικαστικών εργαστηρίων της “ΤΕΧΝΗΣ” και του Κιλκισιώτη ζωγράφου Αντώνη Παπαδόπουλου.
Γεμάτοι από πολλές  και ωραίες εντυπώσεις, με γνώσεις καινούργιες και αρκετή κούραση, επέστρεψαν στο Κιλκίς, ευχόμενοι σύντομα να ζήσουν μια ανάλογη εμπειρία.