Δεν έχει δρόμο να διαβώ, σοκάκι να περάσω, λέει το λαϊκό άσμα του τιμώμενου μεγάλου καλλιτέχνη Γιώργου Ζαμπέτα, με το οποίο άνοιξε η συναυλία της χορωδίας, αλλά για μένα δεν είχε, «μονοπάτι να διαβώ, να στήσω την κάμερά μου». Βέβαια, με καλή θέληση των ακροατών, τακτοποίησα τα σύνεργά μου και περίμενα.
Επτά και τέταρτο άνοιξε η σκηνή. Σαράντα χορωδοί, με τις ομοιόμορφες εμφανίσεις τους, άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, ερασιτέχνες, αποφασισμένοι να μας χαρίσουν τις μελωδίες για τις οποίες δούλεψαν ένα ολόκληρο χρόνο και μια ορχήστρα με οκτώ μπουζούκια, μία κιθάρα, ένα αρμόνιο, κρουστά και ένα πιάνο.
Στο βάθος της σκηνής, η φωτογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα, με φόντο την Ακρόπολη, φορώντας το κουστούμι με την όμορφη γραβάτα, το παλτό ριγμένο στους ώμους, να κοιτάει το μπουζούκι, όπως πάντα καλοσυνάτος και χαμογελαστός, Ήξερε το αποτέλεσμα, παρακολούθησε τις πρόβες της χορωδίας από εκεί επάνω που βρίσκεται, στις ορχήστρες του παραδείσου και χαιρόταν που η προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι δεν ξεχνιέται πουθενά, ούτε βέβαια και στην ακριτική μας πόλη, όπου σήμερα, η μνήμη και το έργο του τιμούνται για άλλη μια φορά.
Στο πλάι της σκηνής η μεγάλη οθόνη, όπου ήδη προβάλλονταν στιγμιότυπα από ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο τιμώμενος.
Η συναυλία άρχισε με σύντομη εισήγηση της κυρίας Μαρίας Τσιρέλη-Στρατηγούση και χαιρετισμό του Δημάρχου κυρίου Δημητρίου Κυριακίδη ο οποίος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που η χορωδία ανοίγει για φέτος τις εκδηλώσεις για τους πολιούχους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες της πόλης μας, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η νηπιαγωγός του, ο δάσκαλός του και καθηγητές του.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Σταυρούλα Γιοβανούδη, παρουσίασε το πρόγραμμα που αποτελείτο από τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος η χορωδία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο, υπό τη διεύθυνση του εξαίρετου μαέστρου της Γιάννη Σγούρα και τους ήχους της ορχήστρας του Πολυάνειου Ωδείου, επτά εξαιρετικά χορωδιακά τραγούδια, σε εναρμόνιση Καλία: «Δεν έχει δρόμο να διαβώ, Πού πας χωρίς αγάπη, Τι να φταίει, Το φανταράκι, Θαλασσινοί και Θεσσαλονίκη».
Το δεύτερο μέρος είχε δέκα οκτώ σολιστικά τραγούδια:
«Σταλιά σταλιά- Ποιος ειν΄ αυτός ο αψηλός», τραγούδησαν οι αδελφές Γεωργία και Αθηνά Δουλκερίδου, «Τί γλυκό να σ΄ αγαπούν- Το καράβι», ερμήνευσε η Κατερίνα Ισαακίδου, «Αλήτη δίχως αγάπη-Ο χωρισμός», μας χάρισε η Έφη Ναβροζίδου, «Αγωνία», μας είπε ο Τριαντάφυλλος Γραμματίκης, «Το περιστέρι», μας θύμισε η Μαρία Τσιρέλη,» Ρωμιός αγάπησε ρωμιά-Το θέμα είναι να τη βρω», ερμήνευσε ο Νίκος Τσιτιρίδης,» Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα», τραγούδησε ο Γιάννης Μωυσίδης, «Ξημερώματα» μας θύμισε τη Βίκυ Μοσχολιού η Σταυρούλα Γιοβανούδη, « Η παλιοπαρέα-Με το βοριά», ο Λευτέρης Παυλίδης, «Στο λευκό τον πύργο-Πατέρα κάτσε φρόνιμα», μας χάρισε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης, Μεσάνυχτα πού να σε βρω και Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου, ερμήνευσε μοναδικά και διανθισμένα με βυζαντινές νότες ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.
Το τρίτο μέρος είχε εξαιρετικά ακούσματα με συνδυασμό σολίστ και χορωδίας.
Ξεκίνησε με τα «Χίλια περιστέρια» και σολίστες τον Νίκο Σερασκέρη και τον Πέτρο Κεσίδη, «Τα δειλινά», με την Κατερίνα Ισαακίδου, «Το μαθητή και Πούσαι Θανάση», με τον Τριαντάφυλλο Γραμματίκη, «Τον Πενηντάρη, και Μάλιστα κύριε», με τον Βασίλη Σακαλή, «Νύχτα ονειρομάνα», με τον Χαράλαμπο Αθανασιάδη και έκλεισε η συναυλία με την Έφη Ναυροζίδου και το «Σήκω χόρεψε συρτάκι», όπου πραγματικά ολόκληρο το Συνεδριακό κέντρο χόρευε συρτάκι, υπό τους ήχους της θαυμάσιας ορχήστρας και τα αέρινα βήματα των χορευτών του Πολιτιστικού Σωματίου ΧΟΡΟΝΟΣ, Ορέστη Στοϊωάννου και του δασκάλου του χορευτικού Χρήστου Γιοβανούδη.
Απολαύσαμε από ερασιτέχνες, συμπολίτες της διπλανής μας πόρτας, ερμηνείες που θα τις ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες.
“Φίλες και φίλοι, είπε αποχαιρετώντας το κοινό η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Σταυρούλα Γιοβανούδη.
Εδώ ολοκληρώθηκε το μουσικό μας ταξίδι.
Σας χαρίσαμε απόψε ένα ταξίδι υπέροχο, με θαυμάσιες εικόνες και μελωδίες, ένα ταξίδι με μοναδικές νοσταλγικές διαδρομές.
Πιστεύουμε να καταφέραμε απόψε, να σας ικανοποιήσαμε, να νοιώσατε ευχάριστα και να ξεφύγατε λιγάκι από την καθημερινότητα.
Ευχαριστούμε για την παρουσία τους, το Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Κυριακίδη, τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Ανδρέα Βεργίδη, ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: Τον εκδότη των ΕΙΔΗΣΕΩΝ Κώστα Τερζενίδη και την Αγορά Κρεάτων του Στέλιου Στρατηγούση.
Ευχαριστούμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης μας, για την προβολή της εκδήλωσης.
Και τώρα, με το θερμό σας χειροκρότημα, να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους συντελεστές της βραδιάς.
Τους χορωδούς, που δούλεψαν με μεράκι και συνέπεια όλη τη χρονιά, για να παρουσιάσουν αυτό το αποτέλεσμα.
Τους σολίστ, για την ερμηνεία τους και την Μαρία Τσιρέλη για την εισήγηση.
Ένα θερμό χειροκρότημα και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ορχήστρα μας:
Τον Αριστοτέλη Μελικιάδη στην κιθάρα, τον Δημήτρη Στεφανίδη στα πλήκτρα, τον Δημήτρη Ξυγαλατά στα κρουστά και στα μπουζούκια τους μικρούς και μεγάλους μαθητές: Χρήστο Γεωργό, Κωνσταντίνο Καλογιάννη, Κοσμά Τσαπαρίδη, Σωτήρη Αποστολίδη, Παναγιώτη Αθανασιάδη, Παναγιώτη Παπαδημητρίου, Σωτήρη Τριανταφυλλίδη.
Και τον δάσκαλο τους στο μπουζούκι , Γιώργο Γεωργό.
Και βέβαια ένα θερμό χειροκρότημα γι΄ αυτόν που πάντα μας μαγεύει με το μουσικό του ταλέντο, τον μαέστρο μας τον Γιάννη Ζγούρα.
Την Μαρία Γιοβανούδη, που μας ταξίδεψε με τις καταπληκτικές εικόνες που επιμελήθηκε.
Ευχαριστούμε επίσης τον Θανάση Ντέμκο για την ηχητική του κάλυψη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε σας φίλες και φίλοι που ήσασταν απόψε εδώ, κοντά μας.
Ναι,!!!!!!, είστε το υπέροχο κοινό, που εκτιμά την δουλειά μας, μας στηρίζετε με την αγάπη σας και το θερμό σας χειροκρότημα.
Ραντεβού στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 στον ίδιο χώρο, όπου η χορωδία μας θα συνοδεύσει τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Σας ευχαριστούμε.
Καλό σας βράδυ”.
Έτσι έκλεισε, μετά από δυόμιση ώρες η μουσική πανδαισία που μας χάρισε ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς, επικουρούμενος από την θαυμάσια ορχήστρα, με τα πολλά μπουζούκια, όπως άρμοζε στο αφιέρωμα για τον μεγάλο μάστορα του μπουζουκιού με το «γλυκόλαλο» ήχο, τον συνθέτη, τον μοναδικό ερμηνευτή, το Γιώργο το Ζαμπέτα. Το μάγκα, τον αισθηματία, που ήταν αυθεντικός, γενναιόδωρος, επικοινωνιακός, θρήσκος, που το μοναδικό του χιούμορ άφησε εποχή.
«Μάλιστα κύριοι»,
Παρακολουθήσαμε μια θαυμάσια συναυλία, καρπό μιας πολύμηνης προσπάθειας, πολλών ανθρώπων. Το μεράκι τους, το χόμπι τους, κάποιοι (πρόεδρος, μαέστρος, χορωδοί, μουσικοί) το οργάνωσαν, το δίδαξαν και το παρουσίασαν, προσφορά στους πολίτες και στην πόλη μας.
Τους ευχαριστούμε όλους.
Κ.Τ.