Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 10:23:37 πμ
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 21:14

Μικρογλυπτική του Βασίλη Παυλή

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευρω-πού’’ της ΤΕΧΝΗΣ, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης μικρογλυπτικής ‘’Αγγεία’’ του Βασίλη Παυλή.
Αναφερόμενη στη γλυπτική του Βασίλη Παυλή, η ιστορικός Τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου, λέει μεταξύ άλλων τα εξής:

‘’Η αισθητική παιδεία του Βασίλη Παυλή διαμορφώθηκε μέσα από την επα-φή του με τη φύση της Αφύτου και τη σχέση του με το Γιώργο Παραλή και το Νίκο Παραλή που ευαισθητοποίησαν την οπτική του να διακρίνει τα εναπομείναντα στοιχεία ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής και έκφρασης, στα οποία ήταν ενσταλαγμένα θάμβος και σεβασμός για τα τρομερά και ωραία του κόσμου μας.
Αυτό το αποθησαύρισμα αισθάνθηκε την ανάγκη να μορφοποιήσει στα γλυπτά που άρχισε να δημιουργεί από το 1982, χρησιμοποιώντας τις λαξεμένες πέτρες από τα σπίτια της Αφύτου.
Εργάσθηκε εντατικά με τη συμπαράσταση του Νίκου Παραλή και την εν-θάρρυνση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, σε θέματα από τη ζωή του χωριού: άνθρωποι του μόχθου, άνδρες και γυναίκες στις καθημερινές ασχολίες τους, στη σχόλη, ζώα, αγγεία εις ανάμνηση της ξεχασμένης αγγειοπλαστικής παράδοσης του τόπου.
Πρόκειται για μια γλυπτική ανεξάρτητη από δαιδαλώδη ιδεολογήματα, αυ-θεντική, ειλικρινής, αναβαπτισμένη στα νάματα αρχέγονων μηνυμάτων, που αντλούνται αβίαστα από το συλλογικό ασυνείδητο, η τέχνη του Παυλή διαθέτει τη δυναμική να καταλάβει μια αξιοσημείωτη θέση στη σύγχρονη εικαστική ιστορία, αγγίζοντας τόσο τον ειδήμονα όσο και τον απλό θεατή άμεσα.
Τα αγγεία είναι μια μεγάλη ενότητα που δουλεύεται σε όλη τη διάρκεια των είκοσι και πλέον χρόνων της πορείας του Παυλή. Αρχικά, μεγάλα στο μέγεθος, φέρουν στην επιφάνειά τους απλά, γεωμετρικά χαράγματα, στις ραδινές ή καμπυλωμένες, σπάνια ισομετρικές επιφάνειες, που σύντομα αποκτούν ζωόμορφες απολήξεις, Στα πρώτα στάδια η λάξευση είναι αδρή, φειδωλή, αφήνει τμήματα αδούλευτα, εφόσον αναγνωρίζεται ότι οι φυσικές δυνάμεις έχουν επενεργήσει σοφά. Μνήμες της προϊστορικής και αρχαϊκής τέχνης αναβιώνουν μέσα από διαισθητική επικοινωνία μ΄ αυτές τις εποχές αλλά και από τις οξυδερκείς παρατηρήσεις στα σκόρπια, επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής’’.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011 και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Καθημερινά 10 π.μ. - 12 μ. και 4 - 8.30΄ μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. - 5 μ.μ. Την έκθεση θα σχολιάσουν ο Νικόλας Μπλιάτκας και η Κική Βέλκου.