Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, 8:48:11 μμ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 21:14

Ο ποιητικός Κούρος Ευρωπού του Κιλκίς

Γράφει ο Κυριάκος Κ. Παπαϊωάννου,
ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Τελικά, διερωτώμαι, αν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν τον Κούρο της Ευρωπού, τον μοναδικό Κούρο που βρέθηκε στη Β. Ελλάδα, στις ανασκαφές της αρχαίας ομώνυμης πόλης,

ο οποίος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς. Η γενέθλια για εμένα αυτή πόλη του Κιλκίς είναι γνωστή περισσότερο για την πιο πολύνεκρη εμφύλια σύγκρουση του εμφύλιου πολέμου (4 Νοεμβρίου 1944) στη συνολική διάρκεια από τη Γερμανική Κατοχή μέχρι τη λήξη του το 1949. Οι ανεξίτηλες παιδικές μου μνήμες είναι αχνές μέσα στο χρόνο, αλλά συνάμα ιδιαίτερα σκληρές.
Ποιος να φανταζόταν, ότι τα τελευταία χρόνια εκεί θα μας έφερνε κάθε έτος, μέρες Ιουνίου, ένα πολιτιστικό γεγονός, ιδιαίτερα σημαντικό για την πνευματική ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα, νομίζω, όλης της περιφερειακής Ελλάδας. Ο ετήσιος πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης, με την επωνυμία “Κούρος Ευρωπού”, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΤΕΧΝΗ (παράρτημα Κιλκίς), που ξεκίνησε το 1995 και συμπλήρωσε φέτος 22 χρόνια ζωής. Θεωρώ, ότι δύο είναι οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας αυτού του θεσμού. Η ακάματη προσπάθεια και ο ζήλος της προέδρου του Δ.Σ της Τέχνης Κιλκίς, Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου, και όλων των ατόμων που διετέλεσαν μέλη του, και κατά δεύτερο λόγο η εγκυρότητα και η συστηματική εργασία της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, με προέδρους τον αείμνηστο καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Μουλά από το 1995 έως το 1997, την ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ Ζωή Σαμαρά από το 1998 μέχρι το 2016 και την ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ Αφροδίτη Σιβετίδου από το 2016 μέχρι σήμερα και μέλη έγκριτους πανεπιστημιακούς, φιλολόγους, ποιητές και συγγραφείς.
Από το 1998, θεσμοθετήθηκε η παράλληλη με τον ετήσιο διαγωνισμό επίδοση Αριστείου σε έλληνα ποιητή, ως αναγνώριση και τιμή για το έργο του και την προσωπικότητά του. Το πρώτο Αριστείο απονεμήθηκε στον Μίλτο Σαχτούρη και στη συνέχεια τιμήθηκαν ο Μανώλης Αναγνωστάκης, Κλείτος Κύρου, Τίτος Πατρίκιος, Πάνος Θασίτης, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Ρούλα Αλαβέρα, Ερνέστο Απρίλε, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Παναγιώτης Καποδίστριας, Μάρκος Μέσκος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Κωστής Παλαμάς, Κώστας Λαχάς, Ζωή Καρέλλη και Ζωή Σαμαρά.
Φέτος, το πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού απονεμήθηκε στην ποιήτρια Άννα Σπάρταλη, καθηγήτρια εικαστικών στο Γυμνάσιο Πανοράματος, η οποία κατά την παραλαβή του μεταξύ των άλλων τόνισε: Θεωρώ ηρωισμό -ειδικά στις μέρες μας- την αθλοθέτηση ποιητικού διαγωνισμού και η “Τέχνη” μ’ ένα ιστορικό είκοσι δύο ετών σε τέτοιες διοργανώσεις πραγματοποιεί κάτι μεγαλειώδες. Σίγουρα, η πόλη του Κιλκίς από τα λίγα παραδείγματα δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται στην τροχιά των δύο μεγάλων ποιητών του Νόμπελ, που εύκολα οι υπόλοιποι παραμερίσαμε διανύοντας μαζί με την οικονομική κρίση και μία κρίση αξιών. Διότι, αν κάθε πόλη -όπως το Κιλκίς- αναλάμβανε να γίνει λίκνο ποίησης θα είχαμε σίγουρα ένα άλλο επίπεδο δυναμικής και κουλτούρας. Για μένα η διάκριση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν ένα απλησίαστο, σχεδόν άπιαστο όνειρο, γιατί ήμουν καλά πληροφορημένη τόσο για την υψηλή ποιότητα ποιημάτων που απαιτείται, όσο και για την έγκριτη κριτική επιτροπή.
________________________________________
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής»
στις 25 Ιουνίου 2017