Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 7:18:36 πμ
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 17:06

Οι «Ακρίτες» στη Χίο

akrites


Με ποντιακούς ήχους και χορούς πλημμύρισαν τη Χίο οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου, στην εκδρομή που πραγματοποίησαν από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, προσκεκλημένοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου. Την αποστολή συνόδεψαν ο πρόεδρος των Ακριτών Ι. Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου Λ. Ευθυμιάδης.
Στο όμορφο νησί της μαστίχας, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», κατά την ολιγοήμερη παραμονή της, περιηγήθηκε στους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίο και  γνώρισε την μακραίωνη ιστορία του τόπου. Μετά από σύντομη στάση στη Λήμνο και τη Μυτιλήνη, τα μέλη της αποστολής έφτασαν στη Χίο, όπου τους επιφυλάχθηκε ενθουσιώδης υποδοχή. Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός, αφού μόλις πέρσι ο Δήμος Πολυκάστρου αδελφοποιήθηκε με το Δήμο Χίου και οι σχέσεις των δύο δήμων είναι πλέον πολύ στενές.
Τη δεύτερη ημέρα, το γκρουπ περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού. Αρχίζοντας από την ιστορική Νέα Μονή του 11ου αιώνα, με τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά της οι ταξιδιώτες άρχισαν να εμβαθύνουν στην πολύπαθη ιστορία του νησιού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα καστροχώρια Αυγώνυμα, Πυργί και Μεστά. Μετά από ένα φιλόξενο διάλειμμα στην πλατεία των Αυγωνύμων, όπου προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα, στο Πυργί οι «Ακρίτες» θαύμασαν την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών με τα περίφημα «ξυστά» και στα Μεστά «ταξίδεψαν» στην εποχή της Γενουοκρατίας, καθώς ολόκληρος ο οικισμός έχει διατηρήσει τη δομή του κάστρου που έχει εδώ και αιώνες, με λιθόκτιστα τρίπατα σπίτια και στενά πέτρινα σοκάκια κατασκευασμένα όπως ένας λαβύρινθος, γεμάτα αδιέξοδα, για να μπερδεύουν τους επιδρομείς. Ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια ξένοι επιδρομείς εποφθαλμιούσαν το θησαυρό αυτών των χωριών, την ονομαστή χιώτικη μαστίχα, που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, στα 24 Μαστιχοχώρια. Οι επισκέπτες από το Πολύκαστρο είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε μαστιχοχώραφο και να παρακολουθήσουν σεμινάριο για την καλλιέργεια του σχίνου (μαστιχόδεντρου) και την παραγωγή της μαστίχας, το οποίο συνοδεύτηκε από γευστική δοκιμή τοπικών προϊόντων. Μετά από γεύμα στον γραφικό λιμένα των Μεστών, που συνοδεύτηκε από ποντιακή μουσική και χορό, το γκρουπ κατευθύνθηκε προς τις ανατολικές ακτές του νησιού, όπου και επισκέφθηκε τον περίφημο κάμπο, ονομαστή περιοχή με περιβόλια εσπεριδοειδών που ανήκαν σε επιφανείς οικογένειες της Χίου και γνώρισαν μεγάλη οικονομική άνθιση τον περασμένο αιώνα.
Πέρα όμως από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ταξιδιού των «Ακριτών», τα μέλη της αποστολής είχαν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν στις παραλίες του νησιού, στην Κώμη και στα ηφαιστειακής προέλευσης Μαύρα Βόλια, πριν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Αγροτουρισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιον καιρό στο νησί. Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της Χίου, όπου βρίσκονταν εγκατεστημένα και τα αγροτουριστικά περίπτερα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι χορευτές των Ακριτών έδωσαν ξεχωριστό χρώμα υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού και εντυπωσίασαν το κοινό με την ζωντάνια τους. Με την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος έφτασε στο τέλος η σύντομη εκδρομή των Ακριτών Πολυκάστρου στο νησί του Ομήρου. Με έντονο το χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας που ευωδιάζει σε όλη τη χιώτικη φύση, τα μέλη της αποστολής πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το Πολύκαστρο.
Οι «Ακρίτες» αναφέρουν: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Χιώτες αδερφούς μας για τη θερμή φιλοξενία τους και ιδιαίτερα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Καμπούρη Στέλιο, που μας προσκάλεσαν στο όμορφο νησί τους και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαμονή στη Χίο».