Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 12:59:31 πμ
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 21:43

«Οι ρίζες μας» / Το Χωρύγι

Το βιβλίο «Οι ρίζες μας», της φιλολόγου κι εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του δασκάλου και πατέρα της, Νίκου Κωνσταντινίδη, αναφέρεται στην ιστορία των προγόνων των σημερινών κατοίκων του σημερινού Χωρυγίου.
Μέσα από αφηγήσεις μαθαίνει ο αναγνώστης για το τι έζησαν, τι πέρασαν και τι τράβηξαν, από τον Πόντο ως τον Καύκασο και την εγκατάστασή τους στο Χωρύγι Κιλκίς. Είναι ένα βιβλίο «κερί και θυμίαμα» στη μνήμη των προγόνων μας εκείνων που ξεριζώθηκαν από τη μία πατρίδα και ρίζωσαν στην άλλη.


Πρόκειται για ένα πόνημα που γράφτηκε με ψυχή και μεράκι. Που συνδυάζει τη γραφή με την τεκμηρίωση και που προσφέρει στους κατοίκους του Χωρυγίου την ιστορία των παππούδων και των γιαγιάδων, διατυπωμένη με έναν εύληπτο λόγο.
«Οι Ρίζες μας» είναι ένα βιβλίο, που έρχεται να αναδείξει προσωπικά και προσφυγικά βιώματα που πάνε εκατό περίπου χρόνια πίσω, πράγμα που  δείχνει τη δυσκολία που απαιτήθηκε για την έρευνα και τη συγγραφή του. Αποτελεί μια νοητή γέφυρα, που ενώνει το «τότε» με το «τώρα».  Είναι ένα οδοιπορικό αναζήτησης και αυτογνωσίας στα  δύσβατα μέρη του Καυκάσου, σε σπίτια έρημα κι ερειπωμένα σπίτια, που κρατούν στις χορταριασμένες σκεπές τους το φορτίο, αλλά και τη φόρτιση της μνήμης.
 Η αυθεντικότητα στην αφήγηση, σε συνδυασμό με τη γνώση, μαζί με την  απλότητα και τη γλαφυρότητα στη γραφή, δημιουργεί στον αναγνώστη εικόνες συγκίνησης που τον καθηλώνουν από την πρώτη στιγμή. Η δομή των κειμένων, η ευαισθησία για τη μνήμη και η αγάπη στους προγόνους αιχμαλωτίζουν το πνεύμα του αναγνώστη και κρατούν το ενδιαφέρον του αδιάπτωτο από την αρχή ως το τέλος του βιβλίου, που σε γενικές γραμμές   χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αναφέρεται γενικά στον Πόντο και  στις χρονολογίες που όρισαν την ιστορία του, το δεύτερο περιλαμβάνει τα χωριά των προγόνων των κατοίκων του Χωρυγίου και το τρίτο στον  ξεριζωμό τους από εκεί, τη φυγή στον Καύκασο και την εγκατάστασή τους κατόπιν στο Χωρύγι, μέσω των λοιμοκαθαρτηρίων της Καλαμαριάς.
Η ιστορική καταγραφή και για το πιο μικρό χωριό είναι υπόθεση σημαντική, διότι  με τον τρόπο αυτό μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά η γλώσσα, η παράδοση, ο πολιτισμός, ο τρόπος ζωής. Με δεδομένο ότι το προσφυγικό στοιχείο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση της χώρας τον περασμένο αιώνα καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμες είναι τέτοιου είδους καταγραφές για την εθνική μας μνήμη κι αυτογνωσία.  

Είπαν για το βιβλίο:

 

Αθανάσιος Ακριτίδης
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου΄
Η ιστορική καταγραφή και για το πιο μικρό χωριό είναι υπόθεση σημαντική. Με τον τρόπο αυτό μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά η γλώσσα, η παράδοση, ο πολιτισμός, ο τρόπος ζωής. Στο συγκεκριμένο πόνημα η εξιστόρηση αφορά στη ζωή των προγόνων των σημερινών Χωρυγιωτών στον Πόντο, τον Καύκασο και αργότερα στην εγκατάστασή τους στο Χωρύγι του Κιλκίς. «Ήρωες» του πονήματος είναι οι απλοί άνθρωποι που διακρίνονται για την πίστη, την τόλμη, τη λεβεντιά, στοιχεία θεμελιακά στη συγκρότηση της ταυτότητας του ανθρώπου.
Η αυθεντικότητα στην αφήγηση, η βαθιά γνώση για το αντικείμενο του βιβλίου, σε συνδυασμό με την απλότητα και τη γλαφυρότητα στη γραφή, δημιουργεί στον αναγνώστη εικόνες συγκίνησης που τον καθηλώνουν από την πρώτη στιγμή. Ο άρτια διατυπωμένος λόγος, η δομή των κειμένων, η αγάπη στους προγόνους, η ευαισθησία, αιχμαλωτίζουν το πνεύμα του αναγνώστη και κρατούν το ενδιαφέρον του αδιάπτωτο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διεγείρεται η μνήμη, που δεν είναι φορτίο ποτέ αλλά πάντοτε φόρτιση για το νου και την ψυχή. Ο Νίκος, όπως και η κόρη του η Αρχοντούλα, διαθέτουν για το σκοπό αυτό τον πλούτο των συναισθημάτων που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και τη χαρισματική γραφίδα για να αποτυπώσουν στο βιβλίο αυτό τις πίκρες και τα βάσανα των προγόνων τους. Σφίγγω το χέρι στο φίλο μου Νίκο για το συγκεκριμένο βιβλίο, θεωρώντας το ως δώρο που κάνουν από κοινού με την Αρχοντούλα, όχι μόνο στους συγχωριανούς τους, αλλά και σε όποιον αντιμετωπίζει με σεβασμό και αγάπη την ιστορία του Πόντου και του Καυκάσου. Εύχομαι, από καρδιάς, το βιβλίο που προλογίζω να είναι καλοτάξιδο στο διάβα του χρόνου.

 

Χάρης Καστανίδης
Δικηγόρος, Πρώην βουλευτής- Υπουργός
Το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη και της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδη είναι ένα βιβλίο για τους ξεριζωμένους. Για τους ξεριζωμένους του Πόντου και του Καυκάσου, για τους δικούς τους, τους οικείους τους, ξεριζωμένους, για τους ξεριζωμένους ακόμη που, μετά την τραγωδία του Πόντου, βρήκαν καταφύγιο και ξανάρχισαν τη ζωή τους στο Χωρύγι Κιλκίς.
Το υλικό που συνέλεξαν, περιπλανώμενοι στον τόπο και το χρόνο, ανάμεσα στο τώρα και στα ερείπια μιας εποχής που έσβησε, είναι μια ακριβής και συγκινητική μαρτυρία για τις ρίζες των προγόνων, για τα έργα τους, για τη ζωή τους, για το τραγούδι τους και το χορό τους. Χωρίς ρίζες δεν υπάρχει ταυτότητα ατομική, οικογενειακή, κοινοτική, συλλογική. Χωρίς τη ρίζα δεν ανασυντίθεται στέρεα η μνήμη των κατοπινών για τους συγκαιρινούς του δράματος. Δεν ορίζεται κανένα δημιουργικό μέλλον.
Γι’ αυτό είναι σημαντική η προσφορά του Νίκου και της Αρχοντούλας.
Τους εύχομαι να είναι πάντοτε δημιουργικοί.

 

Βασίλης Καρασαββίδης
Καρδιολόγος
"Οι ρίζες μας", ένα βιβλίο που προσφέρει συγκινητική ανάγνωση και ικανοποιεί με πληρότητα τις ιστορικές αναζητήσεις μας, εστιάζοντας στην ιστορική διαδρομή των Χωρυγιωτών, μέσα από την οποία γίνεται εύκολα αντιληπτή η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Βιβλίο ευκολοδιάβαστο, που προδιαθέτει θετικά τον αναγνώστη με την εμφάνιση και την ποιότητα εκτύπωσής του, ώστε να μας μεταφέρει άγνωστες πτυχές, αλλά και επί μέρους ιστορίες, της πολύπαθης αλλά και λαμπρής διαδρομής των Ποντίων. Πάντα με ιστορική τεκμηρίωση και παράθεση φωτογραφιών, χαρτών και πληθυσμιακών στοιχείων. Ένα διαχρονικό βιβλίο, στο οποίο κάθε φορά που θα επιστρέφει ο αναγνώστης, θα λαμβάνει ιστορικές πληροφορίες, αλλά και έντονες συγκινήσεις. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, γιατί αξίζει να μοιραζόμαστε αυτές τις συγκλονιστικές μνήμες, που αποτελούν ένα λιθαράκι ιστορικής και κοινωνικής μνήμης των Ποντίων.

 

Χρήστος Πετρίδης
Οικονομολόγος Οικονομικός Διευθυντής Kleemann SA Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ Και Μέλος ΔΣ DAIOS ΑE
«Οι ρίζες μας», το βιβλίο της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του φίλου και συγχωριανού, Νίκου Κωνσταντινίδη, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, καθώς αποτελεί γραπτή τεκμηρίωση της ζωής των προσφύγων προγόνων μας, που οι δυσκολίες της εποχής δεν τους επέτρεψαν καν να τη μνημονεύουν. Πρόκειται για την κορυφαία πνευματική δημιουργία δυο εξαιρετικών συγχωριανών που μας προσφέρει μια αναγεννητική ευκαιρία στην τοπική μας κοινωνία. Αποτελεί την ιστορική γέφυρα που θα συνδέει όλες τις  γενιές των Χωρυγιωτών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία αλλά και η δυνατότητα για συναισθηματική σύνδεση με το παρελθόν μας, με ήθη και έθιμα που αριστοτεχνικά περιγράφουν η Αρχοντούλα και ο Νίκος. Γνωρίζω τον κόπο και τον χρόνο που καταβλήθηκε από τους συγγραφείς, για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο, μα πάνω από όλα γνωρίζω την αγάπη, τον πόνο και τον σεβασμό απέναντι στην ιστορία των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Θερμά συγχαρητήρια για αυτό που με αγάπη μας προσφέρατε και ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί τώρα γνωρίζουμε τις ρίζες μας.

Έκθεση εικόνων