Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 5:12:57 πμ
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 22:06

Οικολογική καταστροφή στην Αρτζάν: Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του

Ο επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου επιστημόνων της Π.Ε. Κιλκίς, παρότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχουν εκδοθεί, απέδειξε το οφθαλμοφανές: Τα ψάρια της λιμνοδεξαμενής της Αρτζάν αφανίστηκαν από έλλειψη οξυγόνου.
Την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από τις εφημερίδες μας, πραγματοποίησαν αυτοψία στη λίμνη ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Αναστασιάδης και ο επικεφαλής του τμήματος Αλιείας Γιάννης Μιχαηλίδης. Οι δυο επιστήμονες κατέβηκαν το ανάχωμα και εισήλθαν στη λίμνη όπου και διαπίστωσαν "ιδίοις όμμασιν"  τόσο τα κουφάρια των νεκρών ψαριών, όσο και τη κάκιστη κατάσταση για όσα ψάρια υπάρχουν στη λίμνη καθώς το  ύψος του νερού είναι ελάχιστο και δεν υπερβαίνει το μισό μέτρο.


Η υπεράντληση νερού δοθείσης και της ανομβρίας, από τους αγρότες του εκεί ΤΟΕΒ για τις ανάγκες των καλλιεργειών του αρδευτικού δικτύου ενοχοποιείται για την ξήρανση της λίμνης.  Την  Άνοιξη που ο Αξιός είχε νερό δεν φρόντισε κανείς να γεμίσει τη λίμνη για να χρησιμοποιηθεί ως ταμιευτήρας ενόψει της ποτιστικής περιόδου, προφανώς για οικονομικούς λόγους και    τα αποτελέσματα υπήρξαν οδυνηρά και για τους αγρότες και για τα ψάρια.
Δείγματα νεκρών ψαριών συλλέχθηκαν από το κλιμάκιο της ΠΕ Κιλκίς και απεστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο για ιστολογική και τοξικολογική εξέταση. Τα αποτελέσματα της πρώτης αναμένονται εντός των ημερών αλλά της δεύτερης θα καθυστερήσουν. Πάντως είναι οφθαλμοφανές ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού ότι η βασική αιτία της απώλειας τόσων ψαριών είναι η έλλειψη νερού που προκάλεσε την ασφυξία. Και το χειρότερο είναι ότι βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση δεν μπορεί να υπάρξει καθώς η πλήρωση της λίμνης με νερό από τον Αξιό είναι αυτήν την εποχή δαπανηρότατη καθώς η στάθμη του Αξιού έχει πέσει λόγω της κατακράτησης των νερών του στα Σκόπια.
Και παραμένει πάντα ως πρόκληση για τους καλλιεργητές της περιοχής και τον τοπικό ΤΟΕΒ η (οικονομική) δυνατότητα να γεμίζουν τη λιμνοδεξαμενή κατά τους εαρινούς μήνες. Για παραγωγικούς και οικολογικούς σκοπούς που θα έπρεπε να εκπληρώνει.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί η ταπείνωση της στάθμης των νερών του Αξιού.  Ωστόσο είναι πρόβλημα που παρουσιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Και καθιστά ανγκαία την κατασκευή αναβαθμού στον Αξιό, ώστε να συγκρατεί τα νερά σε κάποιο ύψος και να διοχετεύεται νερό στα κανάλια της πεδιάδας τόσο για άμεση αρδευτική χρήση των καλιεργητώ όσο και για διευκόλυνση της άντλησης νερού, οψέποτε το αποφασίσει ο τοπικός ΤΟΕΒ, για το γέμισμα της λιμνοδεξαμενής. Διότι σε εποχή κρίσης όπως η τωρινή που διψά ο κάμπος για νερό και με τον Αξιό στην κατάσταση που εικονίζεται παρακάτω η άντληση νερού και το γέμισμα της λιμνοδεξαμενής αποτελεί ουτοπία.  
Χρειάζονται πολλά στον μεγαλύτερο κάμπο του ν. Κιλκίς. Και δεν είναι πολλοί εκείνοι που ασχολούνται οσβαρά με το θέμα.