Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, 5:21:40 μμ

Πολιτιστικά

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ

την Κυριακή20/10 στις  11:30π.μ.

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς στις 10-10-2019

Τρία χωριά, σκαρφαλωμένα στην οροσειρά των Κρουσίων έγιναν στάχτη, βορά της εκδικητικής μανίας των κατοχικών ναζιστικών δυνάμεων.

Στις 25 Οκτωβρίου 1941 οι δυνάμεις της Βέρμαχτ εκτέλεσαν τους κατοίκους τους και πυρπόλησαν τα προσφυγοχώρια του ανατολικού Κιλκίς Κλειστό (Μούσγαλι), Αμπελόφυτο (Μούρσαλι), και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ), τα οποία δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ.

Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της 112ης Επετείου Απελευθέρωσης της Παιονίας από τον τούρκικο ζυγό το 1912.

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς στις 9-10-2019

    Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για την ελευθερία και την διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας.

    Ακολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, στην πόλη του Κιλκίς, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας θα πραγματοποιηθεί στον Ευρωπό του Δ. Παιονίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών – αιμοποιητικών κυττάρων σε συνεργασία με τον Σύλλογο ¨Όραμα Ελπίδας¨.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6 το απόγευμα στην τελετή αγιασμού της νέας πολιτιστικής χρονιάς του Συλλόγου, στα Γραφεία μας, που βρίσκονται Παύλου Μελά 5 έναντι Α.Τ. Γουμένισσας.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 παραμονή της Απελευθέρωσης της Γουμένισσας, στις 6 το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Παιόνων Γουμένισσας, με Μακεδονικές φορεσιές, αναμμένους πυρσούς και συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Παιονίας.

“Γυναικόκαστρο. «Ένα κάστρο ισχυρό που ακόμη και γυναίκες μπορούσαν να υπερασπιστούν από τις εχθρικές επιθέσεις» και για τον λόγο αυτό καρτερώτατον.

Έτσι εξηγεί ο Ιωάννης Καντακουζηνός το γοητευτικό όνομα του φρουρίου.

Ποιοι έχτισαν αυτό το απόρθητο κάστρο και πότε;

Ποιους ήθελαν να κρατήσουν μακριά του;

Τι ρόλο έπαιξε στην ιστορία της περιοχής αλλά και της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης;