Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 5:02:24 πμ
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 17:43

Πήλινο κανθαρόσχημο αγγείο, με γραπτή διακόσμηση, από το αρχαίο Κόλυνδρο (Καλίνδρια) Κιλκίς

Ως ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς ένα πήλινο κανθαρόσχημο αγγείο, με γραπτή διακόσμηση από την Καλίνδρια Κιλκίς. Χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή Χαλκού. Διακοσμείται με ταινία με σπείρα και δικτυωτά τρίγωνα.

 

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το χωριό – και η ευρύτερη περιοχή - κατοικούνταν από αρχαιοτατων χρόνων από Μακεδόνες Έλληνες. Ήταν το αρχαίο και βυζαντινό Κόλυδρον (Κόλυδρος, Κόλυνδρο) – βλ. Y. Ivanov.

Σήμερα, η Καλίνδρια είναι πεδινό χωριό του νομού Κιλκίς στην Μακεδονία. Ευρίσκεται νότια της λίμνης Ταύριανης (> Δοϊράνης), κοντά στα σύνορα Ελλάδος – Σκοπίων, ανάμεσα στο Χέρσο και το Δροσάτο, 18 χλμ. ΒΔ. του Κιλκίς και 64 χλμ. ΒΔ. της Θεσσαλονίκης.

Οι παλαιές ονομασίες του χωριού, επί τουρκοκρατίας, ήταν Κιλινδίρ > Κροντιρίτσι / Κροντρίτσι / Krondirtsi. Αναφέρεται ότι το 1873 το Κροντίρτσι κατοικείτο από 80 οικογένειες με 389 Μακεδόνες κατοίκους.[1] Σύμφωνα με τις στατιστικές του το 1900, είχε 200 Μακεδόνες κατοίκους.[2]

Στον Μακεδονικό Αγώνα έδρασε εδώ – ανάμεσα σε άλλους - ο Ιωάννης Βίλλιογλου (καπετάν Ράμναλης, 1885 - 1923), Έλλην οπλαρχηγός από την Ραύνα[1][3].

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ανταλλαγή πληθυσμών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) εγκατέστησε και 96 οικογένειες προσφύγων, κυρίως από τον Αίμονα Ανατολικής Ρωμυλίας.

Κάθε χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι αναβιώνουν το έθιμο της Μπάμπως (που θυμιέται την αρχαία Βαύβω των Ελευσινίων Μυστηρίων και την αρχαία ελληνική μητριαρχία και γυναικοκρατία) σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες του χωριού επιβάλουν, για μια ημέρα, την απόλυτη εξουσία τους με κεντρικό πρόσωπο τη «μάμμη» ή «γιαγιά» - βλ. Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα».

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.202.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ