Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025, 10:10:29 πμ
Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 11:32

Πορεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Στουτγάρδη

Εκατοντάδες πολίτες του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, διαδήλωσαν στην πόλη της Στουτγάρδης, διεκδικώντας την αναγνώριση των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.


Ταυτόχρονα ευχαρίστησαν με την ελληνική λέξη «ΧΑΙΡΕ» τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόχαϊμ Γκάουκ, ο οποίος στις 23 Απριλίου 2015, στο Βερολίνο, με δήλωσή του, αναγνώρισε δημοσίως την γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων – Αραμαίων και των Ελλήνων του Πόντου, δίδοντας την επίσημη άποψη της Γερμανίας στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο, για την διεθνή πολιτική της άλλοτε στενού συνεργάτη της Τουρκίας, όταν διέπραττε γενοκτονίες στις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών ποντιακών σωματείων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) και μη, της Βάδης Βυρτεμβέργης, συγκεντρώθηκαν στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαΐου 2016 στην πλατεία Wilhelmsplatz στη Στουτγάρδη. Μαζί με τους Έλληνες ομογενείς διαδήλωσαν, Γερμανοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι –Αραμαίοι, Κούρδοι και Τούρκοι, οι οποίοι, ζήτησαν την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας πως μόνον εάν η Τουρκία αναγνωρίσει το έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, θα σταματήσει να διαπράττει και νέα εγκλήματα γενοκτονίας.
Η πορεία των διαδηλωτών, στην κεφαλή της οποίας ήταν 10 λυράρηδες των ποντιακών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι έπαιζαν τα ποντιακά ακριτικά και πένθιμα τραγούδια, «Πάρθεν η Ρωμανία», «Αητέντς επερηπέταναν», «Σην γέφυραν, σην γέφυραν», «την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα», πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και το δημαρχείο της Στουτγάρδης, ωσάν μια πένθιμη πορεία μνήμης, θυμίζοντας τις ατέλειες πορείες θανάτου χωρίς επιστροφή, τις οποίες ο μεγάλος ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, χαρακτήρισε «ως Άουσβιτες εν ροή», και κατέληξε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Stauffenbergplatz, όπου έγιναν οι ομιλίες και κατάθεση στεφάνων ενός γαρύφαλλου από τους συμμετέχοντες στη μνήμη των θυμάτων.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν, «Πόντος, δικαίωμα στη μνήμη», «19η Μαΐου, ημέρας μνήμης των θυμάτων του κεμαλισμού», «η Τουρκία έξω από την Ουνέσκο», «η γενοκτονία της κουλτούρας της ελληνικής γλώσσας του Πόντου στην Τουρκία, συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ κ. Μάνια – Δήμητρα Κότσας, εκ μέρους των διοργανωτών καλωσόρισε όσους συμμετείχαν στην πορεία, και κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στα μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τόνισε πως η γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι Οθωμανοί και Κεμαλικοί, ήταν σε βάρος των αυτόχθονων λαών της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Θράκης, των Ελλήνων της Ιωνίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων – Αραμαίων, των Κούρδων και κάλεσε τους ομιλητές στο βήμα.
Πρώτη μίλησε η εκπρόσωπος του κοινοβουλίου κ. Brigitte Losch, β’ αντιπροέδρου της Βουλής της Βάδης Βυρτεμβέργης, η κ. Petra Ruhle, οποία ανέφερε πως τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατά τη χρονική περίοδο του 1916 – 1923 υπέστησαν μια συστηματική γενοκτονία. Η μοίρα των Ελλήνων του Πόντου, ήταν ταυτόσημη με αυτήν των Αρμενίων, των Αραμαίων – Ασυρίων και Χαλδαίων, και στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα. Η Αυτοκρατορία της Γερμανίας του Κάιζερ, φέρει μεγάλη ευθύνη, για εκείνη την πολιτική των Οθωμανών, και όπως είπε ο σημερινός Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, πρέπει η γενοκτονία αυτή να αναγνωριστεί.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη κ. Κώστας Απατζίδης, αναφέρθηκε ως ορόσημο για την γερμανική πολιτική, στην δήλωση του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, στην ομιλία του στις 23 Απριλίου 2015, ο οποίος τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, λέγοντας συγκεκριμένα, πως αυτή η προμελετημένη κακουργηματική πράξη, έπληξε τους Αρμενίους για έναν και μόνο λόγο. Γιατί ήταν Αρμένιοι. Ομοίως έπληξε τους Έλληνες του Πόντου, τους Ασσυρίους ή τους Αραμαίους. Έτσι ο Γερμανός Πρόεδρος τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. Εμείς όλοι οι Έλληνες και όχι μόνον οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, πρέπει να συγχαρούμε τον Γερμανό Πρόεδρο για την σαφή και θαρραλέα του έκφραση και ελπίζουμε και το γερμανικό κοινοβούλιο να εισηγηθεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και να τις καταδικάσει. Γιατί όπως είπε ο μεγάλος ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, η θαρραλέα αναγνώριση μιας στο παρελθόν διαπραχθείσης γενοκτονίας –όπως η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία- δεν αποτελεί σήμερα απειλή, παρά είναι τιμή για τη χώρα και συνήθως κατευνάζει τους απογόνους των επιζησάντων θυμάτων και εδραιώνει την ειρήνη.
Εκ μέρους της νεολαίας γενοκτονηθέντων λαών της Μικρασίας «σώστε τις ψυχές μας» μίλησε ο κ. Τhomas Atalai ο οποίος τόνισε πως η έλλειψη θαρραλέας πολιτικής για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων – Αραμαίων, των Ελλήνων του Πόντου, οδήγησε στις σημερινές γενοκτονίες σε βάρος των χριστιανών και των μειονοτήτων στη Συρία και στο Ιράκ, αφού οι γενοκτόνοι του προηγούμενοι αιώνα δεν τιμωρήθηκαν για τις πράξεις. Γι’ αυτό απαιτούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Γερμανία, επειδή η Γερμανία φέρει μεγάλη ευθύνη για τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να σιωπήσουμε και δεν θα τα παρατήσουμε, κατέληξε.
Η συντονίστρια νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη κ. Ιωάννα Μακρίδου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνούμε και περιμένουμε από την Τουρκία να πράξει αυτό που έπραξε η Γερμανία η οποία αναγνώρισε τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου. Θα είναι μια κάθαρση για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.  
Εκ μέρους του συλλόγου «κατά των Γενοκτονιών», που εδρεύσει στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, μίλησε ο Έτεμ Καβάλλι, τσερκέζος στην καταγωγή, ο οποίος τόνισε πως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, ήταν μια συστηματική πολιτική των Νεοτούρκων και αργότερα των Κεμαλιστών, κατά του συνόλου των χριστιανικών λαών και σήμερα είναι χρέος των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας, να αγωνιστούν για να έρθουν αντιμέτωποι με το αυταρχικό σύστημα της Τουρκίας, για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και να λάμψει η αλήθεια για όσα έγιναν σε βάρος των χριστιανικών λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας που κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία που έγινε σε βάρος τους. Δυστυχώς στην Τουρκία, δεν υπήρξε ένα δικαστήριο της Νυρεμβέργης όπως υπήρξε για τους Ναζί στη Γερμανία, και όσο δεν υπάρχει τα εγκλήματα θα συνεχίζονται, γιατί το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας χτίστηκε πάνω στους γενοκτονημένους λαούς που βρίσκονταν στην επικράτειά της.
Εκ μέρους των διοργανωτών συλλόγων της Βάδης Βυρτεμβέργης μίλησε στα ελληνικά η Ελένη Σιδηροπούλου, τα οποία μετέφρασε στα γερμανικά η Φιλιππίνα Μάνου, η οποία τόνισε: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς σε όλους εμάς που με την παρουσία σας τιμάτε την 19η Μαϊου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων της Θράκης, των Ελλήνων της Ιωνίας, των Αρμενίων των Ασσυρίων Αραμαίων και Χαλδέων. Tα πολιτικά γεγονότα τρέχουν και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε με την ανάλογη ταχύτητα. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει στις 2 Ιουνίου 2016 το εθνικό Γερμανικό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί ένα διακομματικό ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στις 2 Ιουνίου στο Βερολίνο θα κτυπήσει η καρδία όλων των Λαών που Γενοκτονήθηκαν από τον ίδιο θύτη, όλοι εμείς Έλληνες του Πόντου, Έλληνες της Θράκης, Έλληνες της Ιωνίας, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Αραμαίοι, Χαλδέοι περιμένουμε τη δικαίωση που μας χρωστά η ιστορία, Εύχομαι μας τονίζει ο εμπνευστής αυτής της πορείας Μνήμης και ζωής ο πολιτικός επιστήμονας, ο άνθρωπος που γέννησε και πολιτικοποίησε το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, στην ιστορική αυτή απόφαση όλων των πτερύγων του Γερμανικού κοινοβουλίου να επικρατήσει το πνεύμα, το ήθος, η διανοητική εντιμότητα, η παρρησία του Γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας Γιοαχίμ Γκάουκ. Αυτές τις αρετές διέκρινε κάθε άνθρωπος καλής θέλησης στις ιστορικές δηλώσεις του για αυτές τις γενοκτονίες, ένα χρόνο πριν στο Βερολίνο. Επειδή, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, τους ενάρετους, τους καλούς και αγαθούς οφείλουμε να τους επαινούμε ζήτησα τότε, οι προσεχείς (2016) εκδηλώσεις – πορείες Μνήμης και Ζωής που πραγματοποιούνται κάθε έτος σε πόλεις τις Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών με αφορμή την 19η Μαΐου, να προβάλουν το εξής μήνυμα: ΙΩΑΚΕΙΜ ΓΚΑΟΥΚ ΧΑΙΡΕ. Εύχομαι λοιπόν στην προσεχή συνεδρίαση του Γερμανικού κοινοβουλίου για τις γενοκτονίες των λαών μας να επικρατήσει το πνεύμα του Γερμανού προέδρου. Η ιστορία είναι ο μεγαλύτερος και ο τελικός κριτής. Η σημερινή μάλιστα περίοδος είναι περίοδος μεγάλων κρίσεων και αποφάσεων της ιστορίας που πάντοτε αφήνουν τα σημάδια τους στις ταυτότητες των λαών. Διανύουμε μία περίοδο Μνήμης, όχι Αμνησίας, Δικαιοσύνης όχι Γεωπολιτικής γενοκτονιοφόρου Ανηθικότητας, Ανάστασης όχι Σταύρωσης, η οποία έχει ανάγκη  από ανθρώπους, Δημόσια πρόσωπα που τα χαρακτηρίζει η φιλία προς την Αλήθεια, προς την Παρρησία, προς την Ανθρώπινη Ζωή και Αξιοπρέπεια, προς την ίδια την Ιστορία αυτής της πολύπαθης αρχαίας περιοχής. Και εμείς όλοι μαζί  ενωμένοι στις επάλξεις.
Στην πορεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των συλλόγων νεολαίας της Βάδης Βυρτεμβέργης Rainer Mayerhoffer, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Γιάννης Μπουρσανίδης, το μέλος του δ.σ. της ΟΣΕΠΕ Θόδωρος Δαμασκηνίδης, πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια των ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέρης και της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Χαρισόπουλος, ο επιχειρηματίας Αντώνης Κουϊρουκίδης.
Φόρης Πεταλίδης