Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 10:21:17 πμ
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 13:00

Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου μάγεψε την Κάτω Ιταλία

 Το Χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου  Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών  που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην μαγευτική και καταπράσινη περιοχή της Ιταλίας  Βασιλικάτα, (βόρεια της Καλαβρίας), που έχει πρωτεύουσα την Ποτέντσα.  
Στην περιοχή αυτή  υπήρξε  σημαντική  αποικία των Ελλήνων στο Μεταπόντο. Σημαντικά ευρήματα από την αποικία  αυτή θαύμασε η αντιπροσωπεία μας  κατά την επίσκεψή της στο αρχαιολογικό μουσείο της Ποτέντσα. Η αρχαιολόγος  του μουσείου  SAMBRINA   χρησιμοποίησε  πολλές φορές  ελληνικές λέξεις κατά την ξενάγηση, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Μετά το πέρας της ξενάγησης  έδωσε για την βιβλιοθήκη του συλλόγου έντυπα που απεικονίζουν τα ευρήματα από το Μεταπόντο και εμείς την καλέσαμε για να την ξεναγήσουμε στην  Βεργίνα και Πέλλα.  
Η χορευτική ομάδα παρουσίασε  χορούς  της Θράκης  σε πέντε συνεχείς ημέρες  σε χωριά  της περιοχής, στο  Σάσσο Ντί Καστάλντα,  στο Βιέτρι Ντι Ποτέντσα,  στο Τίτο,  στη Σαβόϊα Ντι Λουκάνια (επειδή έχει νόστιμα λουκάνικα) και  στην Καστελάρα. Όλα αυτά τα  χωριά  είναι πραγματικά μεσαιωνικά  κάστρα.  Το κάθ’ ένα από αυτό  είναι κτισμένο και σε μία βουνοκορφή. Το κάθε χωριό έχει  από 900 έως και 1.200 κατοίκους και κατά την  κοινή τους ομολογία  αντιμετωπίζουν προβλήματα αστυφιλίας, όπως και εμείς. Σημειωτέον οι κάτοικοι των χωριών που επισκεφτήκαμε μας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη.  
  Η αντιπροσωπεία μας διέμεινε στο Σάσσο Ντι Καστάλντα. Χωριό 900 κατοίκων, με καλοσυνάτο κόσμο. Η Πρόεδρος του συλλόγου  έδωσε αναμνηστικά δώρα στον Δήμαρχο της πόλης, στην Πρόεδρο του Συλλόγου Άννα  Κουρατέλα , στον Αντόνιο Σαντομαρτίνο αντιπρόεδρο του Συλλόγου και σε όσους  συμμετείχαν στην οργάνωση της διαμονής  και βοήθησαν  στην καθαριότητα και σίτιση της αντιπροσωπείας μας.
Συμμετείχαν στο Φεστιβάλ συγκροτήματα από Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Πορτογαλία, Σικελία, Αργεντινή και από άλλες χώρες. Χορέψαμε  με τους χορευτές του Συλλόγου της Κανσελάρα την γραφική Ταραντέλα  και   φωτογραφηθήκαμε με τους χορευτές των άλλων  χωρών. Κυρίως υπήρξε πολύ ζεστή η προσέγγιση με τους χορευτές  του Συλλόγου της Σικελίας.
Το χορευτικό με τους συνοδούς επισκέφθηκε τις πανέμορφες  πόλεις  στα παράλια του Τυρρηνικού πελάγους, τη Μαραθέα, το Σορέντο και το Αμάλφι.
Αλλά εκεί που έμεινε η ψυχή όλων ήταν η Πομπηία. Ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει, γιατί βλέπει  πως ήταν μια  αρχαία πόλη, πριν από 2.000 χρόνια,  με τα καταστήματά της, τους ναούς της, τις λεωφόρους της, τα αρχοντικά, τους κήπους της, το Στάδιό της κ.λ.π.  
Την τελευταία ημέρα  της παραμονής μας στην Ιταλία επισκεφθήκαμε και τον Τάραντο Τάρας, άλλη αποικία των Ελλήνων στην  επαρχία της Απουλίας-Κάτω Ιταλία. Σημαντικό λιμάνι της περιοχής, αλλά δυστυχώς λόγω ελλείψεως χρόνου δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Τμήματα
Στο Σύλλογο θα λειτουργήσουν για το έτος 2007-2008  
1) 5 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, από 6 Οκτωβρίου (ηλικίες από 5 έως …) και
2) Τμήμα χορωδίας  από 4 Οκτωβρίου 2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 23430-22789, 23430-22914, 6977274941

                                Μουσείο
Από αρχές του έτους 2008 θα λειτουργήσει στο Σύλλογο Λαογραφικό Μουσείο, για το λόγο αυτό καλούμε όλους όσοι έχουν  έγγραφα (ενδεικτικά, απολυτήρια, βιβλιάρια προσφύγων, παραχωρητήρια κ..λ.π.),  χαρτονομίσματα και κέρματα παλαιάς κοπής,  υφαντά, κεντήματα,  παλαιά αντικείμενα: οικιακής χρήσης, γεωργικής χρήσης, υφαντικής χρήσης ή  κάθε τι  που νομίζει κανείς ότι  χρειάζεται διάσωση και που συντελεί στην διαφύλαξη της παράδοσης, να το προσκομίσει  μέχρι τέλος του 2007 στην Πρόεδρο Ελένη Χαμουρούδη, τηλ. 6977274941, 2343022789, 2343023830.