Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, 7:24:28 πμ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 12:19

Θωμαή Σσαββοπούλου : "Οι πύραυνοι της Αξιούπολης"

savvopoulou-thomai
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6-11-11 στη συνεδριακή αίθουσα του πρώην δημαρχείου Αξιούπολης, η ομιλία-παρουσίαση της κυρίας Θωμαής Σαββοπούλου-Γιαννάκη, αρχαιολόγου της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, με θέμα: Αρχαιολογικά ευρήματα από την αμφί τον Αξιόν περιοχή. Οι πύραυνοι της Αξιούπολης.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από  την Πολιτιστική Εταιρεία Πηγής, άνοιξε με ομιλία της προέδρου του συλλόγου, κυρίας Νόπης Κουταλίδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, διότι από αυτό αντλούμε δύναμη για το παρόν και το μέλλον μας».
Ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Αξιούπολης κύριο Πολυχρονίδη Ιωάννη, επί των ημερών της δημαρχίας του οποίου έγιναν οι ανασκαφές, για την συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση της και έδωσε τον  λόγο στην κύρια ομιλήτρια, κυρία Θωμαή Σαββοπούλου – Γιαννάκη.
Η κυρία Σαββοπούλου επί μία ώρα κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με την παρουσίαση των ευρημάτων, της αρχαιολογικής ανασκαφής, που έγινε το 1992, στο αρχαίο νεκροταφείο της Αξιούπολης.
Πέντε πύραυνοι βγήκαν από τα σπλάχνα της Μακεδονικής γης της Αξιούπολης που χρονολογούνται τέλος του 9ου αιώνα π.Χ. Μόνο ένας όμως ήταν σε κατάσταση τέτοια, που μπορούσε να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί η αρχική του εικόνα. Δεκαεννέα έτη μετά, τον Μάρτιο του 2011 έγινε η συντήρησή του από την κυρία Ιωάννα Τερεζάκη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων.
Ο πύραυνος αποτελείται από ένα εσωτερικό πιθόσχημο αγγείο με μικρή κυκλική επίπεδη βάση και έχει συγκολλημένη στο ύψος του ώμου εξωτερική περιμετρική ποδιά με οπές εξαερισμού σε δύο σειρές. Η επάνω σειρά έχει 4 οπές και η κάτω 2 για την κυκλοφορία του αέρα και την αναζωπύρωση της φωτιάς. Δύο λαβές συγκρατούν ταυτόχρονα το εσωτερικό αγγείο και το εξωτερικό τμήμα για να την τοποθέτησή του στην εστία. Είναι ένα αγγείο με ειδική κατασκευή απαραίτητο για την παρασκευή του φαγητού. Εντυπωσιακό είναι το μέγεθός του. Το ύψος του είναι 40εκ το βάρος του 14 κιλά και η χωρητικότητά του είναι περίπου 20 λίτρα. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά. Όπως είπε η κυρία Σαββοπούλου, «συμπυκνώνεται όλη η τεχνογνωσία της εποχής και η επιδεξιότητα του τεχνίτη. Σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας που χρησιμοποιούσε το σκεύος για την προετοιμασία της καθημερινής τους διατροφής, μαθαίνουμε για την δομή της οικογένειας, η οποία πρέπει να ήταν πολυπληθείς.» Ο πύραυνος της Αξιούπολης είναι ο πρώτος πλήρως σωζόμενος αρχαίος πύραυνος ηλικίας 2.800 ετών. Η πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας» θάφτηκε με την νοικοκυρά που την χρησιμοποιούσε, ως αγαπημένο αντικείμενό της, σύμφωνα με τις ταφικές συνήθειες και τον έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της κυρίας Θωμαής Σαββοπούλου-Γιαννάκη, η οποία απέσπασε τα θερμότερα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων.
Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία η κυρία Θωμαή Σαββοπούλου-Γιαννάκη απάντησε σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα του ακροατηρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κυρία Ε. Πολιτίδου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Δημητριάδου, Ε. Λιακοπούλου, Χρ. Δραγανίδης,  Κ. Σταυρόπουλος, ο πατέρας Δωρόθεος, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος κόσμου και ο πρώην δήμαρχος Αξιούπολης κύριος Ιωάννης Πολιχρονίδης, τον οποίον η Πολιτιστική Εταιρεία Πηγής ευχαριστεί θερμά για την βοήθειά του στην πραγματοποίηση της.

Καλλιόπη Ιωαννίδου
- Σάσσου