Η πριγκίπισσα της Ηπείρου Ολυμπία, (μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου) λέγεται πως συμμετείχε στα Καβείρια μυστήρια με τελετουργικό χορό της ευγονίας. Επίσης λέγεται πως φυλάσσονταν φίδια (φαλλικό σύμβολο) σε καλάθια από κισσό και σε δεδομένη στιγμή απελευθερώνονταν για να μιμούνται οι ιέρειες τις κινήσεις τους. Στα πρώτα χρόνια οι γυναίκες εκτός του ότι χτυπούσαν ρυθμικά τα πόδια και τα χέρια τους χρησιμοποιούσαν και αντικείμενα χορεύοντας. (κρόταλα, μαντήλια, κ.λ.π) για να ξυπνήσουν τη γη και τους θεούς να τους προστατεύσει από την κακή ενέργεια, το κακό μάτι, την κακογλωσσιά κ.λ.π. .
Μετά την πτώση του Βυζαντίου οι άρχοντες αιχμαλώτισαν τις μορφωμένες (γιατί μόρφωση ήταν και ο χορός) και όμορφες γυναίκες και τις υποχρέωναν να χορεύουν μπροστά τους. Ηταν κατά κάποιο τρόπο εξευτελιστικό να χορεύουν μπροστά σε ανδρικά μάτια. Ήταν δηλαδή αιχμάλωτες, σκλάβες. Κάπως έτσι έγιναν τα χαρέμια. Οι Αγάδες οι Πασάδες και οι Σουλτάνοι μπορούσαν έτσι να διαλέξουν την πιο επιδέξια κοιλιά να τους χαρίσει έναν διάδοχο. Αν και στη σημερινή του μορφή είναι κυρίως διαδεδομένος σαν ανατολίτικος χορός, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πως είναι ένας παραδοσιακός ανατολίτικος χορός Αυτό γιατί το θρήσκευμα και οι καθημερινές συνήθειες των χωρών δεν επιτρέπει στη γυναίκα να κουνηθεί έτσι δημόσια και μάλιστα ακόμη και σήμερα με ακάλυπτα μέρη του σώματός της.
Ωστόσο ο χορός της κοιλιάς είναι μία καλή εξάσκηση για τη γυναίκα να λύσει τη θηλυκότητα της, το σώμα της και το χαρακτήρα της. Είναι γοητευτικός να τον βλέπεις γιατί έχει μία σεμνή πρόκληση και ομορφιά.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα οφέλη του οριεντάλ σε ότι αφορά την ψυχολογία της χορεύτριας. Ο χορός οριεντάλ την κνει να νιώθει πλήρης, όμορφη, να αναγνωρίζει τη γοητεία που εκπέμπει εκ φύσεως και να νιώθει καλά με αυτήν, να αισθάνεται περήφανη που είναι γυναίκα, να αγαπάει το σώμα της και ανακαλύπτει τις δυνατότητες του.
Μαθαίνει να εξωτερικεύει τη δυναμική που αρχετυπικά κρύβει μέσα της και οδηγείται σε ένα σημείο αυτογνωσίας, εσωτερικής πληρότητας και γαλήνης.
Η χοροθεραπεία βασιζόμενη στην άρρηκτη σχέση μεταξύ σώματος και ψυχής βοηθάει τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως σύνολο και όχι ως πολλά κομμάτια που απλώς συνδέονται (πχ μυαλό - καρδιά, σώμα - ψυχή), καταρρίπτοντας τα σύνορα μεταξύ τους και επιτρέποντας στο ένα να θεραπεύσει το άλλο.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, το οριεντάλ σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά οφέλη που έτσι κι αλλιώς παρέχει στην χορεύτρια, μπορεί να βοηθήσει και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πιο συγκεκριμένες δυσκολίες.
Όσοι και όσες έχουν κέφι, διάθεση και αγάπη για μια άλλη προσέγγιση του σώματος και της ψυχής τους, τους περιμένουμε να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο τμήμα χορού οριεντάλ της Τέχνης!
Η Μαρία Δρόσου, πτυχιούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και σύμβουλος υγείας, νοηματικής γλώσσας, γραφικών τεχνών Τ.Ε.Ε, ναυαγοσωστικής, θα είναι μαζί μας για να μας μυήσει στα μυστικά του και να μας οδηγήσει στην αίσθηση της ρυθμικής έκφρασης.
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα 5.00 με 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα χορού της Τέχνης. Κόστος συμμετοχής ανά μήνα 20 ευρω.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 23410 24217, στην Σοφία Κεσίδου 6946 595 220 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της τέχνης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και μεγαλώστε την ρυθμική και αλέγκρα παρέα της τέχνης.....
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 19:01
Το τμήμα οριεντάλ της Τέχνης Κιλκίς κυοφορείται!
Ο χορός οριεντάλ ή χορός της κοιλιάς είναι ο αρχαιότερος χορός για τη θηλυκή υπόσταση και τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία. Από αρχαία κείμενα και ευρήματα από έγκυρους αρχαιολόγους και ιστορικούς προκύπτει ότι προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας προς τιμήν των Θεών όπως η Αφροδίτη, η Αστάρτη, η Αρτεμις. Ηταν τελετουργικά και αφιερώματα στις θεές, εξάσκηση ευγονίας και θηλυκότητας που έκαναν μεταξύ τους και μόνο οι γυναίκες τις βραδιές της πανσέληνου.