Την σεμνή ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Γεωργαντά, της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κας Ελένης Σώκου, του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Κυριακίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη και πολλών ευλαβών πιστών προσκυνητών.
Τον Υφυπουργό συνόδεψαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντ/γος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Αντ/γος Αθανάσιος Γαρίνης και ο Ταξίαρχος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος» κ. Χαράλαμπος Στραβοπόδης, οι οποίοι συνετέλεσαν στην τοποθέτηση του Ιερού Παρεκκλησίου σε χώρο της Λ.Α.Φ. επί της κεντρικής οδού της 21ης Ιουνίου.
Το μικρό και καλαίσθητο Ιερό Παρεκκλήσιο που από σήμερα κοσμεί το κέντρο της πόλης, αφιερώθηκε στους δύο Αγίους όχι τυχαία, αφού η προσφυγική ιστορία του Κιλκίς συνδέεται με τον Μαρτυρικό Πόντο και την ένδοξη Τραπεζούντα, γόνος της οποίας υπήρξε ο Άγιος Ευγένιος και την Μικρά Ασία, φωτεινός φάρος πνευματικότητας της οποίας υπήρξε ο σύγχρονος Άγιος της Ορθοδοξίας Όσιος Παΐσιος.
«Αυτή την τόσο σημαντική ημέρα για το Κιλκίς και τον λαό της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πραγματοποιούμε τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Ευγενίου του Τραπεζουντίου και Παϊσίου του Αγιορείτου.
Δύο Άγιοι της προσφυγιάς, όπως είμαστε και εμείς όλοι, προσφυγικής καταγωγής, από τις αλησμόνητες πατρίδες, του ηρωικού Πόντου και της ευγενούς Ιωνίας, βρίσκουν την ιερή τους στέγη, στο κέντρο της πόλεώς μας, στο όμορφο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, μπροστά από το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας το παλλαϊκό αίτημα για τη δημιουργία του Παρεκκλησίου.
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Διανύοντας τον τέταρτο χρόνο της Ποιμαντορίας μου στην ακριτική Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, οφείλω να ομολογήσω ότι, από την πρώτη στιγμή της ελεύσεώς μου, ο ευσεβής λαός του Θεού, τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως πολιτιστικοί και όχι μόνο φορείς της Μητροπολιτικής περιφέρειας μας, μου εξέφραζαν την επιθυμία τους, οι προστάτες Άγιοι του Πόντου και της Μικράς Ασίας να λάβουν μια θέση πρωτευούσης ευλογίας μέσα στην πόλη μας.
Ο λαός μας είναι προσφυγικός. Είμαστε απόγονοι των πατέρων μας, οι οποίοι το 1913 εγκαταστάθηκαν στο Μαρτυρικό Κιλκίς και μετουσίωσαν τον αγώνα τους σε προσευχή, ώστε να μπορέσουν να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους, φέρνοντας μαζί τους την ευλάβεια και την πίστη στον Χριστό, ως πολύτιμο φυλακτό και δύναμη στην νέα ζωή.
Οι Πόντιοι έχουμε ως προστάτη μας τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο του οποίου Ιερά Λείψανα θησαυρίζονται στον Μητροπολιτικό μας Ναό, και οι Μικρασιάτες έχουμε ως προστάτη τον Άγιο Παΐσιο, τον ασυρματιστή στρατιώτη του Χριστού».
Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του φιλάγιου Λαού προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κεφαλογιάννη και την στρατιωτική ηγεσία της πατρίδος μας, προς την κα Σώκου για την αποτελεσματική συμβολή σε θέματα που απασχολούν την Βόρειο Ελλάδα καθώς και προς τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχών του Νομού για την αγαστή συνεργασία τους.
Η Εκκλησία μας πάντα προσεύχεται «υπέρ του κατά ξηράν θάλασσα και αέρα φιλοχρίστου ημών στρατού μετά των σωμάτων ασφαλείας της πατρίδος ημών», είπε, καθώς η καθημερινή ευχή αποτελεί συνείδηση όλου του εκκλησιαστικού σώματος, δηλαδή όλων των πιστών, οι οποίοι ευχόμαστε η ειρήνη του Θεού να ευλογεί τα στρατεύματά μας εις τρόπον ώστε, το ηθικό τους να είναι υψηλό και το φρόνημά τους ηρωικό. Ιδιαίτερα στους πονηρούς καιρούς στους οποίους ζούμε, με τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, η ευχή αυτή αποτελεί έτη περισσότερο αιτία δυνάμεως και φωτισμού από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστού ώστε πάντοτε τα στρατεύματά μας να έχουν δύναμη εξ ύψους.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την χαρά του που ο Ελληνικός Στρατός συνετέλεσε στην υλοποίηση του ευγενούς αυτού αιτήματος, καθώς όπως είπε η συμβολή και η προσφορά της Εκκλησίας στην πατρίδα υπήρξε μεγάλη, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του Παρεκκλησίου ως προνόμιο του Στρατού. Ειδική αναφορά έκανε στους Αγίους και στην σύνδεσή τους με το Κιλκίς, ως προσφυγικό τόπο που με πίστη διέσωσε τα ιερά και τα όσια των αλησμόνητων πατρίδων.
Πλέον οι Άγιοι θα τιμώνται και στο Κιλκίς και η χάρις και ευλογία των Αγίων Ευγενίου και Παϊσίου θα σκέπουν την ακριτική πόλη της ελληνικοτάτης Μακεδονίας και των ευσεβών κατοίκων της.