Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 4:52:14 μμ
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 19:12

Αφού όλοι εμείς εδώ συμφωνούμε και τα βρίσκουμε. Γιατί δεν τα βρίσκουν στην Αθήνα για να σωθεί η χώρα;»

floridis
«Σας χαιρετώ. Δεν σας αποχαιρετώ. Ήθελα οι συμπολίτες μου να είναι βέβαιοι για το ηθικό υπόβαθρό της πράξης παραίτησής μου. Η πολιτική έχει αξία όταν οι πράξεις αντιστοιχούν με τις ιδέες.  Σας ευχαριστώ για τη στήριξη που μου παρέχετε»Ο Γιώργος Φλωρίδης δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να διαπιστώσει στο Συνεδριακό Κέντρο ότι οι 500 πολίτες που συνέρευσαν για να τον ακούσουν, δεν πήγαν απλά να ενημερωθούν. Συνάμα πήγαν για να επιδοκιμάσουν τη στάση του. Κάμποσοι ανήκαν σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους. Δεν ήταν όλοι ΠΑΣΟΚ. Όλοι όμως είχαν ένα «μπράβο» να τους απευθύνουν για τη γενναία πράξη του. Να παραιτηθεί αντιστοιχίζοντας στις ιδέες του την ΠΡΑΞΗ, την πολιτική και συνάμα τη στάση ζωής. Και βέβαια να αναρωτηθεί: «Αφού όλοι εμείς εδώ συμφωνούμε και τα βρίσκουμε. Γιατί δεν τα βρίσκουν στην Αθήνα για να σωθεί η χώρα;»
Αν ξεκινήσουμε δημοσιογραφικά το ρεπορτάζ θα σχολιάζαμε ότι η ομιλία του δεν πρόσθεσε πολλά στα ήδη γνωστά. Εκτός ίσως από την αυτονόητη διασαφήνιση ότι δεν πρόκειται η κίνησή του αυτή να αποτελέσει προοίμιο ίδρυσης νέου κόμματος.
Τι θα κάνει από εδώ και πέρα; Θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο αρχών και αξιών που περιέγραψε τόσο στην επιστολή παραίτησής του όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν και θα παρεμβαίνει δημόσια όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου –πολλοί έμειναν από έξω για να τον ακούσουν- ο Γ. Φλωρίδης απέκλεισε την πώληση γης που αποκτήθηκε με το αίμα των προγόνων μας για να ζήσουμε σήμερα εμείς. «Τώρα που ξεκίνησε το αργοναυτικό των Ελλήνων μπορούμε να πατήσουμε σε αξίες και να προχωρήσουμε.» Και σε όσους αμφισβητούν την ικανότητά της χώρας και των Ελλήνων να τα καταφέρουν ο πρώην υπουργός επανέλαβε όσα απάντησε πρόσφατα σε δημοσιογράφο των New York Times, όταν διατύπωσε τη θέση περί αδυναμίας της Ελλάδας. «Υπάρχει μια μάχη στο κόσμο που σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες, και στη δική Γουέστ Πόιντ, διδάσκεται πως σύμφωνα με όλα τα μοντέλα ήταν αδύνατον να κερδηθεί. Και όμως την κέρδισε ο Μέγας Αλέξανδρος στα Γαυγάμηλα. Διότι κανένα μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη του το ηθικό, δεν μετράται σε κανένα μοντέλο το ηθικό των στρατιωτών. Σήμερα λοιπόν αναζητούμε την πίστη πως όλα μπορεί να κερδηθούν Στις ζοφερές μέρες που ζούμε η απάντηση είναι μια: Η Ελλάδα μπορεί».

Οι λόγοι της παραίτησης
Ο κ. Γ. Φλωρίδης υπενθύμισε ότι «από το περασμένο Φθινόπωρο, ύστερα από πέντε μήνες προσπάθειας που έφεραν αποτελέσματα, η κυβέρνηση παρουσίασε μεταρρυθμιστική κόπωση. Τότε είχα να επιλέξω: ή να προετοιμάσω την είσοδό μου στην κυβέρνηση ή να σκεφθώ το εθνικό συμφέρον και να μιλήσω με τη γλώσσα της αληθείας στο λαό. Ξεπέρασα λοιπόν τα εσκαμμένα και διατύπωσα δημόσια τη θέση πως όταν υπάρχει εθνική κρίση, απαιτείται εθνική λύση. Και δεν μπορεί η λύση να είναι μονοκομματική. Χρειαζόμαστε τη συνένωση των πολιτικών δυνάμεων σε κοινό πλαίσιο και στόχο τη διάσωση της χώρας. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη δείχνει διάθεση να βοηθήσει και οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πλήρωσαν ήδη 110 δις. ευρώ και ετοιμάζονται για άλλα τόσα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αντιφάσεις της, τις αντιπαλότητές της, τα αντικρουόμενα συμφέροντα καταλήγει σε πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας, γιατί στο εσωτερικό της Ελλάδας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;  Τότε λοιπόν, τον Νοέμβριο μαζί με τους Αλευρά και Καρτάλη στείλαμε μια επιστολή στον υπουργό οικονομικών και στο πρωθυπουργό. Το δυστύχημα είναι οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας λειτουργούν με τους κανόνες της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση πορεύεται με την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία της στη Βουλή είναι ικανή να την βγάλει από την κρίση και να στηρίξει τις επιλογές της στης στη Βουλή η δε αντιπολίτευση αρκεί να αντιπολιτεύεται κάθε μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση. Χωρίς καν να υπολογίζει ότι έχει ίση ευθύνη με το ΠΑΣΟΚ για όσα υφίσταται η χώρα αφού η Ν.Δ. κυβέρνησε όσα χρόνια κυβέρνησε και το ΠΑΣΟΚ. Συνάμα η Ν.Δ. το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό δεν μπόρεσε να συμπλεύσει με την Ευρώπη, ούτε καν με το συγγενικό της ιδεολογικό χώρο του Λαϊκού Κόμματος.
Δεν κατόρθωσαν λοιπόν να ξεφύγουν για να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα παράγει, αντίο για μια Ελλάδα που παρασιτεί.» τόνισε ο κ. Φλωρίδης και υπενθύμισε στη συνέχεια την παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όπου ενώπιον του πρωθυπουργού ο κ. Φλωρίδης παρατήρησε ότι τα βάρη δεν μοιράζονται δίκαια, δεν υπάρχει συνολικός πολιτικός σχεδιασμός, δεν παρακολουθείται η εφαρμογή των νόμων που ψηφίστηκαν και η κυβέρνηση παρουσιάζει μεταρρυθμιστική εξάντληση. Και ο κ. Φλωρίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό αν μπορεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό και το έργο της εξόδου από την κρίση, έχει καλώς, αν όχι να το πει καθαρά ο πρωθυπουργός και το λόγο να τον έχει στην συνέχεια ο λαός.
Ο κ. Φλωρίδης περιέγραψε στη συνέχεια το βασικό προαπαιτούμενο κάθε λύσης. Να καταπέσει η ένταση και να συμφιλιωθεί ο λαός με το πολιτικό σύστημα.  . Το καλύτερο πρόγραμμα δεν θα έχει τύχη αν ο λαός είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα που θα κληθεί να το εφαρμόσει. Και για να καταπέσει η ένταση χρειάζεται να κάνει βαθιές τομές το πολιτικό σύστημα στον εαυτό του. Να αναλάβει το δικό του μερίδιο πόνου.  Να δείξει στην πράξη ότι αντιστοιχείται στον πόνο του λαού. Αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφιλίωση πολιτικών – λαού.
Εκείνη την περίφημη Τετάρτη λοιπόν πολλοί πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και μάλιστα ύστερα από δική του παρέμβαση σε επιτροπή της Βουλής άλλαξαν οι τόνοι, άλλαξε το κλίμα εν αναμονή των κρίσιμων διαβουλεύσεων που διεξάγονταν.
Το βράδυ ύστερα από τις δικαιολογίες που διατυπώθηκαν μετά το ναυάγιο από τους  αρχηγούς, ένοιωσα ότι εξευτελίζονταν οι πολιτικοί στην χώρα και δεν είχα κανένα λόγο να μην υπερασπιστώ τις αξίες και τις ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκα επί μήνες» συνέχισε και ανέπτυξε τους τέσσερις λόγους που επικαλείται και στην επιστολή παραίτησής του (εξασφάλιση της δανειακής εξυπηρέτησης της χώρας, προετοιμασία  για τη συνταγματική αναθεώρηση, από κοινού ανάληψη πρωτοβουλίας στην Ευρώπη για το εθνικό ζήτημα και τέλος, την προκήρυξη εκλογών).
Τι απαιτείται τώρα για να εξέλθει η χώρα από την κρίση; Ο κ. Φλωρίδης περιέγραψε αδρομερώς τους πέντε άξονες πολιτικής:
- Περιορισμός του κράτους
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
- Αναπτυξιακές παρεμβάσεις
- Καταπολέμηση της ανεργίας
Και απηύθυνε το ερώτημα: Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοινές θέσεις στα θέματα αυτά; Για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα επιδοκιμασίας των όσων υποστήριξε.
Γιατί τότε διαφωνούν; αναρωτήθηκε. Απλώς για να περιχαρακώσουν τα κομματικά μαντριά τους. Και επέλεξαν τη λύση να προχωρήσουν μόνοι τους το πρόγραμμα αλλαγών χωρίς υποστήριξη των άλλων κομμάτων.
Στη συνέχει ο κ. Φλωρίδη κάκισε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάτι τίποτα διότι η Ευρώπη θα την σώσει ούτως ή άλλως αφού θα έχει κι εκείνη πρόβλημα αν καταρρεύσει η χώρα μας. Επέμεινε ότι υπάρχει διάθεση από την Ευρώπη να βοηθήσει, αρκεί και η χώρα μας να πράξει τα αναλογούντα σε αυτήν και να αντλήσει και κεφάλαια για την ανάπτυξή της  «Όταν η Ευρώπη έδωσε 110 κι ετοιμάζεται να δώσει άλλα 120 δις. ευρώ, ποιο πρόβλημα θα είχε να ικανοποιήσει το αίτημά μας να προχωρήσει το ΕΣΠΑ των 25 δις χωρίς δική μας συμμετοχή; Να αποφασίσουμε λοιπόν: Θα λύσουμε το πρόβλημα στο πλαίσιο της Ευρώπης ή κόντρα στην Ευρώπη;» υπογράμμισε.
Οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια στο λαό. Η πορεία θα είναι επώδυνη και μακρά. Αλλά δίπλα στην Ελλάδα που θα γκρεμίζεται, μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε.   Από το 1922 συνηθίσαμε να λέμε πως η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από εμάς. Για πρώτη φοράς αυτό δεν ισχύει. Και η επόμενη γενιά θα πληρώσει τα σπασμένα της δικής μας γενιάς.
Αν λοιπόν πιστεύουμε ότι έχουμε πόλεμο, χρειάζεται εθνική συστράτευση, κατέληξε.
Ο κ. Φλωρίδης στη συνέχεια έκανε ένα σύντομο απολογισμό της πολιτικής του παρουσίας στο νομό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για όσα επιτεύχθηκαν μέσω και των δικών του δυνατοτήτων ως αποτέλεσμα και της δύναμης που του έδωσε ο αλός του Κιλκίς. Υπενθύμισε την λειτουργία της ΒΙΠΕ, τονίζοντας την προσφορά του Αλέξανδρου Αβραμίδη, τη συμβολή της στην απασχόληση και στην αύξηση του εισοδήματος, επομένως την τόνωση της αγοράς, αναφέρθηκε επίσης στα έργα υποδομών και στον αγροτικό τομέα, τις τομές στην εκπαίδευση με την λειτουργική συγχώνευση σχολικών μονάδων, το τεράστιο πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών αιθουσών…

Να πετύχουμε
την εθνική συνεννόηση
Στον ίδιο δρόμο της υπεράσπισης αξιών και ιδεών με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας, θα συνεχίσω να μιλώ και στο Κικίς και σε εθνικό επίπεδο, διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης αφού απέκλεισε κατηγορηματικά όσα λέχθηκαν περί ίδρυσης νέου κόμματος. Όχι άλλα κόμματα. Δεν με αφορά η λογική αυτή. Υπάρχει διαθεσιμότητα στην κοινωνία να ακούσει νέες ιδέες για να γονιμοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος.
Και κατέληξε ο κ. Φλωρίδης:  Η βούληση των Ελλήνων και οι απαίτηση των καιρών είναι να προχωρήσει όλη η χώρα ενωμένη,  Να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση. Η εθνική κρίση χρειάζεται εθνική λύση. Και η εθνική λύση χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να προχωρήσει η Ελλάδα