Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008 09:07
Δ. Αγαθόπουλος : Επισφαλής η λειτουργία του Βοτανικού κήπου Κρουσσίων
Πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση από το γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , σύμφωνα με την οποία τακτοποιείται το θεσμικό καθεστώς για την συνέχιση λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου στον Δήμο Κρουσσίων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την παρουσία του κ. Κιλτίδη, του Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ κ. Σπύρου Κυργιάκη, της υπεύθυνης του Βοτανικού Κήπου κ. Μαλούπα, δύο ερευνητών και της αναπληρώτριας Γεν. Διευθύντριας του ΕΘΙΑΓΕ.
Το ενδιαφέρον το δικό μου αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου από καιρό ήταν έκδηλο όταν κατανοήσαμε σε βάθος το ρόλο που παίζει και πρέπει να διευρύνει στο μέλλον, αυτός ο Βοτανικός Κήπος (από τους λίγους που διαθέτει η χώρα μας) για την καταγραφή των ενδημικών φυτών της χώρας μας, την καλλιέργειά τους, την πιστοποίηση του γενετικού υλικού και την πειραματική αναπαραγωγή των ειδών από τα οποία θα προκύψει στο τέλος και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Γι' αυτό πριν από ενάμιση χρόνο διοργανώσαμε σχετική ημερίδα για να αναδείξουμε αυτόν τον ρόλο με στόχο πρώτιστα να δείξουμε ότι υπάρχει αντικείμενο και προοπτική ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία του Νομού μας εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, λόγω του ξηρού κλίματος και των ημιάγονων εδαφών. Σε αυτή την προοπτική ο ρόλος του κήπου, για όσους γνωρίζουν το αντικείμενο, είναι αναντικατάστατος και όχι μόνο για την περιοχή μας.
Από όσα προκύπτουν από το δημοσίευμα, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κυργιάκης θα έχουμε μια δραστική μείωση του προσωπικού, τέτοια που κατά την γνώμη μου ο Κήπος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του επιστημονικού προσωπικού χωρίς το οποίο η ερευνητική – επιστημονική δραστηριότητα του κήπου θα συρρικνωθεί.
Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στα διοικητικά ζητήματα του ΕΘΙΑΓΕ με την παρούσα ανοιχτή επιστολή. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι σε αυτή την φάση μετάβασης της λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου από το ένα θεσμικό πλαίσιο στο άλλο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σε όλο το φάσμα των εργασιών του και ειδικότερα αυτό την έρευνας και της πιστοποίησης του γενετικού υλικού. Προς ενημέρωση του κοινού να πούμε ότι πέραν του ωραίου επισκέψιμου χώρου στα Κρούσια, γίνεται μια επιστημονική δουλειά, εθνικής εμβέλειας, απαραίτητη για την πιστοποίηση των ειδών της Ελληνικής χλωρίδας, κάτι το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανύπαρκτο. Για να γίνει κατανοητό αυτό πρέπει να πούμε ότι με τις διεθνείς προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα ένα αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό, σε οποιαδήποτε φάση της επεξεργασίας του, για να διατεθεί στην αγορά πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τις σχετικές αναλύσεις και πιστοποιήσεις από έγκυρους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως το ΕΘΙΑΓΕ και τα Πανεπιστήμια. Σήμερα η χώρα μας, επίσημα είναι σε θέσει να δώσει τέτοιου είδους πιστοποιήσεις για ελάχιστα είδη που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα των δύο χεριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, είναι ότι όταν προσπάθησε να πάρει τις απαραίτητες αναλύσεις το εργοστάσιο ECOPHARM, που βρίσκεται στην περιοχή μας και παράγει ριγανέλαιο, δεν υπήρχαν και αναγκάστηκε να πάρει την πιστοποίηση από την Γαλλία για την εξαγωγή του προϊόντος στην PFIZER.
Η χώρα μας, με αυτή την πλούσια χλωρίδα και το κατάλληλο κλίμα, πρέπει να αποκτήσει το κατάλληλο μεγάλο ερευνητικό κέντρο για την κατοχύρωση των προϊόντων και την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας γενετικού υλικού. Η συμβολή τέτοιων ερευνητικών κέντρων, όπως ο βοτανικός κήπος Κρουσσίων και άλλοι ανά την Ελλάδα, είναι αναντικατάστατη.
Η εμβέλεια αυτού του Βοτανικού Κήπου, ξεπέρασε τα όρια του Νομού μας, όταν ζητήθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας με την παρέμβαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, να συμβάλει στην δημιουργία ενός δικτύου βοτανικών κήπων ανά την Ελλάδα. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο αιτήσεις από το Άργος Ορεστικό και τον Έβρο μετά από εισήγηση του αντίστοιχου Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.
Για δε τον νομό μας εκτιμώ ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από τους υπεύθυνους φορείς η σημασία αυτού του ερευνητικού κέντρου, από την στιγμή που δειλά-δειλά ξεκίνησαν κάποια πιλοτικά προγράμματα καλλιέργειας αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.
Κάνω έκκληση στους υπεύθυνους φορείς της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ και των Δήμων Κρουσσίων και Κιλκίς να σπεύσουν πριν να είναι πολύ αργά. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσωπική παρέμβαση του Υφυπουργού κ. Κιλτίδη, διότι θα είναι άδικο για τον τόπο μας και ειρωνεία της τύχης επί των ημερών του να υποβαθμιστεί ο Βοτανικός Κήπος στα Κρούσσια.