Πάντως, η πλειονότητα των Ελλήνων παραμένει απρόθυμη να εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αναμένεται να επιταθεί με την επιδείνωση του καιρού
Από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και τους υπηρετούντες σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Ακολουθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί για τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Παράλληλα με τα νοσοκομεία θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα και 77 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΙΚΑ (περισσότερες πληροφορίες στην τηλεφωνική γραμμή 1135 και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr).
Την περασμένη εβδομάδα ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ούτε ο ένας στους δέκα δεν θωρακίστηκε έναντι του ιού Η1Ν1. Σε αυτό ενδέχεται να συνέβαλε και ο καβγάς μεταξύ υγειονομικών για το πανδημικό εμβόλιο.
Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων
Η πανδημία έχει ενσκήψει για τα καλά στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νέας γρίπης έφθασαν στα 975 από 332 που είχαν αναφερθεί το προηγούμενο επταήμερο.
Πρόκειται για επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα. Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, τα πραγματικά κρούσματα της νέας γρίπης ίσως ξεπερνούν τις 320.000.
Στα νοσοκομεία ήδη σχηματίζονται ουρές και τα σχολικά τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Το ΕΣΥ αναμένεται να δοκιμαστεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την επιδείνωση του καιρού η νόσος θα παρουσιάσει νέα έξαρση.
Εκατοντάδες μαθητές απουσιάζουν καθημερινά από τα μαθήματά τους με συμπτώματα γρίπης. Τα κλειστά τμήματα είναι πλέον εκατοντάδες. Σε ορισμένες περιοχές έχει μπει «λουκέτο» ακόμη και σε ολόκληρα σχολεία.
Ανησυχούν αλλά δεν εμβολιάζονται
Παρά την κατάσταση αυτή, και τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων και του υπουργείου υγείας για την ασφάλεια του εμβολίου, μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ σε 3.000 άτομα, έδειξε ότι δύο στους τρεις παραμένουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν «θα κάνετε το εμβόλιο της νέας γρίπης;» το 66,3% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» και το 33,7% «ναι» και «μάλλον ναι». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην ερώτηση εάν «θα κάνετε το εμβόλιο στα παιδιά σας;»: Το 65,2% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» και το 34,8% «ναι» και «μάλλον ναι».
Κατά τα φαινόμενα, από την πανδημία δεν λείπει η συνωμοσιολογία, καθώς το 83,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι όλα κινούνται από τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Την ίδια ώρα το 80,5% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα της νέας γρίπης. Αντιθέτως, το 66,1% εμπιστεύεται πολύ ή μέτρια το Internet για το ίδιο θέμα.
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 08:54
Διστακτικοί οι Έλληνες
Με καχυποψία αντιμετωπίζουν το πανδημικό εμβόλιο οι περισσότεροι Έλληνες. Με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους αιμοδότες, όσους φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών και τις εγκυμονούσες δεύτερου και τρίτου τριμήνου, συνεχίζεται από σήμερα, Δευτέρα, ο εμβολιασμός για τον ιό της νέας γρίπης.