Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024, 5:44:50 πμ
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:40

Εικόνες ντροπής σε ιδιωτικό χώρο φύλαξης ζώων στο Λειψύδριο Κιλκίς

Του Κώστα Τερζενίδη.

Μια καταγγελία γυναίκας πριν από ημέρες για ιδιωτικό χώρο φύλαξης ζώων στο Λειψύδριο Κιλκίς αποκάλυψε εικόνες ντροπής για δεκάδες σκυλιά με τη Δικαιοσύνη πια να έχει το λόγο.

 

Στον ιδιωτικό αυτό χώρο έξω από το Λειψύδριο «φιλοξενούνταν» περίπου 75 σκυλιά, με τα εισαγωγικά στη λέξη φιλοξενία να έχουν δυστυχώς απόλυτο νόημα. Ο χώρος και τα ζώα, όπως αποκαλύφθηκε, βρίσκονταν στην απόλυτη εγκατάλειψη και ο ιδιώτης, που υποτίθεται φρόντιζε τα σκυλιά, εξαφανισμένος.

Πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε, γιατί πολλά λέγονται και γράφονται, πως ο χώρος αυτός δεν ανήκει ούτε στο δήμο Κιλκίς, ούτε στο Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς, η δράση του οποίου στηρίζεται σε εθελοντές, και δεν αποτελεί Καταφύγιο Ζώων.

Ο ιδιώτης που έστησε και διαχειρίζονταν το χώρο φύλαξης των ζώων ήταν παλιότερα μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς από τον οποίο αποχώρησε και ίδρυσε μια Αστική ΜΚΟ, την «Συνεργασία Αλληλεγγύη» για τη φροντίδα ζώων. Στο χώρο που δημιούργησε τον περασμένο Μάρτιο έξω από το Λειψύδριο συγκέντρωσε δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Στις 19-1-2024 υπέγραψε σύμβαση με το Δήμο Κιλκίς για να προμηθεύεται ζωοτροφές, ενώ από τον Απρίλιο του 2024 ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΟ έγινε μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Κιλκίς που διαχειρίζεται τα θέματα των αδέσποτων ζώων, στην οποία συμμετέχει και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς.

Στις 12-1-2024 ο ιδιώτης και εκπρόσωπος της νέας ΑΜΚΟ υπέγραψε με το δήμο Κιλκίς σύμβαση για να παίρνει ζωοτροφές και να έχει ιατρική φροντίδα για τα σκυλιά που φροντίζει. Ανάλογες συμβάσεις ο δήμος Κιλκίς έχει υπογράψει με το Φιλοζωικό Σύλλογο και με ιδιώτες. Συνολικά στηρίζονται 24 οργανώσεις και ιδιώτες που φροντίζουν σκυλιά με το δήμο να διαθέτει κάθε εβδομάδα 80 σακιά με ζωοτροφές, ενώ υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ζώων και των χώρων είναι οι ιδιώτες. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και οι μόνοι που δεν ψήφισαν τη συνεργασία αυτή είναι οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).

Η αρχική συνεργασία του δήμου Κιλκίς με τον ιδιώτη του Λειψυδρίου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, όταν τότε ήταν μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου και έγινε αίτημα από τον Σύλλογο προς το δήμο να διατίθενται ζωοτροφές και στην εγκατάσταση του Λειψυδρίου, όπου υπήρχαν 40 περίπου ζώα.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ιδιώτη η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου προχώρησε στις 5-2-2024 σε αυτοψία και βρήκε να λειτουργούν δυο εγκαταστάσεις φύλαξης ζώων με 25-30 σκυλιά η καθεμία σε καλή κατάσταση. Η πρώτη βρίσκονταν σε οικόπεδο μέσα στο Λειψύδριο και η δεύτερη σε παλιό ποιμνιοστάσιο έξω από το χωριό, το οποίο είχε νοικιάσει η ΑΜΚΟ και είναι ο χώρος όπου βρέθηκαν τα σκυλιά σε άθλια κατάσταση.

Τον περασμένο Μάιο έγινε καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας για τις συνθήκες που επικρατούν σε τέσσερις χώρους φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και του Λειψυδίρου. Στην αυτοψία που έγινε στις 22 Μαΐου από υπαλλήλους της Κτηνιατρικής δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα ζώα, παρά μόνο καταγράφηκε «κακή θρεπτική κατάσταση». Από την αυτοψία προέκυψε πως οι χώροι στο Λειψύδριο στερούνταν αδειών γι’ αυτό και ο ιδιώτης οδηγήθηκε με αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα και ορίστηκε δικάσιμος μέσα στο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα όμως η Εισαγγελία του Κιλκίς ζήτησε επανέλεγχο για τις συνθήκες λειτουργίας του χώρου.

Μετά από αυτό η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου στις 3 Ιουνίου έκανε επανέλεγχο στη μονάδα του Λειψυδρίου. Οι υπάλληλοι βρήκαν κλειστή τη μονάδα, ενώ έξω από αυτήν περιφέρονταν περίπου 10 σκυλιά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Μπαλάσκας κάλεσε για συνεδρίαση την Πενταμελή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της ΑΜΚΟ του Λειψυδρίου, ο οποίος και δήλωσε πως δεν μπορεί να φροντίζει πλέον τα σκυλιά για τα οποία είναι ανάδοχος από την πλευρά του Δήμου. Δυο ημέρες μετά αποκαλύφθηκε πως η «φροντίδα» έπαψε να υπάρχει τον τελευταίο μήνα και η καταγγελία που έγινε έβγαλε στην επιφάνεια την άθλια εικόνα που επικρατούσε στο χώρο του Λειψυδρίου. Η Πανελλήνια Ομάδα Κατά Της Κακοποίησης Των Ζώων, έχει ήδη καταθέσει από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδιώτη και η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια της Δικαιοσύνης.

 

Φροντίδα των ζώων

Είναι γεγονός πως μετά την αποκάλυψη του θέματος όλοι κινήθηκαν άμεσα, προκειμένου τα 83 άτυχα ζώα να βρουν τη φροντίδα που έπρεπε. Ο Δήμος Κιλκίς κινητοποίησε τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται και 30 ζώα έτυχαν ιατρικής φροντίδας. Από κοντά ενεργοποιήθηκαν ο Φιλοζωικός Σύλλογος και το Καταφύγιο Σκύλων «Ζεστή Αγκαλιά» και φιλόζωοι για να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση. Την ίδια στιγμή υιοθετήθηκαν 15 ζώο από φιλόζωους και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται.

Ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε για τρεις μήνες τα ζώα να παραμείνουν στο χώρο του Λειψυδρίου, ο οποίος καθαρίστηκε και φροντίζεται, με έναν υπάλληλο του δήμου και εθελοντές να έχουν την φροντίδα των ζώων. Αυτονόητα, λύθηκε η σύμβαση με τον ιδιώτη ο οποίος και αντικαταστάθηκε στην Πενταμελή Επιτροπή.

 

Καταφύγιο από τον Δήμο

Μιλώντας στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε πως είναι σημαντική η στήριξη του δήμου προς τους συλλόγους και τους ιδιώτες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει Καταφύγιο του Δήμου. Συνολικά για μια τριετία ο δήμος Κιλκίς διαθέτει το ποσό των 840.000 ευρώ για ζωοτροφές και ιατρική φροντίδα στηρίζοντας τη δράση συλλόγων και εθελοντών. Την ευθύνη όμως για τη λειτουργία των ιδιωτικών αυτών χώρων την έχουν οι ίδιοι οι ιδιώτες.

Παράλληλα, ο δήμος Κιλκίς έχει αναθέσει στην Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης τη μελέτη για την κατασκευή ενός σύγχρονου Καταφυγίου για τη φύλαξη ζώων. Ο συνολικός προϋπολογισμός μελέτης και κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 600.000 ευρώ. Το Καταφύγιο θα γίνει σε δημοτική έκταση 40 στρεμμάτων που βρίσκεται πίσω από την Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς.