Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 5:57:55 μμ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 10:12

Εκθεση ζωγραφικής για το Γαλλικό ποταμό

Δουλεύοντας με τη φύση, εμπνεόμενοι από τη φύση, σχολιάζοντάς τη, γιατρεύοντάς τη...
Αυτό ήταν, εν μέρει, το στοίχημα του 1ου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Εικαστικού Συμποσίου «Zone Zero – Γαλλικός Ποταμός», που διοργανώθηκε τον Μάη στο Αθλητικό Κέντρο ΑΤΕΡΜΩΝ, στον Αγ. Παντελεήμονα Κιλκίς, από την εικαστική ομάδα «TeeToTuM» σε συνεργασία με το κέντρο τεχνών «World Art Delft» της Ολλανδίας.
Τα έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, 27 καλλιτέχνες από 14 χώρες, θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί από 28/12/09 ως 8/1/10 στον Εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κιλκίς (έναντι ΟΤΕ).
Σε μια εποχή όπου οι λέξεις «οικολογία», «περιβάλλον», ανακύκλωση» είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, οι καλλιτέχνες έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, εξερευνώντας τα μονοπάτια στα οποία τους οδηγούν τα ατομικά τους ενδιαφέροντα και η ευαισθησία τους.
Οι καλλιτέχνες, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Γαλλικό ποταμό, να ζήσουν μαζί, να συζητήσουν, να δημιουργήσουν, σε στενή επαφή με τη Φύση. Το περιβάλλον ήταν η πρώτη ύλη, βάση για τη δημιουργία του έργου των συμμετεχόντων: το ποτάμι και τα πλάσματά του, η μόλυνσή του, τα σκουπίδια που περισυλλέγησαν από το χώρο... Τα άδεια τενεκεδάκια, τα πεσμένα δέντρα, η μολυσμένη κοίτη, τα ζώα, οι ήχοι και η σιωπή του ποταμού, όλα είναι μέρος του χώρου και βρίσκονται στο κέντρο των έργων που δημιουργήθηκαν επί τόπου, καθώς επίσης και στο κέντρο του διαλόγου που κάθε καλλιτέχνης ξεκίνησε με το περιβάλλον. Κάθε μορφή εικαστικής έκφρασης και τεχνική ήταν παρούσες, κάθε δημιουργία, όσο ιδιωτική ή εφήμερη κι αν ήταν, ήταν καλοδεχούμενη.
Η κραυγή του ποταμού για βοήθεια έγινε κραυγή των καλλιτεχνών, και η καλλιτεχνική / πολιτιστική / πολιτική πρόταση που άρθρωσαν ακούστηκε από το κοινό. Το Ποτάμι έκανε το θαύμα του στο 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο «Zone Zero – Γαλλικός Ποταμός»
Ας είναι αυτή μόνο η αρχή μιας ευρείας συνεργασίας μεταξύ των δημιουργών, μιας μεγαλύτερης συμμετοχής του κοινού, μιας και πρόκειται για ένα ζωτικό τμήμα της Φύσης, που αξίζει να διασωθεί και να διατηρηθεί. 
Διοργάνωση: Δήμος Κιλκίς, Εικαστική Ομάδα "TeeToTuM".