«Διατάσσεται έλεγχος για να αποδοθούν ευθύνες σ’ αυτούς οι οποίοι πήραν τις επιδοτήσεις και δεν τις αξιοποίησαν» σημείωσε ο κ. Μπόλαρης. Ακόμη, τόνισε ότι στις 29 Μαρτίου του 2010 έγινε πρακτικό συμφιλίωσης μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων της Φαρμπετέξ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ συμπλήρωσε ότι ασκήθηκε πίεση προς την εταιρία για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Στην απάντησή του ο ΥφΟΙΑΝ αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας γενικότερα. «… Υπάρχει μια σειρά επιχειρήσεων η οποία έμεινε στη λογική των επιδοτήσεων από πλευράς του κράτους. Δεν είναι απλά η λογική των επιχειρήσεων, αλλά είναι και η λογική των κυβερνήσεων η οποία έλεγε, πίστεψε κάποια στιγμή ότι μπορεί με επιδοτήσεις να στηρίξει τις επιχειρήσεις που στερούνται χαρακτηριστικά ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε.
«Δεν μπορεί αυτή η ελληνική βιομηχανία να ανταγωνιστεί την τουρκική και είναι λάθος η λογική η οποία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ότι μπορούμε σπρώχνοντας προς τα κάτω τα εισοδήματα των εργαζομένων να ανταγωνιστούμε τις τουρκικές ή τις κινεζικές βιομηχανίες»
Σ. Καλαντίδου:
Πως θα διασφαλίσετε
τις θέσεις εργασίας;
Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου με την υπ. αριθμ. 634/12-4-2010 επίκαιρη ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας «ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε.» στο Νομό Κιλκίς κτλ..
Η επίκαιρη ερώτηση, της κυρίας Καλαντίδου, έχει ως εξής:
«Στην ανεργία οδηγούνται ακόμη 102 εργαζόμενοι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στο Νομό Κιλκίς. Συγκεκριμένα η διοίκηση της κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας «ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε.», στο Δήμο Γαλλικού του Νομού Κιλκίς, κατέθεσε αίτηση παύσης πληρωμών, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Το εν λόγω εργοστάσιο, που ιδρύθηκε το 1986, έχει δανειοδοτηθεί κατά το παρελθόν με δισεκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για επέκταση και εκσυγχρονισμό. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, αφού όπως είναι γνωστό ο Νομός Κιλκίς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως αυξημένη ανεργία κ.α. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο εργοστάσιο και είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν το δικαίωμα τους στην εργασία.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας οδηγήθηκαν στο κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις στο Νομό Κιλκίς.
Αποδεικνύεται ότι οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, στηριζόμενοι στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που υλοποιούν οι Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ., έχουν εξαπολύσει προκλητική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, στρατηγικά ενιαία. Στόχο έχουν την αύξηση των κερδών τους και την αφαίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού.
Επειδή υπεύθυνη για να δώσει λύση είναι η Κυβέρνηση, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με ευθύνη της Κυβέρνησης χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας.
2. Προτίθεται να προβεί σε οικονομικό έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας και των μετόχων της;»
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:19
Έλεγχος στην ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ
Τη διενέργεια ελέγχου για την απόδοση ευθυνών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη τήρηση των υποχρεώσεων της Φαρμπετέξ στην υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Σοφίας Καλαντίδου.