Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 7:32:03 μμ
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 23:26

Γιατρός για τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών

kinhth-monada
Έναν ισχυρό σύμμαχο υγείας απέκτησαν τα παιδιά που ζουν στις ακριτικές περιοχές νομών της Βόρειας Ελλάδας. Μια κινητή ιατρική μονάδα επισκέπτεται όλους τους απομονωμένους οικισμούς των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Σερρώνκαι Φλώρινας κάνοντας προληπτικές, πλην όμως αναγκαίες εξετάσεις σε παιδιά μέχρι 12 ετών εδώ και ενάμιση χρόνο.
Εκατοντάδες παιδιά με ελλιπή πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες είδαν για πρώτη φορά στην περιοχή τους κινητή μονάδα ιατρικών εξετάσεων. Ένα βαν με γιατρούς που προστρέχουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι για να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών, να δώσουν χρήσιμες συμβουλές στους γονείς και να υποκαταστήσουν μια σειρά από ελλείψεις στην ελληνική μεθόριο.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε διακρατικό πρόγραμμα, με εταίρους από την Ελλάδα το κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια και τον όμιλο UNESCO Σερρών. Το έργο φέρει τον τίτλο «Early Childhood Care – Deliver Pre-School Alternative Services» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2007-2013». Οι άλλοι εταίροι είναι η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski (Μπίτολα – Μοναστήρι), LIFESTART – Growing And Learning Together και Consulting And Research For Early Child Development – ECD-COR.
Το έργο εγκρίθηκε στο τέλος του 2012 και αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως έπειτα από αίτημα των Ελλήνων εταίρων θα παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2015.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 504.585,91 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τους Έλληνες εταίρους είναι 221.610 ευρώ εκ των οποίων τα 166.207,50 θα προέρχονται από ευρωπαϊκή και τα 55.402,50 από εθνική χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια είναι 171.890 ευρώ και για τον Όμιλο UNESCO Σερρών 49.720 ευρώ.
«Στόχος του έργου είναι η παροχή εναλλακτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με έμφαση στην εκπαίδευση των γονέων και την παροχή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε παιδιά, και ιδιαίτερα αυτά που κατοικούν σε απομονωμένες και αγροτικές περιοχές», αναφέρουν οι αρμόδιοι του προγράμματος.
Για να πετύχουν το στόχο τους οι εταίροι της FYROM οργάνωσαν κινητή μονάδα παροχής προσχολικών υπηρεσιών, δηλαδή ένα κινητό νηπιαγωγείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών απομακρυσμένων περιοχών της γείτονος, με παράλληλες δράσεις εκπαίδευσης τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών μέσω ειδικών σχολών ή και διημερίδων με θέμα την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα ECD-CORE.
Το κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια επέλεξε να λειτουργήσει κινητή μονάδα ιατρικών εξετάσεων. Τα παιδιά συνοδεύονται απαραιτήτως από έναν κηδεμόνα τους, ο οποίος πρέπει να προσκομίζει στους γιατρούς της κινητής μονάδας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
Οι οικισμοί που επισκέπτεται η κινητή μονάδα υγείας επιλέχθηκαν κυρίως με βάση τα χαρακτηριστικά τους (κυρίως αγροτικοί, ορεινοί και ημι-ορεινοί οικισμοί) . Επίσης για την οριστικοποίηση του προγράμματος επισκέψεων των οικισμών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους δημάρχους των περιοχών και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (όπως για παράδειγμα στους δήμους Αμφίπολης, Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης, Σιντικής και Ηράκλειας Σερρών, Αλμωπίας Πέλλας, Παιονίας Κιλκίς και Πρεσπών και Φλώρινας στο νομό της δυτικής Μακεδονίας).
Η κινητή μονάδα υγείας άρχισε τις επισκέψεις της από τις αρχές του καλοκαιριού στο δήμο Σιντικής. Στα χωριά της περιοχής έμεινε επί 13 μέρες. Ακολούθως, στις αρχές του Ιουλίου για εννέα μέρες εξέταζε παιδιά των οικισμών του δήμου Αμφίπολης και στη συνέχεια της Νέας Ζίχνης. Ακολούθησε ο δήμος Παιονίας του Κιλκίς, όπου οι γιατροί θα παραμείνουν μέχρι τις 28 Αυγούστου και η επόμενη επίσκεψη αφορά στο νομό Σερρών μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Οι επισκέψεις θα ολοκληρωθούν τον επόμενο Φεβρουάριο, με την κάλυψη όλων των οικισμών στους τέσσερις νομούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος) η κινητή μονάδα προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς εξετάσεις κάλυψε περισσότερα από 5.000 χλμ.