Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024, 7:42:30 πμ
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 15:35

Γουμένισσα «Ψωμί» δεν τους έδωσαν Διεκδικούν … “παντεσπάνι”

Τελικά η σύσκεψη ήταν κλειστή στο Δημαρχείο Γουμένισσας το περασμένο Σάββατο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την απώλεια του τμήματος Αμπελουργίας που μετακόμισε στη Δράμα. Εξάλλου εξαρχής έγινε γνωστό ότι ουσιαστικά δε δόθηκε καν μάχη μόλις έγινε γνωστό ότι το ίδιο τμήμα διεκδικούσαν με κατάθεση φακέλου στην Αθήνα η Δράμα (ΤΕΙ Καβάλας) και η Νεμέα.
Τελικά η σύσκεψη ήταν κλειστή στο Δημαρχείο Γουμένισσας το περασμένο Σάββατο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την απώλεια του τμήματος Αμπελουργίας που μετακόμισε στη Δράμα. Εξάλλου εξαρχής έγινε γνωστό ότι ουσιαστικά δε δόθηκε καν μάχη μόλις έγινε γνωστό ότι το ίδιο τμήμα διεκδικούσαν με κατάθεση φακέλου στην Αθήνα η Δράμα (ΤΕΙ Καβάλας) και η Νεμέα.
Το επιβεβαίωσε ο νεοκλεγείς προεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καραπορτσίδης που βρέθηκε στη Γουμένισσα, προσκαλεσμένος του Δημάρχου Στ. Παπαπαναγιώτου και του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης που εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη δια του προέδρου της Καλλιόπης Σαμαρά και του μέλους του δ.σ. κ. Θεοδωρίδου. Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν διεκδίκησε την ίδρυση τμήματος Αμπελουργίας στη Γουμένισσα. Αυτό ήταν το παράπονο των κυριών από το σύλλογο Γουμενισιωτών Θεσσαλονίκης που επισήμαναν την άρτια προετοιμασία και τον πλήρη φάκελο που υποβλήθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης γεγονός που απέσπασε τα εύσημα του απελθόντος και τότε προέδρου του ΤΕΙ Στ. Ιωαννίδη.
Το γιατί εξήγησε ο παριστάμενος Υφυπουργός Αγροτικής; Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης. Οι ελπίδες να ιδρύονταν τμήμα στη Γουμένισσα ήταν ελάχιστες και έτσι μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα άλλο τμήμα, επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε φάκελο.
Ο επίσης παρασταθείς βουλευτής, πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι βοήθησε όσο μπορούσε, αλλά δεν είχε αυτός την κύρια ευθύνη και το συντονισμό της όλης προσπάθειας - διεκδίκησης.
Τέλος ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης υπενθύμισε τον αρχικό σχεδιασμό για την ίδρυση αυτοτελούς σχολής ΤΕΙ στο Κιλκίς που θα ήταν εφικτός με την ίδρυση τριών τμημάτων. Το πρώτο ιδρύθηκε το 1999 (σχεδίαση και παραγωγή ενδύματος), το δεύτερο σχεδιάζεται και κατατίθεται ήδη μελέτη (επικοινωνιών και φωτονικής) και το τρίτο πρέπει να το αποφασίσει η Γουμένισσα με τη συνεργασία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κιλτίδης παρουσίασε επίσης μια πρόταση για διεκδίκηση μεταπτυχιακού τμήματος που αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τη δημοτική αρχή, αλλά συνάμα εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις πρώτον για τις πιθανότητες έγκρισης παρόμοιου τμήματος, αλλά και για τις περιορισμένες λόγω της φύσης των μεταπτυχιακών σπουδών ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της κωμόπολης.
Ειδικότερα ο κ. Κιλτίδης τόνισε:
“Πολλές μεγάλες αλήθειες δεν ακούστηκαν κατά την περίοδο (2004) διεκδίκησης του ΤΕΙ Αμπελουργίας – Οινοποιίας Γουμένισσας.
Η προσπάθεια που έγινε ήταν υπερβολικά  μεγάλη αλλά  από το φόβο αρνητικής απόφασης στην Ολομέλεια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χρειαζόταν πληρέστερη διαμόρφωση του φακέλου. Επίσης χρειαζόταν  να βρεθεί και η κατάλληλη στιγμή όπου ο ανασταλτικός παράγοντας του συστήματος 10 δε θα οδηγούσε σε απορριπτική απόφαση.
Στο διά ταύτα έχω τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για την ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος ΤΕΙ και αυτή η προοπτική φαίνεται να είναι και η δέουσα, δηλ. αυτή που μπορεί να περπατήσει.”
Πάντως ο κ. Υφυπουργός άκουσε με πολύ ενδιαφέρον και τις προτάσεις που παρουσίασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθ. Τζούρτζος και ειδικότερα τη πρότασή του για τη δημιουργία τμήματος παραδοσιακής μουσικής
Την πρόταση του κ. Τζούρτζου παρουσιάζουμε σε διπλανές στήλες.
Στην αρχή της σύσκεψης ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους προσκαλεσμένους. Συμμετείχαν επίσης ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο αντιδήμαρχος Γ. ρέγκας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Καπουτσής.