Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 22:02
Η ΕΕΤΤ καταρρίπτει ισχυρισμούς για «Ευρυζωνικότητα και Αργυρούπολη»
Από τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Ε. Συρίγο, λάβαμε απαντητική επιστολή που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Ηλ. Αβραμίδη στο άρθρο του με τίτλο «Ευρυζωνικότητα και Αργυρόπουλη». Στην επιστολή αναφέρεται πως: «κ. Αβραμίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρεστε στα εξής:«Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί μια λαθροχειρία από την πλευρά της ΕΕΤΤ, η οποία χρήζει διερεύνησης, μήπως κρύβει μια γενικευμένη απάτη. Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ, στη διαθεσιμότητα γραμμών για τη σύνδεση σε γρήγορο διαδίκτυο, εάν δώσει κάποιος ένα αριθμό σταθερού τηλεφώνου της Αργυρούπολης θα λάβει θετική απάντηση. Αυτό «βλέπουν» και οι πάροχοι και σε πολλές περιπτώσεις υπόσχονται DSL σύνδεση, χωρίς αποτέλεσμα….».
Οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι παντελώς αναληθείς, αβάσιμοι και παραπλανητικοί για τους αναγνώστες, ενώ θίγουν την ΕΕΤΤ, της οποίας το κύρος και η αξιοπιστία είναι δεδομένη. Ως εκ τούτου, θέτουμε υπόψη σας ότι:
1) Η ΕΕΤΤ δεν διαθέτει στο δικτυακό της τόπο ιστοσελίδα που να παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να δώσει κάποιο αριθμό σταθερού τηλεφώνου και να ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα υπηρεσίας ευρυζωνικού διαδικτύου στον αριθμό αυτό.
2) Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν χρησιμοποιούν υποδομές της ΕΕΤΤ για να επιβεβαιώσουν «τη διαθεσιμότητα γραμμών για τη σύνδεση σε γρήγορο διαδίκτυο».
3) Όταν ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος λάβει αίτηση κάποιου καταναλωτή για παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης, καταθέτει αίτημα στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα του ΟΤΕ και ενημερώνεται κατά πόσο η γραμμή του υποψήφιου συνδρομητή είναι κατάλληλη για την παροχή γρήγορου internet. Σε περίπτωση που η γραμμή είναι κατάλληλη, το αίτημα του συνδρομητή διεκπεραιώνεται. Σε περίπτωση μη καταλληλότητας της γραμμής (περιπτώσεις τηλεφωνικών γραμμών παλιάς τεχνολογίας που εξυπηρετούνται από φερέσυχνα ή PCM), ο πάροχος πληροφορείται για την αδυναμία παροχής της εν λόγω υπηρεσίας και έχει υποχρέωση να ακυρώσει την αίτηση και να ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην κεντρική σελίδα της ΕΕΤΤ http://www.eett.gr είναι διαθέσιμο το «Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας (GIS)», το οποίο παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ελέγξουν τις ενδεικτικές ταχύτητες ευρυζωνικής σύνδεσης εισάγοντας τη διεύθυνση που τους ενδιαφέρει. Οι ταχύτητες αυτές, σε περίπτωση που η τεχνολογία επιτρέπει dsl σύνδεση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, υπολογίζονται βάσει του οδικού δικτύου (με την παραδοχή ότι τα καλώδια του χαλκού ακολουθούν το οδικό δίκτυο) και είναι ενδεικτικές, δεδομένου ότι αφενός είναι προσεγγιστικές και αφετέρου εξαρτώνται και από άλλους σημαντικούς παράγοντες (π.χ. ποιότητα καλωδίωσης).
Παράλληλα, η ΕΕΤΤ ανάπτυξε μια νέα εθνική υποδομή για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας, η οποία ονομάστηκε Κόμβος Μετρήσεων Ευρυζωνικών Χαρακτηριστικών (ΚΟΜΕΧ) και υπάγεται στο διεθνές σύστημα «Εργαστήριο Μετρήσεων», γνωστό και ως «Μ-Lab». Ο κόμβος αυτός διαθέτει μία σειρά από προηγμένα διαγνωστικά εργαλεία, με τα οποία ο συνδρομητής μπορεί να μετρήσει τα πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής του σύνδεσης και να εντοπίσει μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα τεχνικά προβλήματα. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
http://mapsrv2.terra.gr/eettutilities/ypologismosTaxythtas.htm».