Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 3:46:07 μμ
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 13:06

Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα

 Μέσα σ’ ένα εορταστικό κλίμα, στην όμορφη και ζεστή αίθουσα του παλιού Δημοτικού σχολείου Ευρωπού, κατάλληλα διαμορφωμένη και στολισμένη, έγινε από το Πολιτιστικό Κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευρωπού η παρουσίαση του βιβλίου του δημότη Ευρωπού, Νίκου Κουμαρτζή, πτυχιούχου πληροφορικής του ΑΠΘ, με τίτλο: «Κάστρα και θρύλοι στην Ελλάδα».
Γεμάτη η αίθουσα από φίλους και παλιούς συμμαθητές του Νίκου Κουμαρτζή, μαζί τους, ο Δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι γονείς, ο παππούς, η γιαγιά και συντοπίτες του συγγραφέα.
Ο Νίκος, τολμούσε να εκθέσει την πρώτη του λογοτεχνική δουλειά, τολμούσε να εκθέσει το πρώτο του βιβλίο, τολμούσε να εκτεθεί σ’ ένα κοινό ιδιαίτερο, στους γονείς συγγενείς και συμμαθητές, μεγάλο το φορτίο, μεγάλη η ευθύνη.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Σοφία Κεχαγιά. Το συντονισμό της είχε η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Μαρία Κικίρη, ενώ συγκινημένος χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος.
Ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος ομιλητής, ιστορικός με εξειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, και αναφέρθηκε με αγάπη στο «φίλο και συγγραφέα Νίκο», στο βιβλίο, στη μεγάλη προσπάθεια, στο μεράκι, στην αγάπη, στο πάθος και στα όνειρα του συγγραφέα.
Ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στα 17 δεκαεπτά καστέλια -κάστρα, έκανε μια μικρή αναφορά στο καθένα από αυτά. Μικρή στάση στον Κόκκινο Πύργο της Θεσσαλονίκης, που αργότερα μετονομάζεται σε Λευκός Πύργος, στο κάστρο της Λίνδου, στο κάστρο του Πλαταμώνα, κλπ.
Ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ψυχολόγος –ψυχαναλυτής, ανέβασε τους παρακολουθούντες στους πύργους των κάστρων, τους έκανε να νιώσουνε λίγο άρχοντες, τους έφερε πιο κοντά στο θεό.
Ο πύργος-σύμβολο, η προσπάθεια του ανθρώπου ν’ ανέβει πιο ψηλά, να εξυψωθεί, να φθάσει στο θεό. Τους ταξίδεψε στον πύργο της Βαβέλ, στις πυραμίδες της Αιγύπτου, στη