Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 15:04
Κάτω από 80.000 κατοίκους ο νομός Κιλκίς
Την πληθυσμιακή καθίζηση του νομού Κιλκίς θα απεικονίζουν τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού που διενεργήθηκε φέτος και πρόκειται εντός ολίγου να δοθούν στη δημοσιότητα. Ο ν. Κιλκίς, όπως είχαμε προεξοφλήσει, εμφανίζει σημαντική μείωση του πληθυσμού του και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να υπερβεί τους 80.000 κατοίκους έναντι 89.076 κατοίκων που απογράφηκαν στην προ δεκαετίας απογραφή του 2001.
Είναι προφανές ότι πτώση του πληθυσμού σχεδόν κατά 15% δεν είναι πραγματική, αλλά «απογραφική» καθώς είναι βέβαιο ότι η απογραφή του 2001 ήταν «φουσκωμένη» εξαιτίας της «πατριωτικής» έξαρσης κυρίως των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νομού να καλέσουν προσκλητήριο των ετεροδημοτών, σε συνδυασμό με αξιοποίηση του «πατριωτισμού» των τοπικών απογραφέων.
Στην απογραφή του 2011 και τα δυο αυτά στοιχεία ήταν αποδυναμωμένα (Καλλικράτης, καλύτερη οργάνωση της απογραφής και του ελέγχου των απογραφέων).
Η πτώση είναι γενικευμένη και αφορά σε ολόκληρο το νομό πλην της πρωτεύουσας, του Κιλκίς που εμφανίζει μεν αξιοσημείωτη άνοδο (φέτος δεν απογράφηκαν στα χωριά τους όσοι το έπραξαν το 2001) αλλά και πάλι υστερεί έναντι του πραγματικού του πληθυσμού. Η απογραφή σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα δείξει πληθυσμό κάτω από 25.000 κατοίκους έναντι 17.430 κατοίκων που απογράφηκαν στην πόλη (επαναλαμβάνουμε) του Κιλκίς.
Δοθέντος ότι σύμφωνα με όλους τους αναγνωρισμένους δείκτες (π.χ. αριθμός συνδέσεων στο δίκτυο ύδρευσης) η πόλη έχει ξεπεράσει τους 30.000 κατοίκους είναι φανερό ότι και πάλι μερικές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης επέλεξαν να απογραφούν στα χωριά τους.
Ο πατριωτισμός αυτός όμως δεν ωφέλησε και πολύ την περιφέρεια του νομού που θα εμφανιστεί αποδεκατισμένη. Μόνο το Πολύκαστρο θα μείνει – ως πόλη- περίπου στον πληθυσμό που εμφάνισε και στην προ δεκαετίας απογραφή (6.485 κάτοικοι). Όλες οι άλλες κωμοπόλεις του νομού (Γουμένισσα, Αξιούπολη, Ευρωπός,) κατακρημνίζονται ενώ στα χωριά η εικόνα θα είναι απολύτως απογοητευτική, με χαρακτηριστικότερο απογραφικό εύρημα τον αφανισμό των χωριών του πρώην δήμου Κρουσίων.
Σε κίνδυνο η τρίτη έδρα;
Η πληθυσμιακή πτώση του νομού κάτω από το όριο των 80.000 κατοίκων ενδέχεται να προκαλέσει και την πολιτική υποβάθμιση του νομού μέσω της μείωσης των βουλευτικών εδρών με τις οποίες αντιπροσωπεύονται οι πολίτες του στο Κοινοβούλιο. Βεβαίως τούτο δεν μπορεί να προκύψει σε περίπτωση διενέργειας εκλογών στους προσεχείς μήνες, αλλά εφόσον επικυρωθούν τα πλήρη αποτελέσματα της απογραφής, κάτι που αναμένεται για το 2012, τίποτα δεν αποκλείει την μείωση των βουλευτικών εδρών σε δυο εφόσον ανακατανεμηθούν οι 300 έδρες με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011. Και τούτο ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και όσα εκείνη θα συνεπάγεται.