Πόλος έλξης επενδύσεων.
Μια σύντομη συζήτηση μαζί του λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο ρίχνει φως στον τρόπο σκέψης ενός νέου, προικισμένου με γνώσεις, ιδέες και διάθεση προσφοράς, επιχειρηματία.
Ιωάννα Παγλαρίδου: Προφανώς και είναι πολλές οι δυσκαμψίες του περιβάλλοντος όπου δρα ένας επιχειρηματίας σήμερα. Αν σας ζητούσα να καταδείξετε τη σημαντικότερη τροχοπέδη στο επιχειρείν εντός του ν. Κιλκίς τι θα επιλέγατε;
Κώστας Ασλανίδης: Το σημερινό περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό είναι για τις επιχειρήσεις. Μια σειρά προκλήσεων δυσκολεύουν καθημερινά την επιχειρηματική λειτουργία, αναγκάζοντας τον επιχειρηματία να χάνει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την υλοποίηση των αναπτυξιακών του στρατηγικών. Από το υψηλό ενεργειακό κόστος, που εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος για μια επιχείρηση, μέχρι τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και από τη συχνή δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση μέχρι τον έντονο ανταγωνισμό με τα γειτονικά κράτη σε επίπεδο φορολογίας, οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές για τον επιχειρηματία και δη της περιφέρειας, που βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το κράτος, αντί να αποτελεί σύμμαχο του επιχειρηματία, συχνά του ορθώνει εμπόδια.
Αυτό όμως που θεωρώ ότι αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το επιχειρείν στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς είναι η δυσκολία εύρεσης προσωπικού. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο Κέντρο Διοίκησης της ΒΙΠΕ Κιλκίς ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και συντοπίτη μας, βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ, Γεώργιο Γεωργαντά και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εύρεση προσωπικού και λάβαμε τη δέσμευση για την ίδρυση μιας εξειδικευμένης Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Κιλκίς, με στόχευση στα βιομηχανικά επαγγέλματα, όπου οι τοπικές επιχειρήσεις αναζητούν εργαζομένους. Η Σχολή αυτή θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα και θα αποτελέσει, με εφαλτήριο το Κιλκίς, σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία σε ολόκληρη την χώρα.
Θεωρώ πως ο σχεδιασμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα εκτονώσει το σημαντικό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που μας «δένει τα χέρια». Θα είναι δε διπλό κέρδος, καθώς θα συμβάλλει στην στελέχωση των επιχειρήσεών μας και την ίδια στιγμή θα κρατήσει τον νέο κόσμο -και όχι μόνο- στον τόπο του.
Ιωάννα Παγλαρίδου: Θεωρείτε ότι η φωνή της βιομηχανίας, οι ανάγκες της, τα αιτήματά της, ακούγονται, εκφράζονται με όση ένταση επιβάλλει το ειδικό της βάρος; Κι αν όχι τίνος είναι η ευθύνη και άρα η αρμοδιότητα να αναδείξει αυτήν την φωνή;
Κώστας Ασλανίδης : Όπως προείπα η βιομηχανία της περιφέρειας δεν ακούγεται τόσο δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρόλο που η παραγωγική και εξαγωγική της δυναμική είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Αν και είναι ευθύνη μας να υψώσουμε τη φωνή μας και να την κάνουμε να ακουστεί, είναι δύσκολο αυτό να γίνει κατά μόνας. Μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα δώσουμε στην επιχειρηματική κοινότητα τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται. Γι’ αυτό και θεωρώ το διακύβευμα των Επιμελητηριακών εκλογών τόσο μεγάλο. Ενισχύοντας το Επιμελητήριο του Κιλκίς, τού δίνουμε δύναμη και εργαλεία να εκφράσει τις ανάγκες μας και να αγωνιστεί για τα αιτήματά μας, να καταδείξει το ειδικό μας βάρος, όπως λέτε, και να συμβουλεύσει το κράτος, όπως είναι και ο ρόλος του, προς τη λήψη αποφάσεων που θα πάνε τη βιομηχανία πιο μπροστά προς όφελος όλων μας.
Ιωάννα Παγλαρίδου: Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων προκλήσεων – ευκαιριών, σε ένα οικονομικό περιβάλλον ανοιχτών οριζόντων, ένας νέος επιχειρηματίας όπως εσείς εκτιμάτε ότι το Κιλκίς μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκού οικονομικού-επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να αποτελέσει ο νομός μας ξανά πόλο έλξης επενδύσεων;
Κώστας Ασλανίδης: Πράγματι οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παραγωγή, που μπορούν να αποτελέσουν εκτός από πρόκληση και ευκαιρία. Άλλωστε, ως νέος επιχειρηματίας επιλέγω να δω τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και να οικοδομήσω σε αυτές την επόμενη μέρα. Έχοντας στα χέρια μας την πλούσια παρακαταθήκη που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές επιχειρηματιών, καλούμαστε σήμερα να γράψουμε μια νέα σελίδα στο παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής μας. Η επιχειρηματική κοινότητα του Κιλκίς αποτελείται από εξαιρετικές επιχειρήσεις που καινοτομούν, που αναπτύσσονται, που πραγματοποιούν εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, θέτοντας την έρευνα στην υπηρεσία της παραγωγής, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνιστούν δημιουργικά κύτταρα της οικονομίας. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι η καλύτερη βάση για να αναδείξουμε και πάλι το νομό Κιλκίς σε πόλο έλξης επενδύσεων, αρκεί να ενώσουν τις φωνές του και τις διεκδικήσεις τους μέσα από ένα συλλογικό όργανο, που θα εργαστεί γι’ αυτές, με αυτές. Αυτό είναι για μένα το Επιμελητήριο και για τον λόγο αυτό θέλησα να συμμετάσχω στις εκλογές με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο Παρών» του κ. Κώστα Βιολιτζή. Είναι ώρα και οι νεότεροι επιχειρηματίες να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για το μέλλον του τόπου μας, που έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει νέα παραγωγική δυναμική. Το Επιμελητήριο Κιλκίς πρέπει να γίνει ο οδηγός μας σε αυτή την προσπάθεια. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, να πιέσει για την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής μας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας για το τοπικό επιχειρείν, να βρίσκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό του επιχειρηματία.
Θέλω κλείνοντας να καλέσω τους επιχειρηματίες του Κιλκίς να συμμετάσχουν στις Επιμελητηριακές εκλογές και να δώσουν το «παρών» σε μια διαδικασία που μας αφορά όλους και χρειάζεται τη συμμετοχή μας, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του επιχειρείν της περιοχής μας.