Το σεμινάριο πέτυχε τους στόχους του καθώς οι συμμετέχοντες /–ουσες εκπαιδευτικοί διεύρυναν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους σε θέματα προστασίας και βιωσιμότητας του περιβάλλοντος μέσω της κριτικής εκπαιδευτικής προσέγγισης που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες επιμορφωτές/-τριες.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς ευχαριστεί όλους τους επιμορφωτές – επιμορφώτριες που συμμετείχαν στο σεμινάριο.
Ο κ. Νικόλαος Ζούρος, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στην ανάδειξη των φυσικών μνημείων ως εργαλείων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Αν. καθηγήτρια, Γεωλόγος – Βιολόγος - Δρ. Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στην αξία του σπηλαίου και τη μοναδικότητά του (παλαιοντολογική, κ.ά.), σε στοιχεία σπηλαιολογίας και σπηλαιογέννεσης καθώς και στη συμβολή του Βασίλη Μακρίδη στη φροντίδα, προστασία και ανάδειξη του σπηλαίου. Το σπήλαιο σύμφωνα με την ίδια πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί γιατί αποτελεί το ποιο σημαντικό δείκτη της προϊστορίας του Κιλκίς, θησαυρό της προϊστορίας του και δεν τιμά κανέναν τα απολθώματα, φυσικό αρχείο της επιστήμης της Αρχαιολογίας και της Παλαιοντολογίας, να φυλάσσονται σε χαρτόκουτα. Υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας μικρού κτίσματος δίπλα στο σπήλαιο όπου θα εκτίθενται -κατόπιν ειδικής μελέτης- τα απολιθώματα αυτά.
Την αρχαιολόγο κ. Θώμη Σαββοπούλου, Αρχαιολόγος, της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η οργάνωση του σεμιναρίου με θέμα : ‘’Μνημεία της φύσης και του ανθρώπου-Αντικείμενα εκπαίδευσης για την Αειφορία’’, συνιστά πρόκληση για συζήτηση των προβλημάτων που αφορούν στο πολιτιστικό - αρχαιολογικό περιβάλλον των μνημείων, της φύσης και του ανθρώπου και ότι ο λόφος του Αι-Γιώργη αποτελεί κλασικό παράδειγμα γιατί υπήρξε επί σειρά ετών αποδέκτης μεθοδεύσεων, πεδίο εφαρμογής προσωπικών αντιλήψεων και οραμάτων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του αλλά και υπηρεσιακών αντιπαραθέσεων. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις στο Λόφο, σε ζητήματα που ακόμη και οι παρευρισκόμενοι Κιλκισιώτες δεν γνώριζαν και τόνισε πως μόλις τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η αναβάθμισή του Λόφου με συντονισμένες ενέργειες μετά από εγκεκριμένη μελέτη, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δήμου και της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ως πυρήνας αναψυχής, φυσικού περιβάλλοντος και δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον μεταβυζαντινό ναό, αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης.
Ο Δρ Γεωολογίας, Κοιτασματολογίας κ. Παύλος Τσαμαντουρίδης εκπαίδευσε τους συμμετέχοντες με βαθιά επιστημονική γνώση του θέματος και του τόπου, σε θέματα γεωμορφολογίας-γεωλογίας και τεκτονικής δομής του Λόφου και στάθηκε σε ζητήματα καταστροφής του (λατομεία, κ.ά.).
Ο γεωπόνος, κ. Βασίλης Ιωαννίδης παρουσίασε τη χλωριδική κατάσταση του Λόφου και αποκάλυψε στους συμμετέχοντες τη χλωρίδα του Λόφου, ένα μικρό άγνωστο θησαυρό δίπλα στον ιστό της πόλης, προϊόν δικής του προσωπικής πρωτογενούς έρευνας δύο χρόνων.
Το εκπαιδευτικό μέρος που αφορούσε θέματα τοπικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και στον σχεδιασμό σχετικών εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων κάλυψαν οι επιμορφωτές: Δρ. Εμμανουηλίδου Ευμορφία, Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπ/σης του νομού Κιλκίς, Νικόλαος Γραίκος, Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπ/σης του νομού Πιερίας, Θεοχάρης Κουρουζίδης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης νομού Ημαθίας, Κωνσταντίνα Αρετάκη, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Βάμου και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου για τα σπήλαια στο οποίο συμμετέχει και το ΚΠΕ Κιλκίς, Γεώργιος Περδίκης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης νομού Πιερίας, Χρήστος Γούλας, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης νομού Ημαθίας, Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ευφροσύνη Μήτσκου, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Κιλκίς και Μαρία Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς.
Το Κ.Π.Ε. Κιλκίς ευχαριστεί ιδιαίτερα όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση του σεμιναρίου και ιδιαίτερα το Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Κιλκίς και το Δρ. Ζήση Αγγελίδη, Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού.
Την πρώτη ημέρα εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κιλκίς, κ. Ισαάκ Μιχαηλίδης, και κ. Παύλος Πασσαλίδης, η κ. Μαρία Ρέλλου, Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπ/σης του νομού Κιλκίς, ο κ. Ιωάννης Παναγόπουλος και ο κ. Χρήστος Ίντος, συγγραφέας, π. Σχολικός Σύμβουλος.
Στο χώρο του σεμιναρίου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Λόφο και έκθεση χριστουγεννιάτικων αντικειμένων του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου» του Επιχειρησιακού
Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, με τη
συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικών πόρων.
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 04:06
Μνημεία της φύσης και του ανθρώπου
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς διοργάνωσε τριήμερο θεματικό σεμινάριο με τίτλο: «ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ/ΤΟΠΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ, στις 4, 5 & 6 Δεκεμβρίου 2009. Το σεμινάριο παρακολούθησαν τριάντα πέντε εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από τους νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας και Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε δε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Π. Γυναικόκαστρο. Το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου υλοποιήθηκε στο Λόφο του Αϊ-Γιώργη Κιλκίς.