Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008 04:59
«Ναι» σε μονάδα βιοαερίου
Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρία «Λιβέρης Χρήστος ΕΠΕ. Δ.Τ. GREEN OIL» για λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου σε περιοχή του Μικροκάμπου του Δήμου Πικρολίμνης. Πρόκειται για την επένδυση που αρχικά ζήτησε να εγκατασταθεί στο πεδινό, αλλά δεν ενέκρινε τη ΜΠΕ η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας λόγω του χαρακτηρισμού της πέριξ του νέου δρόμου Κιλκίς - Θεσσαλονίκης ως ζώνης χαμηλής όχλησης με το νέο Γ.Π.Σ, παρότι η ΜΠΕ είχε εγκριθεί από το Νομαρχιακό συμβούλιο.
Ο εισηγητής Ν. Ράπτης ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά της μελέτης και στο διάλογο που ακολούθησε ο Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας υπερασπίστηκε την ανάγκη επενδύσεων στο νομό και μάλιστα σε τομείς όπως η παραγωγή του καθαρού περιβαλλοντικά βιοαερίου.
Στην ουσιώδη παρατήρηση του κ. Χαλίτσιου γιατί δεν χωροθετείται η εν λόγω επένδυση εντός της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου ο Νομάρχης απάντησε ότι δεν υπάρχουν εκεί διαθέσιμα οικόπεδα.
Ένσταση επί της μελέτης υπέβαλε η διοίκηση του δήμου Πικρολίμνης δια του αντιδημάρχου Ευστράτιου Παναγιωτίδη. Το γεγονός της μη υπογραφής του εγγράφου από τον Δήμαρχο Δ. Σισμανίδη και κυρίως τη μη γνωμάτευση του Δημοτικού Συμβουλίου επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Ν. Σ. Γ. Γεωργαντά και τον κ. Μπαλάσκα, απρά τις εξηγήσεις του παρασταθέντος προέδρου του Δ.Σ. Πικρολίμνης.
Καταψήφισαν τη μελέτη οι σύμβουλοι της μειοψηφίαςΓ. Συμπιλίδης, Λένα Αναστασιάδου, Λάμπης Λάμπης Αντωνιάδης και Κ. Χαλίτσιος, και από την πλειοψηφία ο κ. Δ. Βεκηδημητριάδης ενώ ο κ. Νίκος Ορφανίδης ψήφισε «λευκό».
Παράνομη λειτουργία
του λατομείου Κολχίδας
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Συμπιλίδης έθεσε σωρεία ερωτημάτων στη σχετική προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.
Καυτηρίασε την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία λατομείου στην Κολχίδα και τη δράση των εργολάβων αδρανών υλικών μέσα στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, ενώ ζήτησε εξηγήσεις για τη διαδικασία παραχώρησης οικοπέδων στην περιοχή του νεοανεγειρόμενου κτηρίου του ΤΕΙ..
Ο κ. Μπαλάσκας ως προς το λατομείο της Κολχίδας έδωσε - ύστερα από δεκάδες δημοσιευμάτων μας- απάντηση σε ένα από τα κρίσιμα σημεία: η μελέτη της αούτομπαν δεν προβλέπει κόστος για τα υλικά της υπόβασης και υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να απολαμβάνουν από το εν λόγω λατομείο αδρανή υλικά ο εργολάβος της αούτομπαν και ο δήμος Κιλκίς. Αναπάντητα έμεινα όμως τα ερωτήματα:
Α. Πως ελέγχεται η δράση των ιδιωτών τόσο στο λατομείο Κολχίδας όσο και στην κοίτη του Γαλλικού;
Β. Αφού υφίσταται «νόμιμη» χρήση του λατομείου γιατί δεν προχώρησαν οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως απολύτως νόμιμο νομαρχιακό ή δημοτικό ή με όποια άλλη μορφή λατομείο;
Πάγωσε η παραχώρηση
οικοπέδων περί το ΤΕΙ
Εξηγήσεις για την παραχώρηση οικοπέδων περί το ΤΕΙ ζήτησε ο κ. Συμπιλίδης παρουσιάζοντας μάλιστα έγγραφα υπηρεσιών από όπου εμφανίζονται διάσταση …αριθμών για τα οικόπεδα που παραχωρούνται με την γνωστή διαδικασία.
Ο κ. Συμπιλίδης και αργότερα η κ. Αναστασιάδου επέκριναν την τακτική της Νομαρχίας να προωθούν την παραχώρηση χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες επέκτασης του ΤΕΙ. Ανέγνωσε μάλιστα σχετικό έγγραφο του ΤΕΙ με το οποίο το ίδρυμα εξέφραζε την αντίθεσή του σε παραχώρηση οικοπέδων πέριξ αυτού.
Ο κ. Μπαλάσκας απάντησε ότι την παραχώρηση εγκρίνει εντέλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού η έκταση είναι κοινόχρηστη. Επισήμανε όμως ότι τα 600 στρέμματα είναι πολλά ούτως ή άλλως και ο ίδιος ζήτησε από το ΤΕΙ να απαντήσει πόση έκταση ακόμα χρειάζεται πέραν των 60 στρεμμάτων που του έχουν παραχωρηθεί.
Μέχρι τότε έχει παγώσει κάθε διαδικασία παραχώρησης, τόνισε ο κ. Μπαλάσκας, ο οποίος λίγο αργότερα έδωσε εξηγήσεις και σε ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αμφισβήτησε την ηθική βάση μιας ανταλλαγής οικοπέδου ενός συνεργάτη του (του κ. Μπίκου).
Κατά τα άλλα το Νομαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη σειράς αποφάσεων επί θεμάτων τρεχούσης λειτουργίας της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κιλκίς.