Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, 7:48:53 μμ
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 20:44

«Πολύτιμα» παιχνίδια …εν ου παικτοίς

metallikes-oryktes-protes-yles
Πράματα και θάματα κρύβει η κιλκισιακή γη, αν πιστέψουμε τις εξαγγελίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Χρυσό και χαλκό στην ευρύτερη περιοχή της Ποντοκερασιάς (Ποντοκερασιά, Βάθη, Γερακαριό) και ψευδάργυρο, μολυβδαίνιο και άργυρο στην περιοχή Πολυκάστρου – Σκρα. Μάλιστα το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση τα κείμενα των διεθνών διαγωνισμών για τρεις μεταλλευτικούς χώρους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τους δυο προαναφερθέντες στο ν. Κιλκίς.
Αναλυτικά στον κοιτασματολογικό χώρο του Πολυκάστρου και του Σκρα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ, όπως την επικαλείται ο κ. Mανιάτης, εντοπίστηκαν βέβαια αποθέματα 4.700.000 τόνων με 7,7% ψευδάργυρο και μόλυβδο που περιέχουν 113.000 τόνους μολύβδου, 172.000 τόνους ψευδαργύρου και 80 τόνους αργύρου. Επιπρόσθετα, τα δυναμικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12.000.000 τόνους με 7,5% ψευδάργυρο και μόλυβδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου  ο εν λόγω κοιτασματολογικός χώρος, τον οποίο προσδοκά να μισθώσει σε ξένες εταιρείες, έχει βέβαια αποθέματα αξίας  1 δις. ευρώ, ενώ η αξία των δυναμικών αποθεμάτων υπολογίζεται σε  πρόσθετα 2,5 δις. ευρώ!
Ανάλογης αξίας είναι, πάντα κατά το υπουργείο, και τα βέβαια αποθέματα χαλκού και χρυσού στην περιοχή Ποντοκερασιάς, Βάθης και Γερακαρίου. Τα βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται συνολικά σε 28.000.000  τόνους με 0,45% χαλκό και 0,5% ανά τόνο σε χρυσό, ενώ τα δυναμικά υπολογίζονται σε 180.000.000 τόνους.
Με τους υπολογισμούς που κάνουν στο Υπουργείο ΠΕΚΑ η αξία των βέβαιων αποθεμάτων υπολογίζεται σε 1,5 δις. ευρώ, ενώ για τα δυναμικά αποθέματα η αξία φτάνει σε ύψος …φυσικού αερίου, δηλαδή αγγίζει τα 7 δις. ευρώ !
Γή της Επαγγελίας λοιπόν το Κιλκίς, αν δοθεί βάση στις εξαγγελίες του κ. Υφυπουργού. Διότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, ή μάλλον υπάρχουν σοβαρότατες αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα όσων εξαγγέλλει το υπουργείο.

Στον «αέρα»
οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας από κύκλους του ΙΓΜΕ, η σπουδή του κ. Μανιάτη εμπεριέχει κυρίως πολιτική σκοπιμότητα που δεν εδράζεται σε πραγματικά και βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις εν λόγω περιοχές δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά κοιτασματολογική μελέτη από την οποία να προκύπτουν  βεβαιωμένα  αποθέματα, παρά μόνο αναγνωριστικές εκθέσεις. Μάλιστα στην περιοχή Ποντοκερασιάς κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει αναγνωριστικές εκθέσεις, πέραν του ΙΓΜΕ, αλλά και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου τόσο η Rio Pinto  όσο και η TVX Gold Hellas.  Και είναι απορίας άξιον εφόσον προέκυπταν τόσο σημαντικά βεβαιωμένα αποθέματα γιατί μέχρι σήμερα καμιά από τις εταιρείες αυτές δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει σε αξιοποίηση των μεταλλευμάτων αυτών, ζητώντας να εκμισθώσει την περιοχή.
Ωστόσο τα ερωτηματικά δεν σταματούν εδώ: Ο κ. Μανιάτης ενώ προχωρεί σε διεθνή διαγωνισμό με μόνο στοιχείο τις εκτιμήσεις των αναγνωριστικών εκθέσεων, ταυτόχρονα δεν προωθεί την από,τετραετίας κατατεθείσα πρόταση του ΙΓΜΕ στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1.000.000  ευρώ, για κοιτασματολογική μελέτη  ορυκτών πρώτων υλών (μη καυσίμων) στην περιοχή της Ποντοκερασιάς για τον εντοπισμό βασικών (μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός, μολυβδαίνιο) και πολύτιμών (χρυσός, άργυρος) μετάλλων. Και τούτο όταν υπάρχουν, από τις εν λόγω εκθέσεις, στην περιοχή Ποντοκερασιάς, Βάθης, Γερακαρίου εν δυνάμει πορφυρικά χαλκούχα κοιτάσματα στα οποία είναι πιθανόν να εμπεριέχονται αξιοποιήσιμες  ποσότητες χρυσού.
Αντί λοιπόν της συστηματικής εργασίας που δύναται να οδηγήσει σε οικονομικά κέρδη και ανάπτυξη για την περιοχή και την πατρίδα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ περιορίζεται σε «πολιτική διαχείριση» του ορυκτού πλούτου της χώρας με εξαγγελίες διεθνών διαγωνισμών χωρίς τα επιστημονικά εχέγγυα που απαιτούν παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Δηλωτική άλλωστε της ελαφρότητας με την οποία κινείται η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ ως προς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που η ίδια διαφημίζει ως τεράστιο, είναι το ανεπίτρεπτο γεγονός ότι ο πρώτος δημόσιος φορέας  που κλείνει είναι το ΙΓΜΕ! Ένα σκάνδαλο εθνικού μεγέθους για το οποίο ίσως δεν χρειαστεί η έρευνα του ιστορικού στο απώτατο μέλλον, αλλά, χρονικά εγγύτερα, η έρευνα αρμοδιότερων υπηρεσιών της Θέμιδος.