Κατεβάζετε
τα σκουπίδια σας στον κάδο… Συνήθως είναι γεμάτος και πετάτε
τη σακούλα στο πλάι… Σε λίγη ώρα τα αδέσποτα περιφέρουν στους δρόμους
κάποια από τα σκουπίδια σε ένα αηδιαστικό θέαμα… Αλλά κι αν οι κάδοι
είναι επαρκείς για να φιλοξενήσουν τις σακούλες, μέχρι να περάσει η μέρα
και να ξαναπεράσει το απορριμματοφόρο του δήμου οι οσμές ιδιαίτερα το
καλοκαίρι δεν κολακεύουν τη μύτη και τον πολιτισμό μας.
Μέσες άκρες αυτή είναι η εικόνα της συγκέντρωσης και αποκομιδής των σκουπιδιών στο Κιλκίς, όπως και σε κάθε άλλη πόλη της χώρας μας. Και την εικόνα αυτή επιδιώκει να ανατρέψει ο δήμος Κιλκίς με την κατασκευή και λειτουργία τριών ρομποτικών κάδων. Μην σας ξεγελά ο αριθμός. Τρεις ρομποτικοί κάδοι μπορούν να φιλοξενήσουν το περιεχόμενο 120 συμβατικών κάδωμν. Επομένως από μόνοι τους είναι σε θέση να αλλάξουν την εικόνα στο κέντρο της πόλης.
Οι ρομποτικοί κάδοι κατασκευάζονται: στην πλατεία Ειρήνης απέναντι από τα Goody’s, στην οδό Αγίου Γεωργίου στο ύψος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη Θεσσαλονίκης, απέναντι από το «Μασούτης» αποτελούνται από την υπόγεια κατασκευή και τη υπέργεια στήλη συλλογής των συμπιεσμένων σκουπιδιών.
Υπόγεια είναι η εγκατάσταση όπου θα συλλέγονται τα υγρά απόβλητα και θα οδηγούνται στο δίκτυο αποχέτευσης με το οποίο συνδέεται ο ρομποτικός κάδος.
Ιδού πως θα λειτουργεί.
Ο πολίτης πάει τις σακούλες με τα σκουπίδια στο κάδο και η αυτόματη υποδοχή ανοίγει για να τα υποδεχτεί. Με ένα σύστημα συμπίεσης μειώνεται ο όγκος τους και με άλλο σύστημα οδηγούνται ψηλά στη στήλη ύψους 8 μέτρων και διαμέτρου 1,1 μ. που θα τα υποδέχεται και θα τα συγκρατεί ξεκινώντας τη συγκέντρωση από ψηλά μέχρι να γεμίσει με τον όγκο 40 περίπου συμβατικών κάδων . Τα υγρά απόβλητα συγκεντρώνονται στο υπόγειο σύστημα και οδηγούνται στην αποχέτευση.
Όταν η στήλη γεμίσει, το σύστημα κλείνει και στέλνει σήμα στην υπηρεσία του δήμου για να έρθει το απορριμματοφόρο για την αποκομιδή.
Μόλις αδειάσει, το σύστημα παραμένει κλειστό για ένα ακόμα δεκάλεπτο, όπου η όλη εγκατάσταση του ηλεκτρονικού κάδου πλένεται και απολυμαίνεται! Και ούτω καθεξής.
Μια ευρωπαϊκή πινελιά στην καθημερινότητα του Κιλκίς που είναι βέβαιο πως αργότερα θα επεκταθεί, φυσικά στο πυκνοδομημένο τμήμα της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Γιόσκας Παυλίδης εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι, ενδεχομένως και νωρίτερα, οι ρομποτικοί κάδοι θα τεθούν σε λειτουργία.
Το κόστος ανέρχεται στα 80.000 ευρώ για κάθε ρομποτικό κάδο, αλλά σίγουρα αξίζει τα λεφτά του.
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 06:54